Zvezdin projekat - Evroliga 2019/20! Baza postoji, Laziću, Beronu i Stratosu novi ugovori pod hitno, šta sa Fajeom i Reglandom?

Vreme čitanja: 11min | uto. 23.04.19. | 09:00

Vreme je za reviziju ugovora pojedinih igrača, otvaranje planova za leto i pripremu rostera za sezonu prepunu izazova! Ali prvo Superliga...

"...I feel devotion..."

Taktovi dobro poznate melodije prostrujali su košarkaškim bojnim poljem u srcu Palilule dok su košarkaši Crvene zvezde slavili pobedu nad ekipom Budućnosti u nimalo prijatnoj finalnoj seriji, četvrtu klupsku titulu šampiona Jadranske lige i ono najvažnije - povratak u evropsku košarkašu elitu!

Izabrane vesti

Crvena zvezda će u sezoni 2019/20 biti član Evrolige kao aktuelni prvak regionalnog takmičenja, zajedno sa još 17 klubova, od čega su imena njih 14 već poznata. Euforija zbog trijumfalnog završetka misije trajaće danima, možda i sedmicama, ali u redovima novog-starog šampiona nema ni mesta, ni vremena za opuštanje, iako je Milan Tomić svojim igračima dao malo oduška. Prvo u jednom beogradskom restoranu u noći posle majstorice, a onda i dan kasnije... 

Koliko već od srede klub će otvoriti bar prvu stranicu toliko čekanog projekta "Evroliga 2019/20", započeti pripreme za povratak na veliku scenu i sređivanje rostera. Kao i u svakom prelaznom roku, Crvena zvezda ima jaku bazu mladih igrača, što će biti slučaj i za onaj koji tek predstoji. 

U ovom trenutku aktivne višegodišnje ugovore imaju Aleksa Radanov, Ognjen Dobrić i Boriša Simanić (svi do juna 2020), te Dejan Davidovac, Nemanja Nenadić i Dušan Ristić (svi do juna 2021), pa u ovom sektoru ne bi trebalo da bude većih nedoumica. Radanov i Nenadić verovatno će dobiti veću minutažu u Superligi i konačno mogućnost da se razigraju. Daleko je pričati iz ove perspektive kakva iz sudbina čeka po završetku domaće lige, ali ne treba isključiti mogućnost selidbe na novo kaljenje... Ristić je prošao dug i težak period adaptacije na evropsku košarku i nije mnogo igrao, ali je pokazao da ima perspektivu da bude u rosteru Zvezde i u Evroligi. Dugoročno je vezan za Crvenu zvezdu, a Tomić će mu izvesno dati mnogo više prostora za igru u „domaćici“.

Dejan Davidovac, Ognjen Dobrić i Boriša Simanić takođe su mirni, a kao momci s već pozamašnim iskustvom u Evroligi i Evrokupu, mogli bi da dobiju i veće uloge u narednom periodu. Pogotovo jer su bili jedni od glavnih imenilaca tek overene titule u Jadranskoj ligi. To se najviše odnosi na Simanića, koji je odavno viđen kao veliki klupski projekat jer važi za jednog od najtalentovanijih košarkaša svoje generacije. Umeo je na momente da zablista punim sjajem, što je učinio i u jučerašnjoj majstorici, a s dobrim radom tokom leta mogao bi da postane čak i prvi krilni centar tima. Naravno, ako Crvena zvezda u međuvremenu ne odluči da unovči talenat momka koji će možda biti izabran na ovogodišnjem NBA draftu. 

Što se tiče ostatka ekipe, situacija je prilično šarenolika. Džo Regland ima važeći ugovor do juna, s tim što klub drži opciju automatskog produžetka na još godinu dana. 
"Regland je izgurao šest meseci, igrao je fenomenalno. Kada nemaš takvog igrača, svi su došli bliže jedan drugom i shvatili su svi da moraju više da daju. Ponašali smo se na terenu kao što treba da se ponaša jedna evroligaška ekipa", izjavio je Tomić na konferenciji za medije po osvajanju titule. 

Nekadašnji igrač Lokomotive iz Krasnodara imao je svojih blistavih i nešto slabijih momenata, često mu je forma varirala i u neformalnim košarkaškim krugovima važi za "MVP prvog dela sezone", čiji sjaj kasnije bledi. Pitanje je, opet, da li su i koliko opravdane priče o tome da li bi Crvena zvezda igrala ovako dobro kroz plej-of i s Reglandom u rosteru. Činjenica je da je Regland odskakao od ekipe po individualnom kvalitetu, ali i da je znao da se uplete u bespotrebna soliranja i često greške u nizu, ali je i dalje pojedinačno najbolji igrač u Zvezdinom timu. Uz još jednog pravog organizatora igre možda bi podigao lestvicu više, a u Crvenoj zvezdi će i te kako voditi računa o stanju na tržištu, koje je sve siromašnije i nema mnogo dobrih plejmejkera i centara skromnijih finansijskih zahteva. 

Kada se vraćao u Zvezdu prošlog aprila Filip Čović potpisao je samo kratkoročno. U međuvremenu ga je produžio, ali nema zvaničnih podataka o trajanju, iako se nezvanično može čuti da je do leta. Iskusni plejmejker dugo je bio osporavan, ali je prirastao za srce čak i najtvrđim kritičarima posle svega što je pokazao u plej-ofu. To se osetilo i u aplauzima koje je dobio tokom sinoćnje dodele pehara.

Trener Tomić je priznao da je lično želeo da Čović ostane i verovao je u njegov kvalitet, mada je u magli da li je sve dosad prikazano dovoljno za ostanak u timu koji će se takmičiti u Evroligi? To je na upravi da odluči, a mnogo toga zavisiće i od Reglandove budućnosti. 

Marku Kešelju saradnja sa klubom ističe za dva meseca. U Zvezdi je lani ostao na izričiti zahtev Milana Tomića, ali nepoznato je da li će to biti slučaj i posle spuštanja zavese na Superligu. Njegova uloga često je bila nedefinisana, imao je nekoliko dobrih nastupa, ali je uglavnom bio zamena povređenim saigračima u rosteru. Stratos Perperoglu u srcima navijača ima posebno mesto i ma šta odlučio prekaljeni grčki as, tu će i ostati. Verovatno bi svi na Malom Kalemegdanu voleli da im Perperoglu ostane jer bi svojim nemerljivim znanjem u određenoj minutaži imao svoju rolu i mogao da utiče pozitivno na ekipu tokom evroligaških i izazova u Jadranskoj ligi. 

Čovek koji je rešio praktično sve velike utakmice morao bi da produži ostanak. Milan Tomić u njega veruje, saigrači ga obožavaju i enigma je samo - da li on želi da produži ostanak u Beogradu? Treba uzeti u obzir i to da će Perperoglu u avgustu napuniti 35 godina, pa je nejasno i koliko u njemu još ima žara da se bori u TOP košarkaškom takmičenju?

Svaki put kada se približava kraj ugovora kapitena Branka Lazića vode se polemike - da li je vreme za rastanak ili ne? Najverniji vojnik Crvene zvezde i sin koji je tu od 2011. trebalo bi po slovu zdravog razuma da dobije produžetak, jer je njegovo prisustvo u timu od ogromnog značaja i svi u njemu vide simbol kapitenskog poziva, ujedno je i čovek s ubedljivo najviše titula u istoriji Crvene zvezde (13). Papir koji je potpisao 2017, kada je postao kapiten Zvezde umesto Luke Mitrovića i dosad uradio mnogo toga.
"Ljudi poput Lazića vam uvek daju dodatnu energiju da igrate što bolju odbranu. Čoveče, on igra tako dobru odbranu! Kada vidite njega, onda i vi igrate jače i više. Obožavam da igram sa njim. Odbrana osvaja titule", izjavio je Mo Faje sinoć za MOZZART Sport tokom slavlja u klupskoj svlačionici

Lazić i Zvezda su odavno neraskidiv spoj i ta saradnja bi morala da se nastavi. Verovatno na oduševljenje svih u i oko kluba. 

Mohamed Faje je u ovom trenutku velika misterija. Senegalac je boravak u timu započeo u jakom tonu, bio jedan od vodećih igrača u ABA Superkupu, te prvom delu i pokazao se kao vrlo koristan igrač u obe faze. Ali dok je forma celog tima tek počela da pada, on je nestao s mape. Imao je problema s povredama, što je Boriša Simanić iskoristio da konačno eksplodira u seniorskoj konkurenciji, ali se pred kraj opet vratio, podigao nivo i bio jako važan faktor ovog finala. On je sam priznao da bi voleo da ostane i zaigra u Evroligi i njegov kvalitet nije sporan kada je u optimalnom stanju. Upitne su one "rupe" koje su bile primetne, a koje se ne trpe u elitnom takmičenju i pogotovo u odbrani titule. On će u septembru upisati 34. godinu, a treba videti i šta će biti s Borišom Simanićem i kakvu će mu funkciju u timu nameniti Tomić.

Ako biste prosečnog navijača Crvene zvezde pitali koga treba potpisati na duži period, većina bi verovatno glasala za Bilija Berona! Sezonu velikog proboja američki šuter iskoristio je na pravi način, što mu se višestruko isplatilo. Za njega su čule šire narodne mase, o njegovim igrama se pričalo tokom Evrokupa, a tek će se govoriti posle dobrih rola protiv Budućnosti i Partizana. 

Pošto ima sporazum do kraja Superlige, ali i opciju automatskog produžetka na još godinu, Crvena zvezda svakako treba s Beronom da razmotri opciju potpisivanja nove saradnje, koja bi imala drugačiju definiciju trajanja i verovatno uvećanje plate. Ako je neko to zaslužio onda je to Bili Beron. Zvezda ne bi smela da ga izgubi ni po koju cenu...

Slučaj Majka Cirbesa možda je i najviše polarizovao krugove oko i unutar kluba. Dugo je na ime stare slave i nekih lepših vremena Nemac krckao strpljenje i poverenje stručnog štaba i publike, koja je znala da mu bude potpora i podrška u teškim danima, ali je on znao tu pomoć tvrdoglavo da odbije, zbog čega je morao na dvonedeljno "hlađenje". I pored toga Milan Tomić nije dizao galamu, a u javnosti su se pojavljivala razna imena koja bi mogla da ga zamene, a najčešće je to bio Ognjen Kuzmić. Cirbes je i po povratku u roster dugo tražio sebe, ali je uspeo da se pronađe za najvažnije utakmice i delimično je ličio na onog čoveka koji je dominirao reketima u svom prvom mandatu u crveno-beloj opremi, kada je bio možda i među pet najboljih centara Evrope. 

Njegov put sa Crvenom zvezdom mogao bi da se završi na kroz dva meseca, kada mu i zvanično istekne ugovor. Posle nekoliko dobrih partija u polufinalu i finalu Jadranske lige, možda bi mogao da ubedi odgovorne u klubu da mu pruže još jednu šansu, ali ako se na horizontu bude ukazala neka velika prilika, prilično je izvesno da će biti zamenjen. 

Razlog zašto je to tako jeste - Majkl Odžo. Omiljeni lik svlačionice i čovek koji je spakovao aktuelnog MVP Jadranske lige (čitaj: Gogu Bitadzea) u džep apsolutno je opravdao šefovo poverenje i ubedio ga da bude deo tima i na jesen. Tokom narednih meseci klub će se  verovatno posvetiti temeljnom radu s njim kako bi ga dodatno osposobio za obavljanje posla u reketu, što bi bio ogroman plus za tim. Već je dovoljno fizički snažan i dominantan, a s određenim korekcijama u leđnoj tehnici i još nekim centarskim finesama mogao bi da postane ozbiljna pretnja čak i za evroligaške centre. Za Zvezdu je vezan do leta sledeće godine i vrlo je moguće da će uskoro dobiti nove papire za "žvrljanje".

Uskoro bi u Beograd trebalo da se vrati i Nikola Jovanović, trenutno pozajmljeni igrač Trenta. S obzirom na trenutnu kompoziciju ekipe, malo je verovatno da će Jovanović imati mesta u Zvezdinoj postavi, što bi moglo da znači ili rastanak, ili novu pozajmicu. 

Crvena zvezda na svom radaru uvek drži i mlade, talentovane igrače iz juniorskog pogona, gde se kale pod komandom Slobodana Klipe. Momci poput Bojana Tomaševića, Stevana Karapandžića i ostalih mogli bi da se nadaju pozivu u A tim...

MALO O MILANU TOMIĆU...

Verovatno bi svaki trener voleo da ima početak karijere poput Milana Tomića. Ako izuzmemo nekoliko kratkotrajnih boravaka na klupi Olimpijakosa, Tomiću je ovo prvi ozbiljan, samostalni posao u karijeri i prvu od tri godine ugovora odradio je odlično. Vratio je Crvenoj zvezdi Evroligu i jadransku krunu, u ligaškom delu imao samo jedan poraz, kroz ceo plej-of tri, a u dosad samo 13! Zbog slabih rezultata u Evroligi i na Kupu Radivoja Koraća bio je na meti kritičara, pa i dalje ima onih koji misle da Zvezda sa Tomićem neće moći daleko u eliti od jeseni. Ali ne treba zaboraviti kakav je razvojni put imao, na primer, Dejan Radonjić pre nego što je izrastao u živu klupsku legendu. Klub ga je istrpeo maksimalno na putu do zvezda, a on je vernost uzvratio titulama i brojnim nezaboravnim noćima... 

Milan Tomić ima veliki trenerski prostor za napredak, počev od najsitnijih detalja u odnosu s medijima, do drugih, kompleksnijih stvari, ali je zasigurno opravdao trud kompletne uprave da ga prošlog leta dovede na kormilo. Taktički je nadmudrio Andreu Trinkijerija i Jasmina Repešu, što mu je donelo prvi važniji trofej otkako se osamostalio. Uspeh mu je jako prijao, što se videlo i na slavljeničkoj ceremoniji, kada je olabavio kragnu i prepustio se igri, pesmi, sreći...

Biće zanimljivo videti kako će Tomić reagovati na novonastalu situaciju i ulazak u Evroligu, ali znajući da je tokom vremena u Olimpijakosu imao mogućnost da sarađuje s nekim od najvećih imena struke, sigurno će pažljivo i temeljno graditi roster, shodno želji i finansijskim mogućnostima. Podsetimo, Evroliga od svih učesnika zahteva čiste bankovne račune i bar 5.400.000 evra za budžet. 

Roster će verovatno opet biti pun do vrha i na raspolaganju imaće bar 15 košarkaša. Ali, o tom - potom...

SUPERLIGA? DOZVOLJENA SU ČETIRI STRANCA...

Posle 52 zvanične utakmice kroz četiri različita takmičenja (ABA Superkup, ABA liga, Kup Radivoja Koraća, Evrokup) i ukupno 39 pobeda, pred Crvenom zvezdom je sledeći veliki izazov - odbrana titule šampiona Srbije. Biće Milan Tomić na velikom zadatku da ekipi vrati elan i takmičarski entuzijazam posle ispunjenog primarnog cilja, ali ekipi bi dovoljna motivacija trebalo da bude odbrana pehara i osvajanja duple krune, koju ozbilno vreba Partizan. 

Stručni štab će do utakmice protiv Dunava na otvaranju Superlige u dvorani Aleksandar Nikolić (subota, 18.00) morati dobro da razmisli o tome kojih će 15 igrača prijaviti za takmičenje. Najvažniji detalj jeste dozvoljeni broj prijavljenih stranaca. U Superligi dozvoljeno je prijaviti četvoricu inostranih košarkaša, a Crvena zvezda ih u ovom trenutku ima sedmoricu (Regland, Perperoglu, Faje, Beron, Rivers, Cirbes, Odžo). 

U ovom trenutku ne postoji jasna ideja ko bi mogao da bude višak, ali uzimajući zdravstveno stanje Džoa Reglanda i Stratosa Perperoglua, da je prvi imao intervenciju na kolenu zbog povrede meniskusa, a da je drugi po šampionski prsten otišao uz pomoć štaka, ne bi trebalo da bude iznenađenje ako na listi prijavljenih igrača za Superligu ne budu upravo oni. Radi se o nesumnjivo jako važnim igračima za ceo tim. Kako u klubu vešto kriju njihove medicinske kartone, postoji verovatnoća da su obojica završili sezone, mada bi za tako nešto ipak trebalo potražiti zvaničnu potvrdu na Malom Kalemegdanu. Sve će biti jasno uskoro...

Još jedan stranac čija je sudbina nepoznata je Kej Si Rivers. Iskusni Amerikanac odigrao je vrlo dobro u majstorici i zaslužio čak gromoglasne aplauze i da mu tribine skandiraju "Kej Si, Kej Si...". Pošto je sa Crvenom zvezdom u februaru potpisao samo kratkoročno, realno je da mu se klub zahvali na saradnji. Ali, nije nemoguće da dođe i do preokreta.

Uprkos dobroj roli u petoj utakmici i odličnom poluvremenu u prvom finalnom susretu u Podgorici, Rivers se nije pokazao kao dovoljno stabilna opcija u oba smera igre da bi se sa njim gradila budućnost u Evroligi. Mada je prirastao delu publike za srce, tako da su sve karte otvorene i velike su dileme pred Tomićem i njegovim saradnicima. 

Nije isključeno da se klub okrene eventualnom naturalizovanju jednog stranca, čime bi se donekle uprostila problematika zvana - prijava košarkaša za Superligu. Podsetimo, uoči Kupa Radivoja Koraća pisalo se da bi Majkl Odžo trebalo da uzme srpski pasoš, ali je ta priča ostala samo u domenu spekulacija. Klub bi možda mogao da otvori to poglavlje još jednom i pokuša... 

Crvena zvezda ima mnogo posla. Evroligaškog posla. 

CRVENA ZVEZDA - UGOVORI IGRAČA

Džo Regland (jun 2019, opcija produžetka na još godinu dana)
Aleksa Radanov (jun 2020. godine)
Filip Čović (jun 2019. godine - nije potvrđeno)
Marko Kešelj (jun 2019. godine)
Stratos Perperoglu (jun 2019. godine)
Dejan Davidovac (jun 2021. godine)
Nemanja Nenadić (jun 2021. godine)
Branko Lazić (jun 2019. godine)
Mohamed Faje (jun 2019. godine)
Bili Beron (jun 2019, opcija produžetka na još godinu dana)
Ognjen Dobrić (jun 2020. godine)
Dušan Ristić (jun 2021. godine)
Boriša Simanić (jun 2020. godine)
Kej Si Rivers (jun 2019. godine)
Majk Cirbes (jun 2019. godine)
Majkl Odžo (jun 2020. godine)
Nikola Jovanović (jun 2021. godine)*

Trener: Milan Tomić (jun 2021. godine)

* - Na pozajmici u Trentu do kraja sezone

Piše: Nikola STOJKOVIĆ (nikolaS_sN)
Foto: Star Sport, MN Press


tagovi

KK Crvena zvezdaEvroligaMilan TomićBoriša SimanićAleksa RadanovOgnjen DobrićDejan DavidovacNemanja NenadićMarko KešeljDušan RistićDžo-Džo RejesKej Si RiversStratos PerperogluFilip ČovićBranko LazićMohamed FajeMajkl OdžoMajk CirbesBili BeronNikola Jovanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara