Zvezdi prva runda finala: Dobrić probudio streljački vod, evroligaška odbrana ugušila Partizan

Vreme čitanja: 8min | pet. 27.05.22. | 22:06

Davidovac odličan u prvom delu, Volters, Ivanović i Mitrović zajedno sa levorukim šuterom u nastavku, Parni valjak bez adekvatnog napadačkog odgovora jer su poene u drugom poluvremenu donosili samo Panter i Mur

Prva runda finala Jadranske lige pripala je Crvenoj zvezdi. Krcate tribine dvorane Aleksandar Nikolić videle su izjednačen večiti derbi do poluvremena, nakon čega je branilac titule podigao nivo u odbrani i počeo da pogađa velike šuteve na šta Partizan nije imao odgovor. Ubrzo je domaćin imao punu kontrolu utakmice i stigao do prvog od tri potrebna trijumfa za odbranu trona - 90:76 (19:23, 23:16, 24:19, 24:18).

Bez ikakve dileme Crvena zvezda je do pobede stigla demonstracijom evroligaške odbrane. Nisu košarkaši oba sastava imali mnogo košarkaških obaveza tokom proteklih mesec dana, ali se u ovakvim situacijama vidi koliko znači iskustvo svih šampionskih pohoda. Partizan je do poluvremena delovao spremno da uvede utakmicu u neizvesniju završnicu, ali kada je domaćin pronašao odbranu sa vrhunca forme iz proteklih meseci, gostima nije ostalo ništa drugo nego da priznaju poraz i imaće mnogo toga za analizu u danu između dve utakmice.

Izabrane vesti

Da nije sve kod Crvene zvezde bilo samo u dobroj odbrani osetilo se kroz odlične procente šuta! Dejan Davidovac iskočio je u prvom delu i ponudio sve u momentima kada drugi nisu bili u svom elementu, a onda je streljački vod probudio Ognjen Dobrić. Čovek koji je mnogo puta u karijeri direktno uticao na ishode večitih derbija, sa dve velike trojke i osam poena na startu treće četvrtine doneo je prvu dvocifrenu prednost koju je Zvezda održavala uz manje oscilacije do poslednjeg zvuka sirene zahvaljujući dobrim rolama Nejta Voltersa, Nikole Ivanovića i Luke Mitrovića.

Partizan kao da nije bio spreman za intenzitet odbrane domaćeg sastava. Sa mape je nestao Aleksa Avramović koji je ostao na 10 poena iz prvog poluvremena, Zek Ledej je takođe izgubio nit iz uvodne dve četvrtine, a da nije bilo rešenja Kevina Pantera i Dalasa Mura, te povremeno Matijasa Lesora, koji su ubacili najveću porciju koševa kod gostiju, razlika bi možda bila još ubedljivija. Panter je ubeležio 15 poena, 12 u drugom delu, dok je Mur sve upisao u nastavku. Kroz nedostatak pravih rešenja u napadu kasnije se stvorila razlika nedostižna za crno-bele, a sve je išlo sa dobrim šutem Crvene zvezde. Jedanaest trojki uz bezmalo 50 odsto uspešnosti, gde je Dobrić pucao gotovo bez greške (4/5) zbog čega je bio na 14 poena zajedno sa Mitrovićem. Ivanović je ubacio tri, a Davidovac dve trojke, obe u prvom poluvremenu. Pravi džoker derbija i Zvezde ponovo je bio Nikola Ivanović. Imao je oscilacija tokom sezone, ali je u dve polufinalne utakmice i večeras učinio da navijači sve zaborave. Bio je najefikasniji igrač meča sa 18 poena i među najzaslužnijima za večerašnju sigurnu pobedu, uz još pet asistencija i četiri iznuđena faula.

Partizanu je pored više energije u odbrani nedostajala veća širina u napadu. Bez toga, ali pre svega načina da spusti protivnika na značajno manji broj poena, imaće mnogo teži posao da ostane konkurentan i napadne titulu posle devet godina čekanja. Veliku razliku pravile su i direktne greške. Zvezda je ostala na samo šest izgubljenih poseda, Partizan ih je imao čak 15 i to je bila cena tvrde, evroligaške odbrane koju je takmac forsirao...

Tokom uvodnih deset minuta provlačio se utisak da je Partizan nešto spremnije ušao u susret. Nešto koncentrisaniji u napadu, pogotovo u situacijama pod košem gde je Koprivica posle samo pet minuta izbacio Kuzmića iz rotacije u ritmu koji nekadašnji reprezentativac Srbije nije mogao da prati. Zbog toga je Dejan Radonjić brzo morao da odustane od varijante sa visokom petorkom u kojoj su pored Kuzmića bili još Kalinić i Davidovac. Logično, crno-beli su veliku pažnju dali igri iz pika, gde je Koprivica napravio dobar posao, dok je nove momente početne inspiracije pokazao Avramović dobrim prodorom i trojkom sa više od sedam metara.

Upravo su tri Partizanova dalekometna hica pravila razliku na kraju prve deonice. Zvezdina odbrana jeste radila posao, ali za razliku od prvog derbija u sezoni i pogotovo onog u Nišu videlo se da su gosti naučili lekcije i utakmicu počeli sa planom. Uskakanje Davidovca u startnu petorku, onda i pojava Lazarevića otežala je Partizanu organizaciju napada, ali je Zvezdu ostavilo bez adekvatne porcije koševa. Sve do trojke Dobrića na startu druge četvrtine domaćin je imao problem da reši situacije na udvajanju i strani pomoći, a ni lopta nije “slušala“ u uslovima prepune dvorane i visokih spoljnih temperatura.

Najefikasniji u Partizanu tokom prvog dela – Madar i Avramović (©MN Press)Najefikasniji u Partizanu tokom prvog dela – Madar i Avramović (©MN Press)

Ponovo su crveno-beli imali dužu listu strelaca bez obzira na to što je Holins posle rane trojke i zakucavanja dugo ostao bez učinka, a nedostajale su i minijature novopečenog oca Kalinića, koji je na poluvremenu ostao na samo jednom poenu. Veliki doprinos na drugoj strani dao je Madar u finišu prve i na startu druge četvrtine pošto je vezanim slobodnim bacanjima – jednim posle tehničke Markovića zbog nesmotrenog poteza kod izvođenja lopte rivala –, onda i ofanzivnim skokom koji je doveo do faula za penale dao određenu širinu Partizanu, pogotovo jer se napad crno-belih do tih momenata oslanjao najviše na Koprivicu, Avramovića i Ledeja. Panter je ponovo bio gotovo potpuno izbačen iz ritma pa je do odmora ubacio samo jedan šut, najviše zato što su veliku energiju na njega trošili Holins pre svih, te Lazić.

Dobrić je bio Zvezdina žila kucavica u periodu nakon što je Ledej trojkom odveo Partizan do maksimalnih +7 (26:19). Dva hica levorukog šutera sa distance pokrenula su niz koji je Mitrović kompletirao atraktivnim polaganjem za potpuni rezultatski egal (28:28) u kojem su sitnice razdvajale dva tima. Svojom drugom trojkom za novo vođstvo Partizana Avramović je podsetio na sve što je radio u prošlom odmeravanju snaga dva najveća srpska kluba, ali balans je doneo Davidovac. Odigrao je momak iz Zrenjanina mnogo velikih utakmica u Evroligi i završnicama prethodnih šampionata da bi njegov doprinos bio sveden na defanzivni učinak. Zato su njegovo polaganje, onda i trojka na sredini druge četvrtine doneli Zvezdi prvo vođstvo još od početnih 13:12, da bi novim hicem van polukružne linije potvrdio da je maksimalno našpanovan ušao u finale pošto je postao prvi dvocifreni igrač na utakmici. Doduše, već u sledećoj odbrani ušao je u manji problem jer je, kao i Holins, imao dva faula. Na Partizanovoj strani su u istom sosu posle 18 minuta bili Ledej, Zagorac, Smailagić i Lesor, do poluvremena i Lazarević u domaćim redovima.

Dejan Davidovac (©Star Sport)Dejan Davidovac (©Star Sport)

Davidovac je svojim iskustvom bio tas na vagi koji je Zvezdi garantovao prednost na poluvremenu (42:39). Jer, uz sve ono što je sam ubacio “krađom“ lopte Ledeju izvukao akciju iz koje je Ivanović trojkom devet sekundi pre odlaska u svlačionicu razdvojio dve ekipe. Partizanov napad je u poslednjih šest minuta poluvremena trokirao. Od Avramovićog pogotka van linije 6,75 metara, ređali su se promašaji Pantera, Madara, Mura, Ledeja, izgubljene lopte Smailagića i Koprivice, a bez koša iz igre Parni valjak bio je gotovo četiri i po minuta. Sve dok Smailagić iz ofanzivnog skoka nije doneo novo izjednačenje (39:39). Zvezda je u međuvremenu sve nedostatke u reketu uspela da ispravi kvalitetnim izborom šuta, zbog čega je pred nastavak utakmice imao rezultat u svojim rukama.

Partizanovi napadački problemi nastavili su se na startu drugog poluvremena, što je večiti rival iskoristio da se prvi put na utakmici probije dvocifrena barijera. Komandu je preuzeo Volters sa pet povezanih poena, uključujući i trojku, da bi zatim razigrao i Dobrića koji je prodorom do koša dodatno uvećao distancu za tada maksimalnih +11 (50:39). Da je Dobrić u svojoj zoni videlo se kroz dve spektakularne trojke preko protivničkih ruku, prvo iz ugla kod Partizanove klupe čime je razliku uvećao na 12 poena, potom za +13 na sredini kvartala (58:45).

Za to vreme Parni valjak je praktično jedini ofanzivni učinak imao kroz penale. Lazić je agresivnom igrom dvaput poslao na Pantera na liniju slobodnih bacanja, da bi isti igrač doneo i prvi koš iz igre u poluvremenu posle više od četiri minuta posta. Oštrija odbrana Zvezdinih igrača kao da je razgalila Pantera koji je u nešto više minuta od pet minuta deonice nanizao devet poena, računajući i trojku posle još jednog slabog poluhoroga Mitrovića na drugom košu posle čega je Radonjić morao da zatraži minut odmora. Do poslednje male pauze skupio je 11 od svojih 14 poena u tom momentu.

Zvezda je dobrim odbrambenim rotacijama uspela da drži rezultat u granicama dvocifrene prednosti, u nekim kriznim momentima pomogli su poeni Kuzmića i Vajta koji je presedeo celo prvo poluvreme, dok je Partizan živeo mahom od Panterovih minijatora - 11 od 19 timskih poena u ovom delu - i jedino je Ledej ponudio nešto konkretno trojkom pred sam ulaz u poslednji deo susreta...

Uvodni minuti poslednje deonice zategli su živce svima na tribinama i Zvezdinoj klupi. Prvi put na meču osetilo se Murovo prisustvo, što se odmah prenelo i na semafor. U Kini vrsni strelac, kod Željka Obradovića sa nešto drugačijom ulogom, ali njegove dve trojke vratile su rezultat na dva poseda razlike (70:64). Vratio je domaćin kontrolu utakmice, a u centru pažnje bili su Ivanović i Mitrović čije su minijature donele novu dvocifrenu prednost. Ipak, tenzija kraj terena zbog čega je morao da reaguje i Dejan Radonjić porukama da se smire strasti, tehnička klupi i sigurna ruka gostiju sa slobodnih bacanja doveli su do toga da se u na tri minuta pre kraja izgubi kontinuitet, ali to nije imalo dugoročnog efekta na konačni ishod.

Crvena zvezda je ubeležila prvu recku. Drugi susret igra se u nedelju od 20 časova, kada je prošlogodišnji šampion ponovo domaćin.

CRVENA ZVEZDA – PARTIZAN 90:76 (19:23, 23:16, 24:19, 24:18)

Dvorana: Aleksandar Nikolić

Sudije: Saša Pukl, Uroš Obrknežević, Josip Radojković

CRVENA ZVEZDA: Lazarević, Volters 11, Davidovac 10 (2-2 za tri, 5sk, 2as), Mitrović 14 (3sk), Lazić, Kalinić 3 (3sk, 5as), Dobrić 14 (5-4 za tri, 4sk), Holins 7, Ivanović 18 (8-3 za tri, 5as), Marković 2, Vajt 4, Kuzmić 7 (3sk).

PARTIZAN: Panter 15 (6-2 za tri, 3as), Vukčević, Ledej 11 (3-2 za tri, 3sk), Zagorac, Avramović 10 (6-2 za tri, 5sk, 4as), Koprivica 7, Smailagić 4 (4sk), Mur 12 (4-2 za tri), Glas, Lesor 9 (6sk), Trifunović, Madar 8.

FINALE JADRANSKE LIGE

Petak

Crvena zvezda - Partizan 90:76

/Ivanović 18 - Panter 15/

Drugi meč

Nedelja, 20.00: Crvena zvezda - Partizan

Treći meč

Sreda, 20.30: Partizan - Crvena zvezda

Četvrti meč*

Petak, 18.30: Partizan - Crvena zvezda

Peti meč*

Sreda, 6. jun, 20.00: Crvena zvezda - Partizan

* Ako bude potrebe.


tagovi

Ostin HolinsLuka MitrovićZek LedejBalša KoprivicaJam MadarAleksa AvramovićOgnjen DobrićDejan Davidovacplej-of ABA ligeABA ligaFinale Jadranske ligeNikola IvanovićDalas Mur

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara