Košarkaši Crvene zvezde (©Starsport)
Košarkaši Crvene zvezde (©Starsport)

Zvezdin najduži niz pobeda u sezoni: Na terenu se složile kockice, u svlačionici sjajna atmosfera

Vreme čitanja: 5min | sub. 29.04.23. | 11:04

Crveno-beli trijumfalno otpočeli plej-of i seriju odličnih rezultata produžili na 12 utakmica

Povreda nekolicine igrača i nedovoljna uigranost ekipe sa Fakundom Kampacom zbog zabrane registrovanja igrača u Evrolige, doveli su do velikog pada u igri i loših rezultata Crvene zvezde u periodu od 24. februara do 17. marta. Šest poraza na sedam odigranih utakmica u tom periodu koštali su crveno-bele mesta u plej-ofu elitnog takmičenja, ali i vrha tabele u ABA ligi. Ipak, nakon toga su stvari počele da dolaze na svoje, a četa Duška Ivanovića već 12 utakmica ređa samo pobede.

Poslednju je izvojevala na startu četvrtfinalne serije regionalnog prvenstva protiv Zadra. Tima koji joj je braniocu trona ostao dužan zbog poraza koji mu je naneo početkom sezone u Pioniru. Sastava Danijela Jusupa je ove sezone imao priliku da vidi tri Zvezdina lica, a poslednje mu se definitivno najmanje dopalo.

Izabrane vesti

Prilično rutinski i bez preteranog umaranja, crveno-beli su došli do trijumfa 100:73. Gosti su se držali desetak minuta, a onda su se Ivanovićevi izabranici pitali za sve na terenu. Kako je meč odmicao tako je Zvezda uspostavljala sve veću kontrolu, uvećavala prednost iz minuta u minut. Već sredinom trećeg kvartala sve je postalo jasno, kada je domaćin poveo sa 31 poenom razlike.

Lakoća sa kojom su košarkaši srpskog i regionalnog šampiona stigli do trijumfa posebno može da raduje pristalice kluba. Nije bilo nervoze nijednog momenta, svi su odigrali koliko je bilo potrebno da se stekne nedostižna prednost, a onda su rasterećeno u finišu dodatno zatrpali koš Zadra i na kraju ubacili stotku. Takođe, Ivanović je odlično raspodelio minutažu, pa nijedan igrač nije proveo više od 25 minuta u igri, a nijedan manje od 10 minuta. Epilog? Svi igrači iz protkola (12) upisali su se u listu strelaca i postizali od tri do 16 poena.

Dakle, nije bilo potrebe za preveliko zamaranje, a opet, s ozbirom na proređen raspored, svi su dobili priliku da dobro osete teren. Pojedini da održe takmičarski ritam, drugi, poput nedavno oporavljenog Bena Bentila, da u isti nastavljaju da se vraćaju. Zaključak, sve je prošlo prema planu na startu plej-of serije.

Nastavljen je najduži niz u sezoni i utisak je da su posle turbulentnog perioda s kraja februara i u martu, stvari došle na svoje. Da su se iskristalisale uloge i ekipa ugirala sa Kampacom. U Zadru se još jednom videlo koliko je Zvezda moćna sa Argentincem, mada samo na mahove, jer više nije bilo potrebno. Na kraju je i u senci odličnog timskog izdanja ostalo još jedno njegovo vrlo dobro, s ozbirom da je koketirao sa dabl-dablom sa po osam poena i asistencija, uz tri ukradene lopte (indeks 14). A kada je bio na parketu, ostatak ekipe disao je u njegovom ritmu.

Fascinira način na koji Kampaco pokreće tranziciju. Čim se dočepa lopte, punom brzinom se zaleće ka košu rivala i kako mu prilazi, sposoban je da u sekundi donese pravu odluku. Nekada sam završi polaganje, flouterom, podeli pas u stranu, iza leđa... Iz meča u meč nastavlja da oduševljava, a ostali ga prate.

Protiv Zadra se pokazalo i da se "druga jedinica" sve bolje snalazi. Igrači iz prve petorke, koju su uz Kampaca činili i Nemanja Nedović, Stefan Lazarević, Filip Petrušev i Hasan Martin, postigli su skupa 53 poena, a klupa je ubacila samo šest manje. Luka Vildoza je još jednom pokazao da je na dobrom putu (osam poena, po tri skoka i asistencije, uz samo jedna promašaj - indeks 12). Luka Mitrović demonstrirao zašto za njegove usluge vlada interesovanje evropske elite (13 poena, četiri skoka i tri asistencije - indeks 18, najveći na utakmici).

Kada se podvuče crta, Zvezda je izgledala baš kako treba. Odigrala bez pritiska, kao pravi favorit, pokazala kvalitet, rutinu u igri... Bila je o timska pobeda, što potvrđuje i 27 asistencija. Podvukla se i pokoja greška, ali su mahom u trenucima potpune rasterećnosti usled velike razlike. Fokus je bio na potrebnom nivou, nije bilo pada u završnici koji se ponavljao ekipi u jednom trenutku sezone. Šut sa distance potvrda je samopouzdanja ekipi, a crveno-beli su gađali odličnih 15/33 (45,5 odsto). Ostaje im da sve to ponove u Zadru (8. maj, 18.00).

"Dobro smo se spremili, odigrali kvalitetno svih 40 minuta, došli do pobede i otvorili ovaj plej-of kako treba. Potrudićemo se da dobijemo i sledeću u Zadru. Ima vremena za odmor i za trening i iskoristićemo te dane za drugu utakmicu, pa i za ostale mečeve koje slede", rekao je Ognjen Dobrić posle utakmice.

Za dobre rezultate i napredak u igri definitivno je zaslužna i dobra hemija među igračima. U svlačionici vlada sjajna atmosfera, što se videlo još krajem marta na zajedničkom okupljanju ekipe u organizaciji Nemanje Nedovića, nakon kojeg je i otpočeo aktuelni niz, pobedom nad Baskonijom. Posle trijumfa na startu plej-ofa to je samo potvrđeno. Poseban razlog za zadovoljstvo imao je upravo Dobrić, koji je dan pre utakmice postao otac.

"Neka ova pobeda bude za njega, dan posle njegovog rođenja", dodao je Zvezdin reprezentativac.

Naravno, odjekivala je muzika iz svlačionice i posle Zadra. Na repertoaru su bili latinoamerički hitovi, što se ipak nije dopalo svima.

"Nažalost, Fakundo Kampaco je di-džej", našalio se Bentil, dok ga je tokom razgovora sa novinarima posmatrao Džon Holand i dobacivao.

"Afrička muzika u mom fazonu. Kada je Džon Holand di džej, imamo priliku da čujemo dobru muziku", zaključio je Zvezdin centar.

Dakle, utisak je da su stvari legle na svoje posle serije povreda i nezadovoljavajućih rezultata i da je Crvena zvezda spremna za odbranu jadranskog trona i napad na sedmu, rekordnu titulu.


tagovi

KK Crvena zvezdaOgnjen DobrićFakundo KampacoBen BentilLuka VildozaLuka MitrovićDžon HolandDuško Ivanović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara