Zvezdan Mitrović (Foto: Starsport)
Zvezdan Mitrović (Foto: Starsport)

Zvezdan Mitrović: Krivo mi je što nisam predao krunu Alimpijeviću, navijam da kum Dejan osvoji ABA ligu

Vreme čitanja: 8min | pet. 20.05.22. | 16:47

Bivši trener Asvela i Monaka, kao i selektor Crne Gore za Mozzart Sport govorio o brojnim temama

Košarkaška groznica zahvatila je Beograd. Glavni grad Srbije paralelno je domaćin Fajnal fora i završnog tunira juniorske Evrolige. Najpoznatiji košarkaški radnici na kontinentu skupili su se kako bi iz prvih redova ispratili najbolje što evropska košarka može da ponudi. Tako se na tribinama Hale Sportova Ranko Žeravica našao i bivši selektor Crne Gore, osvajač istorijske titule Evrokupa sa Monakom i tri put najbolji trener francuskog prvenstva Zvezdan Mitrović.

Iskoristili smo priliku da sa trofejnim stručnjakom porazgovaramo o sudarima najtalentovanijih i najboljih igrača Starog kontinenta. Za Mozzart Sport je pričao o velikom uspehu koji je ostvario sa Kneževima, pa i prevremenom odlasku sredinom tekuće sezone. Dotakao se i velikog prijateljstva sa trenerom Crvene zvezde Dejanom Radonjićem i istakao da mu je krivo što Dušanu Alimpijeviću nije predao krunu u drugom najkvalitetnijem evropskom takmičenju.

Izabrane vesti

Sa Monakom se rastao sredinom decembra prošle godine. Nije u međuvremenu pronašao novi klub, a višak vremena iskoristio je da poseti srpsku prestonicu i isprati vrhunac sezone u evropskoj košarci.

"Od kad radim nisam ovo gledao, uvek sam imao neke završnice, plej-ofove... Prvi put sam u mogućnosti da pratim Fajnal for i mlade. Sa radošću sam došao u Beograd. Volim mlade igrače i uvek sam se trudio da ih guram", priča za Mozzart Sport Zvezdan Mitrović.

Juniori Mege Mozzart su se domogli finala završnog turnira juniorske Evrolige. Prvi pomoćnik Dragoljuba Avramovića je sin trenera Crvene zvezde Dejana Radonjića - Petar. On je nedavno sa kadetima Mege osvojio titulu u Srbiji, pa je i to bio jedna od povoda da se Mitrović nađe na tribinama Hale sportova u Beogradu.

"Iskoristio sam priliku da čestitam kumiću Petru osvajanje kadetske lige. To sam moramo prvo da odradim. Nastavlja očevim stopama, ali ozbiljniji je, kreće iz mlađih kategorija. Tata je malo ispreskakao", kroz smen priča crnogorski stručnjak.

Prokomentarisao je i situaciju u juniorskim selekcijama.

"U ovom uzrastu taj rezultat... Pored ovoliko selekcija i igrača, da se niko ne pojavi na mapi... Jako retko izlaze igrači. Definitivno ima talenta, ali kao što vidimo sve evropske ekipe se baziraju na dovođenju američkih igrača. Makabi je praktično američka ekipa sa par izraelskih dečaka. Videli ste Real Madrid, sa internacionalnom ekipom. Došlo je do objedinjavanja".

Danas se insistira na atleticizmu, ali ima igrača koji su pokazali da fizičke predispozicije nisu odlučujući faktor. Kao recimo jedan Somborac koji je drugi put uzastopno MVP NBA lige.

"Prva stvar koja se gleda je ta konfiguracija ili konstrukcija igrača, a opet kad pogledamo najbolji igrač na svetu nema idealne fizičke predispozicije. Radujem se zbog momaka sa naših prostora koji dominiraju i pokazuju da fizička dominacija nije presudna u ovom sportu", priča Mitrović i jasno misli na Nikolu Jokića.

"USPEH ALIMPIJEVIĆEVOG TIMA PODSEĆA NA MONAKOV"

Mitrović je sa Monakom napravio prvoklasno iznenađenje kada je u sezoni 2020/21 osvojio Evrokup.

"Skromna ekipa, problemi sa koronom, budžet nikad manji. Međutim sklopila se grupa momaka koja je bila spremna da odigra pošteno, dobro. Koja je pratila obične zahteve. U startu je bilo loše, ali kako je išla sezona ekipa se dizala. Na kraju smo se stvarno osećali dominantno, kao da ne možemo da izgubimo utakmicu. Igrali smo dobru košarku".

Nešto slično ove sezone napravila je Bursa koju sa klupe predvodi Dušan Alimpijević. Stala je na korak do potpune senzacije.

"Na taj uspeh podseća ovo što je Alimpijević napravio sa dobrom grupom igrača i pozitivnom energijom. Ušli su i u plej-of turske lige. Čestitao sam mu, rekao da mi je krivo jer sam se nadao da mu predam evropsku krunu. Baš mi je drago zbog njega, jer on je bi i u Zvezdi imao dobar rezultat da nije bilo tog promašaja Lesora. Nastavio je dobro da radi i sve mu se na kraju vratilo".

Utisak je da je promašaj Matijasa Lesora koštao Alimpijevića uspešnijeg i dugoročnijeg mandata na klupi Crvene zvezde. Nešto slično je moglo da se desi i Mitroviću.

"Promašio je i kod mene zicer protiv Budućnosti, isto smo izgubili prvu. Da je ovaj sistem takmičenja u kojem jedna utakmica rešava, mi bi ispali iz Evrokupa. Več sledeću je bio najbolji igrač - ubedljivo. Do kraja je odigrao fenomenalno. Jedna lopta rešava naše sudbine, ali to je tako".

RASTANAK SA KNEŽEVIMA

Posle istorijske titule Monakom se domogao Evrolige i vrlo brzo istakao visoke ambicije. Ipak, posle serije nešto slabijih rezultata, 13. decembra Mitrović je napustio klupu francuskog tima, a ubrzo ga je nasledio Saša Obradović i Kneževe doveo na prag Fajnal fora (izgubili 2:3 od Olimpijakosa u četvrtfinalu).

"Svu krivicu na sebe prebacujem. Imao sam odrešene ruke. Imao sam jedne uslove i priču u junu, julu i avgustu, a onda drugu u septembru kada je došao i novi gazda. I kod njega sam mogao da dovedem koga hoću, u tom trenutku su na tržištu bili određeni igrači, vrhunski košarkaši, sa kojima nisam mogao da nađem pravu priču".

Objašnjava do detalja šta je na kraju dovelo do rastanka.

"Dok je još vreme bilo da klub može da se vrati u igru, dogovorili smo se da se napravi promena. Seli smo ljudski i dogovorili se jer nisam video da mogu išta da napravim. Došao je Saša i napravio dobar posao. To su bili odlični igrači definitivno. I u periodu kada je bilo loše mi smo bili druga napadačka ekipa u Evroligi, ali nismo mogli da sačuvamo nikoga. Greška je bila u odnosu koji nisam mogao da ispratim. Mogao sam da prolongiram to na još dva meseca, išao nam je lakši raspored, ali nisam bio srećan da idem na posao, nisam osećao dobru energiju, čak i kad smo dobijali CSKA, Zvezdu - nije to bilo to. Ne ljutim se ni na koga, ni za čim ne žalim, nije mene niko smakao".

Došlo je do greške u selektiranju tima.

"Nije trebalo da dovodim igrače koje sam dovodio u septembru. Kasnije nam se pojavio budžet zbog ispadanja fudbalskog kluba iz Lige šampiona. Mogao sam da potpišem najbolje igrače na tržištu u tom trenutku. Nije me niko prisiljavao, ali naparvio sam grešku, to nisu bili igrači sa kojima sam mogao da napravim komunikaciju", ističe Mitrović.

Sada uživa u slobodnom vremenu i čeka pravu priliku da se vrati na posao.

"Rat je puno poremetio tržište. Čekam posao. Da ne budem lažno skroman, imam poziciju da mogu da sačekam, biram. Želja mi je ozbiljan klub, sa pravim idejama i ambicijama. Novac nije primaran, već da postoji ispravna politika".

"NAVIJAM ZA KUMA DA OSVOJI ABA LIGU"

Sa trenerom Crvene zvezde, kumom Dejanom Radonjićem, gaji poseban odnos.

"On voli kad je teško, ne može kad je lako", priča kroz smeh i nastavlja: "Dejan i ja smo prvo drugovi i prijatelji - kumstva se prave. U osnovnoj školi smo počeli da igramo košarku i družimo se i porodično. Generacija smo, stariji je od mene 17 dana i uvek mi to nabija na nos. Mi smo kao familija".

Crveno-beli su ove sezone imali brojnih poteškoća, ali su napravili rezultate za svaki respekt. Bili na pragu plej-ofa Evrolige, osvojili Kup Radivoja Koraća. Majstorica ih deli od novog finala ABA lige.

"Znam kako je teško raditi na našim prostorima, potpuno drugačije nego recimo u Francuskoj. Košarka je zanat, to se pegla, ali ovo okolo... Zahtevi navijača, pritisci, ABA liga koja je dosta složena. Još je ove godine imao problema sa koronom, povredama. Radio sa pet igrača, ali na kraju su isplivali. Vidi se taj sistem. Gledao sam plej-of ABA lige, serija između Zvezde i Cedevite Olimpije je mnogo gledljivija košarkaški, lepršavija. Partizan i Budućnost se čvrsto bore, obe utakmice su bile teške".

U završnim utakmicama polufinalnih serija regionalnog prvenstva je sve moguće, ali zna se ko je MItrovićev favorit.

"Olimpija ima veliki broj talentovanih igrača od kojih svako može da eksplodira. Smatram da je Zvezda favorit, ali nikad se ne zna. Partizan je bio favorit protiv Budućnosti, pa se desilo šta se desilo. Budućnost je jedva prošla FMP, ali garantujem da sad neće odustati. Nedostaje im visoki igrač, ali tu su Kobs, Sili koji može da ti veže šest trojki da ne znaš gde si. Mislim da je pritisak na Partizanu. Dokazali su i Cedevita Olimpija i Budućnost kvalitet da iznenade. Za kuma naravno navijam".

"TRENERI NEMAJU SNAGU DA MENJAJU POLITIKU TAKMIČENJA"

Kako i sam kaže, jedan od dražih uspeha u karijeri mu je plasman na Svetsko prvenstvo sa Crnom Gorom 2019. godine. Iako je od kvalifikacija koje se igraju usred košarkaške sezone profitirao, smatra da FIBA prozori nisu dobra stvar.

"Teško je sa tako malim igračkim kadrom kao u Crnoj Gori napraviti rezultat. Igrači ne mogu da igraju, pa mogu. FIBA prozori su mi omogućili najbolji rezultat u životu, da povedem Crnu Goru na Svetsko prvenstvo, ali nije to najbolji sistem. Ne igraju najbolji košarkaši iz NBA i iz Evrope... Kad Crnoj Gori ne igraju dva igrača, to je odmah problem. Kad dođu Dubljević i Vučević imaš jednu ekipu, pa onda dođu klinci, pa imaš drugu ekipu. Teško je tako raditi. Ne možete da napravite kontinuitet. Pritom smo u poslednje dve godine imali probleme sa koronom".

Nije pristalica ni novog sistema u Evrokupu, ali smatra da on i njegove kolege treneri tu malo šta mogu da promene.

"Definitivno ne možemo da utičemo. Uzmimo za primer sistem Evrokupa, gde igraš deset utakmica, pa onda jednu kiksneš i ćao. Ako je neko kvalitetniji, neka pokaže to na dve utakmice. Kad te neko dobije dva puta, pružiš mu ruku, bolji je. Velika imena nisu uspela da promene to. Nadam se da se tako više neće igrati. Treneri nemaju snagu da promene politiku. Evroliga i Evrokup imaju matematiku koju prave i na kraju se sve svodi na zaradu. Ogroman broj utakmica, prozori, to su stvari koje se meni kao treneru ne sviđaju"., zaključuje Zvezdan Mitrović u razgovoru za Mozzart Sport.

Pišu: Đorđe MATIĆ i Nikola MILORADOVIĆ


tagovi

Zvezdan MitrovićKK MonakoDušan AlimpijevićDejan RadonjićJuniorska EvroligaFajnal for Beograd 2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara