Filip Petrušev i Hasan Martin (©MN Press)
Filip Petrušev i Hasan Martin (©MN Press)

Zvezdini heroji iz senke Petrušev i Martin: Dali joj krila i ukrotili Lesora

Vreme čitanja: 5min | pet. 09.12.22. | 15:08

Centarski tandem odigrao veoma bitnu ulogu u trijumfu nad Partizan Mozzart Betom

Sležu se utisci posle prvog večitog derbija u Evroligi. Crvena zvezda je kao u filmskom scenariju bacila na kolena košarkaše Partizan Mozzart Beta i njihovih 18.000 navijača. Tačnije, uradio je to Nemanja Nedović trojkom u poslednjim sekundama. Pamtiće se kako je pogodio tek prvu posle šest neuspešnih pokušaja, siguran kao da je šest zaredom ubacio. Kako je ostao hladan kao led kada je prošla kroz obruč, iako se zlatnim slovima upisao u istorijske knjige velikog gradskog rivalstva kao čovek koji je rešio premijerni okršaj večitih na evrosceni.

Pričaće se dugo i o partiji Luke Vildoze. Argentinac je sa dve trojke u poslednja dva minuta držao Zvezdi glavu iznad vode, a onda na dve sekunde do kraja prodao foru odbrani Partizana, skupio je i poslao pas u ugao ka usamljenom Nedoviću koji je stavio tačku. Na narednom repertoaru crveno-bele publike sigurno će se naći i neka pesma posvećena njima, ali ne sme se zaboraviti ni doprinos od izuzetne važnosti koji su osmoj vezanoj pobedi čete Duška Ivanovića dali centri Filip Petrušev i Hasan Martin.

Izabrane vesti

Retko ko je na samom startu utakmice od košarkaša Crvene zvezde uspeo da se snađe. Osetili su težinu duela, bilo im je potrebno malo vremena da se naviknu na užarenu atmosferu u dvorani. Ipak, ponovo su pokazali karakter i mentalnu snagu. Izdigli se već u drugoj deonici i napravili totalni preokret.

Upravo u tim momentima je injekciju po injekciju energije ekipi ubrizgavao Filip Petrušev. Nisu ga poljuljala ni promašena dva penala po ulasku na teren. Ostao je posvećem zadacima, koncentrisan i maksimalno motivisan. Posle samo 24 sekunde u drugoj četvrtini je odlično istrčao u tranziciji i nagradio se lakim zakucavanjem na asistenciju Vildoze. U paru sa Martinom počeo da uspostavlja kontrolu pod obručima, s ozbirom da je Matijas Lesor samo u prvoj deonici sakupio osam skokova (pet u napadu).

A onda je još jednom njegova "meka" ruka došla do izražaja. Sredinom druge četvrtine pogodio je trojku za izjednačenje (22:22), prvu za Zvezdu na utakmici. Na dva i po minuta do odlaska na veliki odmor još jednom je efektno zakucao i to pod faulom Lesora. Ovoga put mu nije zadrhtala ruka sa crte. U ključnim trenucima je vratio crveno-belima puls i pomogao im da preokrenu dešavanja na parketu.

"Iako smo bili nervozni u prvih pet minuta, verovali smo jedni u druge i svako je to pojedinačno iskoristio kao motivaciju. Moj zadatak je da kada uđem dam energiju ekipi, pomognem na skoku i u napadu zakucavanjima podignem klupu i saigrače. To pokušavam na svakom meču. Bio je bitan period, napravili su razliku, pa smo se vratili i verovali u trijumf. Osetili da možemo da se nosimo sa i da ako odigramo kao što je potrebno u svakoj utakmici, ne mogu da nas dobiju", rekao je Petrušev posle derbija.

Nije ga omela ni paklena atmosfera koju su napravili navijači Partizana u Areni.

"Čak me motivisala. Kada sam ušao, osetio teren i kada je ušlo nekoliko lopti, nisam više čuo nikoga. Koncentrisao sam se na teren i to je to".

Prisustvo Zvezdinih navijača u dvorani mu je posebno značilo.

"Kada imate u hali 20.000 ljudi koji navijaju protiv nas i znate da je tu neko da i vas bodri, sigurno da znači. Da ih je bilo 10 ili koliko god. Hvala im što su došli iako nije lako doći u ovakvu atmosferu protiv Partizanovih navijača".

Posle 12 kola u Evroligi, Zvezda ima polovičan učinak (6-6), a otvorila je sezonu sa 1-6. Dok navijači posle serije sjajnih izdanja veruju i u plej-of, mladi centar crveno-belih čvrsto stoji na zemlji.

"Niko tako ne razmišlja. Idemo utakmicu po utakmicu, čekamo sledećeg protivnika. Stručni štab radi fenomenalan posao da nas pripremi za svaki meč i samo želimo da pobeđujemo", jasan je Filip Petrušev.

Filip Petrušev (©MN Press)Filip Petrušev (©MN Press)

Iako je statistički najbolju partiju pružio protiv Monaka (16 poena i 12 skokova), u meču koji je odigran pre promene na klupi, utisak je da od dolaska Duška Ivanovića igra zrelije, sa većom koncentracijom i da iz meča u meč ima sve važniju rolu u odbrani. Pronašao mu je iskusni stručnjak mesto, odlično koristi njegove fizičke atribute i šut, a čini se i da je probudio novu glad kod bivšeg MVP-a ABA lige.

Sinoć je postigao 10 poena, uz četiri uhvaćene lopte i 4/4 iz igre, ali koliko je zaista bio značajan najbolje se oslikava kroz +/- parametar koji pokazuje rezultatsku razliku dok je određeni igrač na parketu - imao je +24. Sledeći najbolji učinak imao je Nedović sa +12. Kada je Filip bio u petorci, Crvena zvezda je dominirala.

Prilično je jasno da je Ivanović perfektno raspodelio uloge, što se oslikava kroz rezultate, a posebno kroz razvoj situacije u odlučujućim momentima. Tako iz meča u meč sve veći doprinos daje i Hasan Martin. Nije Amerikanac imao najbolji početak na Malom Kalemegdanu. Tražio se, oscilirao, ponekad se činilo da mu nedostaje čvrstine, ali baš protiv Partizana je pokazao da može da bude pravi Zvezdin ratnik.

Hasan Martin (©MN Press)Hasan Martin (©MN Press)

Ukrotio je Lesora. Francuz je u prvoj deonici dominirao pod koševima na oba kraja terena. Kontrolisao dešavanja u svom reketu, a u Zvezdinom je prečesto delovalo kao da je usamljen. Na osam skokova u prvoj, dodao je još dva do sredine druge četvrtine i do kraja nije pokupio nijednu loptu! Velikim delom zahvaljujući Hasanu.

Osim što je vratio balans u borbi za ničije lopte, sa dve blokade je u drugoj deonici uterao strah u kosti protivničkim igračima. Posebno kada je spustio rampu Jamu Madaru na prodoru i kao elektrošokom ubrzao puls ekipi u poslednjim momentima druge deonice. Potom je pokupio i ofanzivni skok, iz kojeg je lagano poentirao za 38:31 na 38 sekundi do isteka prvog poluvremena.

A onda je ponovo napravio paklen posao u završnici. Slično kao nedavno protiv Makabija. Mnoge bi obeshrabrila dvojka Kevina Pantera iz trka za 71:65 na tri minuta do kraja, ali crveno-beli nisu odustajali. Martin je već u narednom napadu pokupio loptu posle promašaja Nedovića i laganim polaganjem najavio finalni nalet Zvezde. Uhvatio je potom ključni skok pod košem svog tima na 11 sekundi do kraja, predao je potom loptu Vildozi, a Argentinac Nedoviću, da bi srpski reprezentativac stavio tačku.

Okončao je 27-godišnji centar susret sa osam poena i sedam skokova za indeks 11, pa je jasno i da se njegov doprinos ne oslikava najbolje kroz statistiku. Najbitnije je da je pronašao željeni ritam, da izgleda sve bolje i čvršće iz utakmice u utakmicu.

Pišu: Nikola MILORADOVIĆ i Bojan BREZOVAC


tagovi

KK Crvena zvezdaFilip PetruševHasan MartinDuško Ivanović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara