Markus Hauard i Darijus Tompson (Screenshot - Youtube.com; ©MN press)
Markus Hauard i Darijus Tompson (Screenshot - Youtube.com; ©MN press)

Zvezda traži protivotrov za najboljeg trojkaša i prvog asistenta Evrolige

Vreme čitanja: 5min | čet. 23.03.23. | 13:33

Košarkaši Crvene zvezde u 30. kolu Evrolige dočekuju Baskoniju koju predvodi sjajni američki tandem Markus Hauard - Darijus Tompson

Možda su šanse za plasman u plej-of svedene na minimum, ali Crvena zvezda neće odustati dok god postoje. To je jasno pred duel sa Baskonijom istakao i trener Duško Ivanović. Boriće se crveno-beli do kraja u elitnom takmičenju, pa tako ni protiv Baskonije (19.00) neće ustuknuti.

Motiva je na pretek. Od poraza u Vitoriji (75:92), preko činjenice da u dvoranu Aleksandar Nikolić stiže ekipa koja je sve oduševila nastupima u tekućoj sezoni. Imaće i crveno-beli priliku da svima još jednom pokažu od čega su. Da je serija slabih rezultata samo splet nesrećnih okolnosti. Da imaju kvalitet za visoke domete i na evrosceni, ali i da potvrde izlazak iz krize koji su nagovestili na gostovanju Barseloni u minulom kolu.

Izabrane vesti

Najavio je Ivanović da bi u pohodu na 13. pobedu u elitnom takmičenju trebalo da mu se priključe i Nemanja Nedović i Ognjen Dobrić. Povredili su se u večtom derbiju početkom prethodne sedmice, propustili okršaje sa Barsom i Studentskim centrom, ali sva je prilika da će se večeras naći u protokolu, što dovoljno govori i o ambicijama Zvezde, koja ih po svemu sudeći neće odmarati iz predostrožnosti, već želi da sa najjačim mogućim sastavom izađe na crtu timu iz Vitorije.

Nedostajaće ipak trofejnom stručnjaku kapiten Branko Lazić, koji je počeo sa radom, ali još nije u stanju da pomogne. Duel sa Baskonijom biće osmi vezani koji će najtrofejniji igrač u istoriji tima sa Malog Kalemegdana propustiti.

19.00: (1,70) Crvena Zvezda (15,0) Baskonija (2,40)

Rotacija u spoljnoj liniji bi tako trebalo da bude jača za dva košarkaša, što je posebno značajno protiv ekipe Đoana Penjaroje. Bekovi su velika snaga španskog sastava, a iako su Nedović i Dobrić primarno napadači, svakako će proširiti izbor Ivanoviću i omogućiti mu da održi svežinu defanzivnom bedemu i smenjuje čuvare na ključnim igračima protivničkog sastava - Markusu Hauardu i Darijusu Tompsonu.

Obojica su debitantni u Evroligi, ali munjevito su se adatirali i pokazali da itekako imaju kvalitet za najviši nivo takmičenja u Evropi. Skrenuli su i pažnju i drugih klubova, pa se tako za Tompsona već raspituju Real Madrid, Olimpija Milano i Virtus Bolonja, a kako španski mediji javljaju red je sve duži i za Hauardove usluge.

Ensestando je pisao da je zato uprava spremila nove ugovore za obojicu, sa zasluženim povišicama, kao i da je situacija posebno komplikovana oko sudbine bivšeg igrača Lokomotive Kubanj koji će na leto imati priliku da izađe iz aktuelne saradnje sa Baskima. Bivši igrač Denvera je vezan ugovorom na još jednu sezonu.

Samo pogled na liste statistički najboljih igrača elitnog takmičenja opisuje zašto su Hauard i Tompson postali hit evropske košarke. A sa njima i Baskonija. Markus je najbolji trojkaš Evrolige sa prosekom od 2,8 pogođenih hitaca s distance po nastupu, dok je Darijus prvi asistent takmičenja sa prosekom od 6,5 završnih dodavanja.

Dobro su Hauarda upoznali srpski timovi, pošto im je već na početku sezone zatrpao koševe. Postigao 33 poena u susretu sa Partizan Mozzart Betom (8/12 za tri) i 30 protiv Zvezde (7/12 za tri). Interesantno je da više nije uspeo da ponovi takve partije, kao ni da ih nadmaši. Imao je određenih problema i sa povredama (mada je stisnu zube i igrao čak i rovit), a protivnici su mu vremenom posvećivali sve više pažnje, pa su usledile oscilacije. Ipak, sa prosekom od 14,9 poena jedan je od najboljih strelaca Evrolige, može da pogodi iz svih pozicija, preko ruke, sa devet metara... Kada se sve sabere, posle 29 nastupa na najvećoj kontinentalnoj pozornici s pravom se zaključuje - Hauard je još jedan biser Baskonijine skauting službe.

KVOTA U MOZZART KLADIONICAMA DA MARKUSA HAUARD POSTIŽE MANJE OD 13,5 POENA - 1,95

Preuzeli su određeni rizik u španskom klubu njegovim angažovanjem, s ozbirom da je u NBA (Denver) imao sporednu ulogu i nikada nije nastupao na evropskim parketima. Ali, zahvaljujući fantastičnim šuterskim sposobnostima brzo je pronašao mesto pod suncem i postao glavno oružje potentne Penjarojine ekipe.

"On je kao glava zmije. Plejmejker koji sve čini srećnim. Moramo da budemo agresivni na njemu, otežamo mu posao, a imamo dovoljno alata da to izvedemo", opisao je Fakundo Kampaco bivšeg saigrača iz redova Nagetsa.

I upravo bi Argentinac mogao da bude protivotrov za Amerikanca. Poznaje ga iz perioda koji su zajedno proveli u Koloradu, igra sa velikom energijom na oba kraja terena i može da se pretvori u njegovu senku u odbrani, ali i da ga ozbiljno optereti na drugom kraju terena.

Biće jedan od glavnih ciljeva Zvezdine odbrane da zaustavi Markusa Hauarada, ali jednako važno će biti da se Darijus Tompson spreči da razigra ekipu. Ponajviše zahvaljujući njemu je Baskonija uspela da prebrodi suspenziju koju je zbog potencijalne upotrebe dopinga zaradio Pjerija Henri.

Preuzeo je Amerikanac odgovornost u organizaciji igre i odradio strašan posao. Na čak sedam utakmica je ubeležio dvocifren broj asistencija. Sakupio ih je 188 na 29 nastupa, najviše u susretu sa Anadolu Efesom - čak 16. Ima odličnu komunikaciju sa timom, dobro čita protivničke odbrane i koristi atribute pojedinaca. Uz sve to, ima i poene u rukama, te nije recept da mu se zaustavi samo linija pasa ka saigračima. Na proseku je od 11,9 poena po meču, rekord od 20 je postavio nedavno protiv Monaka, a posebno se mora istaći da je trenutno u strašnoj formi, pa je u poslednja četiri kola ubeležio tri dabl-dabla.

KVOTA U MOZZARTU DA DARIJUS TOMPSON UPISUJE MANJE OD 7,5 ASISTENCIJA - 1,75

Dakle, imaće Zvezda pune ruke posla sa američkim tandemom, ali nisu Baskonija samo Hauard i Tomposon. Sastavio je Penjaroja vrlo specifičan tim, sposoban da gotovo do perfekcije sprovede njegove zamisli u delo. A jedan od njegovih osnovnih postulata je brza ofanzivna tranzicija, koja je Baskima omogućila da posle 29 rundi mogu da se pohvale najboljim napadom Evrolige (86,3 poena po nastupu). Tu su i igrači poput Rokasa Giedraitisa, snažnog centra meke ruke Meta Kostela, srpskog reprezentativca Vanje Marinkovića, odličnog krila (takođe rukija) Doltona Homesa... Svi do jednog sposobni su da "zapale" protivničku mrežicu ako im se dozvoli.

Imaće Zvezda dovoljno motiva da ostvari pozitivan rezultat, ali neće ga nedostajati ni Baskima. Bore se za plej-of, a blizu su i rekorda kluba u elitnom takmičenju. Interesantno je da ga je u ligaškom formatu postavio Duško Ivanović, kada je u sezoni 2020/21 vodio sastav iz Vitorije do 18 pobeda (16 poraza). Penjaroja na pet kola do kraja ima priliku da zaseni legendu kluba.

EVROLIGA - 30. KOLO

Četvrtak

19.00: (1,70) Crvena Zvezda (15,0) Baskonija (2,40)

19.30: (4,10) Panatinaikos (17,0) Barselona (1,30)

20.00: (5,50) Alba (19,0) Anadolu Efes (1,20)

20.00: (3,20) Asvel (15,0) Makabi Tel Aviv (1,45)

Petak

18.45: (1,25) Fenerbahče (17,0) Žalgiris (4,70)

19.00: (1,35) Monako (16,0) Valensija (3,70)

19.00: (3,00) Virtus Bolonja (15,0) Real Madrid (1,50)

20.00: (1,90) Partizan Mozzart Bet (15,0) Olimpijakos (2,10)

21.00: (1,45) Olimpija Milano (15,0) Bajern Minhen (3,2)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaBaskonijaMarkus HauardDarijus TompsonDuško IvanovićFakundo KampacoĐoan Penjaroja

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara