Filip Petrušev protiv Splita (Foto: Starsport)
Filip Petrušev protiv Splita (Foto: Starsport)

Zvezda u poslednjoj deonici slomila otpor žilavog Splita: Nedović čovek odluke, Petrušev izjednačio rekord

Vreme čitanja: 4min | pon. 17.04.23. | 21:46

Crveno-beli eliminisali Split iz plej-of trke i upisali deveti vezani trijumf

Košarkaši Crvene zvezde su u prvom susretu posle oproštaja od Evrolige za sezonu 2022/23, ugostili ekipu Splita u susretu 26. kola ABA lige. Iako su gosti tri deonice bili ravnopravan rival braniocu trona, predvođena Nemanjom Nedovićem i Filipom Petruševim ekipa Duška Ivanovića je u uvodnim minutima poslednje četvrtine napravila ključnu seriju 12:0 i stekla nedostižnu zalihu, te je do kraja rutinski privela meča kraju - 83:74.

Crveno-beli su nastavili da prate vodeći Partizan Mozzart Bet, te posle 24 odigrana susreta imaju učinak 21-3 (crno-beli na 23-2). Split je s druge strane pretrpeo 16. poraz i zvanično ispao iz plej-of trke. Kako stoje stvari, Zvezda će u plej-ofu igrati protiv Zadra ili Studentskog centra.

Izabrane vesti

Nedović je bio čovek odluke, pošto je serijom poena krajem treće i početkom odlučujuće deonice slomio otpor rivaala ni pokazao da se nalazi na dobrom putu posle povrede. Susret je okončao sa 15 poena, četiri skoka i dve asistencije za indeks 16 (2/3 za dva, 3/6 za tri i 2/2 sa linije penala). Ipak, igrač utakmice bio je Filip Petrušev koji je izjednačio rekord u crveno-belom. Mladi centar je susret okončao sa 25 poena, šest skokova, četiri asistencije i po dve ukradene lopte i blokade za indeks korisnosti 36 (isti poenterski učinak i indeks ubeležio protiv Valensije u 17. kolu Evrolige).

Pomenuti dvojac bio je najefikasniji u pobedničkom sastavu i jedini sa dvocifrenim učinkom. Fakundo Kampaco je dodao devet poena, uz četiri asistencije i tri skoka za indeks 14, a u listu strelaca se od 12 igrača nije upisao samo Luka Mitrović.

Kod Splita, 21 poen Šenona Šortera, 18 je dodao Luis Saliven, dok je 13 ubacio Tajrel Nelson. Dvocifren sa 10 poena i Mate Kalajžić.

- ABA liga - 26. kolo -

CRVENA ZVEZDA - SPLIT 83:74

(23:21, 16:15, 24:25, 20:13)

Dvorana: Aleksandar Nikolić (Beograd)

Sudije: Milan Nedović, Radoš Arsenijević, Krunoslav Peić

Crvena zvezda: Vildoza 3, Lazarević 4, Kampaco 9, Mitrović, Lazić 3, Martin 6, Dobrić 5, Ivanović 2, Ilić 7, Nedović 15, Marković 4, Petrušev 25

Split: Saliven 18, Gizdavčić, Kalajžić 10, Tišma 8, Runjić 4, Vuko, Šorter 21, Jukić, Perkušič, Nelson 13

Preko raspoloženih Petruševa i Kampaca dobro je Zvezda otvorila meč i povela sa 11:4 posle tri minuta, a vrlo brzo je stigla i do dvocifrene prendnosti (18:7). Ipak, po izlasku Martina iz igre, gosti su počeli da tope minus, pa su serijom 12:3 prišli na samo posed zaostatka. Srljala je Zvezda u napadu, popustila u odbrani, što je Split znao da kazni, pa je umalo i preokrenuo rezultata. Tišma je pogodio u smiraj kvartala, ali se ispostavilo da je zakasnio sa izbacivanjem lopte, te je na semaforu posle 10 minuta ostalo 23:21 u korist domaćina.

Gde je stao u prvom, borbeni gost je nastavio u drugom kvartalu. Zvezda je teško dolazila do pravih rešenja u napadu bez Kampaca i Petruševa, pa je Ivanović posle nekoliko minuta vratio obojicu na teren. Upravo je Petrušev sa sedam vezanih poena čuvao prednost crveno-belima, ali Split nije odustajao. Vodila se velika borba za svaki posed do kraja kvartala, a Šorter je imao priliku da sa zvukom sirene poravna rezultat pred veliki odmor, ali je promašio, te je posle dve deonice na semaforu stajalo 39:36.

Filip Petrušev je briljirao sa 18 poena, tri skoka i dve blokade za indeks korisnosti 26 tokom 15 minuta provedenih na parketu, dok je Kampaco imao šest poena, četiri asistencije i tri skoka (indeks 11). Goste iz Hrvatske je u igri držao Šenon Šorter sa 14 poena (indeks 18).

Slično kao u drugoj deonici, Zvezda nije uspevala da se odlepi ni u trećoj. Napad je solidno funkcionisao, ali gosti su bili veoma raspoloženi, pa su pogađali i šuteve iz okreta, preko ruke, odbijala im se srećno i lopta na protivničkoj polovini, te su držali priključak. Sa nekoliko snažnih prodora, Kampaco je naterao Split da ispuni bonus, pa iako nije imao previše uspeha sa linije (3/6 u tim momentima), doveo je svoj tim u poziciju da pri svakom narednom prekršaju protivnika izađe na crtu. Ali držao se rival, sve dok Nedović nije preuzeo stvari u svoje ruke i sa pet vezanih poena omogućio crveno-belima da prodišu (61:55, na dva i po minuta do kraja treće deonice). Nije ni to slomilo Split, koji je zatvorio deonicu serijom 6:2, pa se na poslednji odmor otišlo sa 63:61 u korist branioca trona.

Konačno je ekipa Duška Ivanovića počela da slama otpor protivnika početkom odlučujuće deonice. Nedović je nastavio sa dobrom igrom, ispratili su ga Petrušev i Vildoza, a Split je polako ostajao bez goriva i napadačkih opcija. To je dovelo do serije 12:0 domaće ekipe, kojom su crveno-beli prvi put stekli dvocifren višak od sredine uvodnog kvartala (77:63 na šest minuta do kraja). . Iako se gosti nisu predavali do kraja, ipak su se našli u nenadoknadivom minusu, pa su košarkaši Crvene zvezde bez većih problema priveli posao kraju.

JADRANSKA LIGA - 26. KOLO

Petak:

MZT - Cibona 87:74

/Kefi 19 - Aranitović 13/

Subota:

Cedevita Olimpija – Mega 85:70

/Rebec 17 - Đurišć, Rori 16/

Budućnost - Borac Mozzart 85:87

/Bel Hejns 18 - Hejl 25/

FMP Železnik – Mornar Bar 101:76

/Mening 27 - Vranješ 13/

Ponedeljak:

Zadar - Partizan Mozzart Bet 78:88

/Dejvis 22 - Naneli 18/

Crvena zvezda - Split 83:74

/Petrušev 25 - Šorter 21/

Utorak:

18.00 Igokea – Studentski Centar

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Šenon ŠorterFakundo KampacoFilip PetruševDuško IvanovićKK SplitKK Crvena zvezdaNemanja Nedović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara