Sa finala ABA lige prošle godine (©Starsport)
Sa finala ABA lige prošle godine (©Starsport)

Zvezda pretila povlačenjem s Kupa, KSS decidiran: Partizan dobio dozvolu da igra, nećemo u kampanju

Vreme čitanja: 4min | pon. 30.01.23. | 08:53

U Sazonovoj oštro protiv rukovodstva Košarkaške lige Srbije

Počelo je još u prošlogodišnjem finalu ABA lige. Toliko ružnih scena da je mučno i prebrojavati ih. Prelila se atmosfera i na finale domaće Superlige. Partizan Mozzart Bet je prosto odbio da ga igra. Crvena zvezda sada preti odgovorom na završnom turniru Kupa Radivoja Koraća. Već je upozorila da razmišlja ima li smisla putovati u Niš, jer po njenom mišljenju večiti rival nije adekvatno sankcionisan za povlačenje sa finala Superlige.

Javno je Zvezda optužila Košarkaški savez Srbije da se, žargonski rečeno, “pravi mrtav”, sve sa ciljem da se zaboravi šta je bilo pre samo šest meseci. Onda se u priču uključilo i Udruženje klubova Košarkaške lige Srbije. Takođe je tražilo od rukovodstva KSS da se izjasni.

Izabrane vesti

I sada se to i desilo. U stvari, desilo se mnogo ranije, bar tako tvrdi KSS. Desilo se, navode u saopštenju još 29. avgusta. Tada je naime KSS odgovorio na prvi zahtev Udruženja klubova da se izjasni o slučaju crno-belih. A KSS se pozvao na odluku Komisije samog Udruženja, donetu navodno još 30. juna, koje je Partizan Mozzart Betu dalo dozvolu za takmičenje u sezoni 2022/2023.

KSS je tu stavio tačku. Za razliku od Zvezde i Udruženja klubova KLS-a ne želi ponovo da otvara bolnu temu. I u saopštenju navodi da “javno odbacuje bilo kakvu vrstu odgovornosti koja mu se perfidno nameće”.

Poslednji pokušaj obmanjivanja javnosti i klubova učesnika KLS desio se u četvrtak, 26. januara 2023. kada je pod tačkom razno raspravljano na tu temu. Istina je sasvim drugačija i čini se da neko ima nameru da plasiranjem neistina uvuče Košarkaški savez Srbije u kampanju koja pojedincima očito predstavlja više od sporta. Košarkaški savez Srbije se odgovorno ponaša prema svojim obavezama i svim izazovima, a svoje Odluke donosi u skladu sa Zakonom”.

Što se tiče konkretnog slučaja KSS podseća da je Udruženje klubova još 22. avgusta tražilo da se Upravni odbor KSS oglasi na temu statusa Partizan Mozzart Beta. Sedam dana kasnije…

UO KSS je UK KLS 29.08.2022. dostavio odgovor uz objašnjenje da je neozbiljno da tačku uvrsti u dnevni red već zakazane sednice. Ipak, i pored toga, UO KSS je razmatrao dopis UK KLS i usvojio Odluku da se odmah dostavi odgovor, što je i učinjeno 29. avgusta 2022. godine. (Originalnu odluku, kao prilog ovom tekstu dajemo javnosti na uvid)…

I tu se vraćamo na početak teksta, već izdatu dozvolu, ali i to što ni direktor Košarkaške lige Srbije Aleksandar Grujin nije uložio žalbu čime je po tumačenju KSS potvrdio odluku Komisije.

UO KSS je utvrdio činjenično stanje i konstatovao da je Komisija za izdavanje dozvola Udruženja klubova Košarkaške lige Srbije, izdala košarkaškom klubu Partizan Dozvolu za takmičarsku sezonu 2022/2023. broj 12/KLS-22/2 od 30. juna 2022. godine. Ova dozvola odnosi se na učešće KK Partizan u takmičenju 1MLS – KLS, u sezoni 2022/2023, sa mestom odigravanja utakmica u beogradskoj Štark areni. Na pomenutu odluku takmičarski organ (direktor lige), NIJE ULOŽIO ŽALBU čime je potvrdio Odluku Komisije za izdavanje Dozvole za sezonu UK KLS. Na taj način i on je potvrdio dozvolu KK Partizan za učešće u Prvoj muškoj ligi Srbije (Košarkaškoj ligi Srbije), u takmičarskoj sezoni 2022/2023. Odluka o izdavanju dozvole za sezonu na ovaj način je postala konačna i može se osporavati samo u skladu sa članom 64. Zakona o sportu. Upravni odbor KSS postupa samo kao žalbeni organ u odnosu na izdavanje dozvola za sezonu”.

Upravni odbor KSS je u saopštenju podsetio i da je još tada naveo da će posle reprezentativnih akcija – računajući i kvalifikacione utakmice – analizirati i pomenuti događaj, ali i način na koji Udruženje klubova vodi Košarkašku ligu Srbije, jer ono mu je samo povereno.

Za kraj, KSS navodi…

Ovim odgovorom KSS želi da stavi tačku na tvrdnje rukovodećih ljudi iz KLS čija je očigledna želja da manipulacijama i neistinama opravdaju svoju nesposobnost”.

U potpisu generalni sekretar KSS Zlatko Bolić i potpredsednik Dušan Projović.

Na potezu Crvena zvezda. Posle svega, čini se da joj se ništa bitno ne bi desilo ni kada bi zaista odustala od Kupa. Kad već nije večitom rivalu za finale prvenstva. Pitanje je samo je li to u klupskom interesu i da li bi navijači podržali takvu odluku? Jer na kraju, igra se za trofeje…

Valja podsetiti i da su dva prethodna evroligaška okršaja večitih prošla bez većih incidenata. Može se dakle. Kad se hoće.


tagovi

KSSKLSZlatko Bolić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara