Lojd i Volden (©MN Press)
Lojd i Volden (©MN Press)

Zvezdin uragan LOJDEN progutao Asvel!

Vreme čitanja: 6min | sre. 11.11.20. | 22:45

Lojd 29, Volden 20 poena, Zvezda bez greške odigrala meč u Vilerbanu za drugu najubedljiviju pobedu na evroligaškim gostovanjima

Evo ga! Nije treće, četvrto gostovanje je srećno za Crvenu zvezdu! Nije moglo protiv Fenerbahčea, Himkija ili Bajerna, ali bilo bi previše da je sve palo u vodu i protiv Asvela. Desilo se ono čemu se nadao Saša Obradović pred put u Lion, njegovi igrači su izvukli velike lekcije iz onih grešaka u Moskvi i Minhenu, te odigrali gotovo bez greške za ubedljivih 89:68 (17:21, 27:17, 23:15, 22:15) u Vilerbanu i drugu najubedljiviju pobedu na evroligaškim gostovanjima (Galatasaraj ostao na 23 poena razlike).

Nije se Džordan Lojd proslavio na prethodna dva gostovanja, ali ovo je bilo veče njegovog grandioznog iskupljenja! Kada ustane na pravu nogu, Lojd mašina za štancanje poena! I to tako da svaki put ide na bar ili blizu 30 poena! Večeras je za 25 minuta na parketu imao 29 poena (10/14 iz igre, 3/4 za tri), plus pet ukradenih lopti.

Izabrane vesti

Ako je Lojd napravio sve ono što se od njega očekivalo, velike zasluge za pobedu idu na račun Korija Voldena. Koliko je skromni američki bek važan faktor za crveno-bele! Nećete ga videti u nekim atraktivnim pokušajima, neće mnogo šuteva da potroši, ali očigledno je trener Obradović insistirao na tome da nekadašnji košarkaš Partizana bude agresivniji u napadu i evo konkretnih rezultata! Da ne bude zabune, Volden je svaki od večerašnjih 20 poena (5/10 iz igre) apsolutno zaslužio rudarskim poslom koji radi na svakom meču. Uporan i dosadan u odbrani, uvek na liniji dodavanja, agresivan i uvek s pametnim rešenjima. Bio je dosta povučen u prethodnim utakmicama, mada nije ni mogao da se iskaže pored Lojda i Džonija O’Brajanta, koga nije bilo u timu zbog toga što nije bio registrovan u originalno vreme kada je trebalo da se odigra ovaj meč četvrtog kola, ali Volden je iskoristio svojih pet minuta prostora da pokaže zašto je bio najkorisniji igrač izraelskog prvenstva, zašto je Andrea Trinkijeri imao toliko poverenje u njega i zašto ga je, uostalom, Saša Obradović toliko želeo letos!

Pazite sada ovo - Lojd i Volden su zajedno ubacili 49 poena (9/15 za dva, 6/9 za tri), a imali su neverovatnih devet ukradenih lopti, sedam asistencija, pet skokova i 14 iznuđenih faulova! Statistički Volden je odigrao korisniji meč s indeksom 32, dok je Lojd imao jedan indeksni poen manje.

Ponovo je Zvezda dobila svoje B opcije u Marku Jagodić Kuridži, Dejanu Davidovcu, Ognjenu Dobriću i posebno Duopu Ritu i to mora negde da se piše i pamti. Momak iz Sudana odigrao je verovatno najbolju utakmicu u dresu Zvezde pored onog epizodnog izdanja protiv CSKA. Skupio je devet poena i dva skoka, ali je dolivao gorivo u Zvezdin motor kad god bi sistem zakočio. Davidovac je imao samo pet poena, ali je njegov učinak kao i mnogo puta ranije bio manje vidljiv kroz statistiku, koliko kroz konkretan učinak u odbrani i napadu. Dobrić je pribeležio osam poena, a Jagodić Kuridža je na kraju ubacio tek dva poena, oba sa penala. Ali je bio sveprisutan na parketu i izuzetan doprinos dao utome da se potpuno iz ritma izbaci najbolji igrač Asvela Mustafa Fal. Koji je, inače, skupio po sedam poena i skokova. Najefikasniji kod domaćina bio je Alerik Frimen sa 14 poena, a po 11 dodali su Dejvid Lajti i Geršon Jabusele. Asvel je meč odigrao bez ponajboljeg igrača Norisa Kola, koga verovatno nije bilo zbog povrede, mada nije bilo nikakvih informacija te prirode uoči susreta.

Džordan Lojd (©MN Press)Džordan Lojd (©MN Press)

Neka ovo bude početak stvaranja dinamičnog dua LOJDEN i, baš kako smo pisali u predigri za ovaj meč, najava nekih boljih izdanja u elitnom takmičenju. Pogotovo jer već u petak dolazi Real Madrid, gde je takođe potrebno da se odigra maksimalno ozbiljno kako bi se vezao drugi trijumf.

Igrači Zvezde su u meč ušli sa idejom da na sve načine isključe Fala iz igre, ali kao da nisu računali da će Asvel na suženu odbranu da odgovori rafalom trojki što je u novoj sezoni tako atipično za francuskog predstavnika sa svega 30 odsto preciznosti. Četiri dalekometna hica od kojih je svaki bio bez adekvatne odbrambene reakcije gostiju odvela su Asvel na maksimalnih šest poena viška u tom momentu (19:13) i delovalo je nakratko da bi Zvezda mogla da izgubi korak. Ovakva napadačka organizacija Asvela naterala je Obradovića da prekomponuje odbranu i da fokus više ne bude na Falu, koji je uprkos svojim gabaritima i 218 centimetara visine bio velika opasnost u napadu i na protivničkom šutu, ali i veliki deficit Asvela u odbrani kada bi se išlo na prodor. I to su u Zvezdi brzo počeli da koriste. Prvo je Volden minijaturom sa četiri uzastopna poena u završna dva i po minuta najavio preokret. Asvel je, to se sve više videlo u nastavku meča, prvu četvrtinu odigrao na gornjoj granici mogućnosti...

Zapravo, Volden je s jednim pogođenim slobodnim bacanjem na zalasku prve četvrtine pokrenuo seriju 8:0 koju je zajedno s Davidovcem i Ročestijem pretvorio u prvo vođstvo Crvene zvezde i 24:21 posle samo minut i po igre. Odmah je reagovao Parker i presekao Zvezdin nalet minutom odmora, a po povratku na parket Asvelu se ukazao raspoloženi Jabusele. Sedam poena nanizao je francuski krilni košarkaš u kratkom vremenskom intervalu, ali je razliku ovog puta pravio Zvezdin napad. Na četiri trojke domaćina crveno-beli su odgovorili sa isto toliko pogodaka u drugom kvartalu i tako sebe nagrađivali za svaku dobru odbranu! Ponovo je dobar zalet uhvatio Lojd koji je uhvatio strašan zalet sa 14 poena već u prvom poluvremenu i bio je jedini igrač u obe ekipe sa dvocifrenim učinkom, uz 5/8 iz igre što je bilo jako važno!

--------------------------------------

ASVEL – CRVENA ZVEZDA 68:89

/21:17, 17:27, 15:23, 15:22/

Dvorana Astrobal, Vilerban.

Sudije: Huan Karlos Garsija, Marćin Kovalski, Sebastijen Kliva.

ASVEL: Frimen 14, Kaudi 3, Lakomb -, Dio 7, Lomaž -, Fal 7 (7sk), Hejs 5, Bako 4, Lajti 11, Hauard 5, Jabusele 11, Strazel 1.

CRVENA ZVEZDA: Ročesti 3, Hol 4, Volden 20 (5as, 4uk), Lojd 29 (5uk, 4iz), Davidovac 5, Rit 9, Dobrić 8, Simonović -, Jagodić Kuridža 2, Kuzmić 3, Teri 2 (7sk).

--------------------------------------

Međutim, dobre uloge u oba smera imali su Rit i Volden, što je samo olakšavalo posao Lojdu, kome je ruka bila meka kao svila ove večeri... Osetila se doza rasterećenja izostankom Džonija O’Brajanta, pa su Davidovac i Rit pogotovo mogli da se razigraju i budu opasni kao sekundarne opcije, baš kao što je to bio slučaj u onom trijumfu nad CSKA pre skoro tri sedmice. Uostalom, tako je Zvezda izvlačila lančanu reakciju i iz dobrih odbrana gradila kuću u vidu opipljive razlike. A posle svoje druge trojke na meču i 14. poena Lojda Zvezda je imala osam poena viška na minut do velikog odmora. Do istog je Frimen uspeo da spusti zaostatak na šest poena (38:44), ali je Zvezda imala vrlo dobru zalihu poena i, što se osetilo, mnogo samopouzdanja za nastavak.

Sve se to jasno videlo u prelomnoj trećoj deonici! Lojd je nastavio tamo gde je stao i dopisao još devet velikih poena (ukupno 23), mada ga je u stopu pratio Volden i Zvezda je samo povećavala distancu za što mirniji finiš utakmice! Zvezda je do savršenstva utegla odbranu u nastavku i Asvel je počeo da puca po šavovima. Domaćin je ostao na samo 15 poena, a crveno-beli su uradili fantastičan posao da u završnih deset minuta uđu sa 67:53, mada je razlika nakratko išla i na 16 poena posle serije 11:0 u kojoj su Volden, Lojd i Davidovac stavili potpis.

I zapravo, bio je to udarac posle kojeg Asvel više nije mogao da se oporavi... Jer, Zvezda je gotovo s pola gasa dovršila meč kada je svaki šut prolazio kao od šale. Svi Zvezdini igrači koji su odigrali bar sekund ubacili su minimum dva poena.

Sada, neka se spremi Real!

EVROLIGA - 4. KOLO, odloženi meč

Asvel - Crvena zvezda 68:89

/Frimen 14 - Lojd 29/



tagovi

Džordan LojdEvroligaDuop RitDejan Davidovac

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara