Luka Vildoza i Nemanja Nedović protiv Žalgirisa (Foto: Starsport)=
Luka Vildoza i Nemanja Nedović protiv Žalgirisa (Foto: Starsport)=

Zvezdini Tango i Keš: Vildoza i Nedović rešili još jednu dramu!

Vreme čitanja: 5min | uto. 13.12.22. | 21:00

Čelični živci srpskog šampiona i nove briljantne partije bekovskog tandema za 10. vezanu pobedu - 77:73

Proključao je Pionir, kada je prikloljučala argentinska krva. Nije se dalo Crvenoj zvezdi da slomi Žalgiris, a onda je Luka Vildoza zaplesao u poslednjim trenucima. Vezao sedam poena, ukrao živu loptu Kinanu Evansu i zapalio krcate tribina dvorane Aleksandar Nikolić. Trasirao put ka desetoj vezanoj pobedi srpskog i regionalnog šampiona od dolaska Duška Ivanovića - 77:73.

Ali, ništa ne bi bilo moguće bez Lukinog partnera u zločinu Nemanje Nedovića. Sekao je odbranu tima iz Kaunasa sjajnim prodorima tokom čitave utakmice i držao crveno-bele u igri i kada im je malo šta polazilo za rukom. Na kraju je srpski reprezentativac ubacio 21 poen, argentinski 27. Oborio rekord karijere. Uspela je Zvezda da preturi na leđa i veoma nezgodni Žalgiris, pa je udarila i šestu uzastopnu recku u Evroligi. Duško Ivanović je tako izjednačio rekord Evrolige po broju vezanih pobeda odmah nakon preuzimanja ekipe i stao rame uz rame sa Cvijem Šerfom, koji je isto izveo kada je preuzeo Makabi pre 15 godina.

Izabrane vesti

Strašno tvrd i borben meč. Žalgiris je većim delom bio u prednosti. Uporno odbijao da se preda. Ali nije uspevao da se odlepi. Zahvaljujući Nedoviću i Vildozi, kao i odličnoj sekvenci Stefana Lazarevića u drugom kvartalu, crveno-beli su se držali i kad nisu briljirali. Ono što je najbitnije, to je da je odbrana u većem delu susreta bila na visokom nivou. I da se Zvezda nije predavala nijednog trenutka. Nastavila je da veruje u pobede i kada su Evans, Edgaras Ulanovas i drugovi pogađali nemoguće šuteve, ubacivali trojke iz očaja. U poslednjem kvartalu je bekovski tandem preuzeo stvari u svoje ruke, Nedović držao crveno-bele u igri, a Vildoza presudio sastavu iz Kaunasa u završnici. Crveno-beli posle 1-6 starta, nakon trijumfa u 13. kolu imaju pozitivan učinak u Evroligi. Neverovatan rezultat Ivanovića i njegovih izabranika, koje ništa ne može da pokoleba na putu ka trijumfima.

Uz bekovski tandem najefikasniji je bio Lazarević sa osam poena, a za igrača utakmice proglašen je Luka Vildoza sa indeksom 24.

Sa druge strane 18 poena Kinana Evansa, dok je 14 dodao Kevarijsu Hejs, kao i iskusni Ulanovas.

- Evroliga – 13. kolo -

CRVENA ZVEZDA – ŽALGIRIS 77:73

(14:22, 22:15, 20:21, 21:15)

Dvorana: Aleksandar Nikolić (Beograd)

Sudije: Karmelo Paterniko, Žozef Bisang, Đordi Alijaga

Crvena zvezda: Holand, Vildoza 27, Lazarević 8, Lazić 5, Martin 2, Dobrić 5, Ilić, Nedović 21, Marković 3, Kuzmić, Petrušev 1, Bentil 5

Žalgiris: Evans 18, Giedraitis 5, Kublickas, Hejs 14, Šmits 6, Krivas, Birutis 4, Lukošijunas 6, Dimša 3, Kavano 1, Butkevičijus 2, Ulanovas 14

Počelo je krađom i polaganjem Lazića u kontri, za erupciju na tribinama. Ipak, nije to poremetilo goste koji posle trojke Evansa prave seriju 7:0. Uzvratio je kapiten crveno-belih Amerikancu istom merom, ali je usledilo nekoliko slabih napada Zvezde, što je Žalgiris iskoristio da stekne i prvu dvocifrenu prednost već u šestom minutu (15:5). Nedović je prodrmao domaći sastav sa par dobrih poteza, usledila je i trojka Bentila kojom je prepolovljen deficit, ali je posle par grešaka crveno-belih sastav iz Kaunasa vratio dvocifrenu prednost, da bi na prvi odmor otišao sa 22:14. Blistao je najbolji igrač litvanskog sastava Evans sa osam poena i pet skokova - bez promašaja - što mu je donelo 14 indeksnih poena već u prvom kvartalu.

Otvorila je Crvena zvezda drugi sa novom energijom. Posle trojke Vildoze prišla na minus šest, ali je usledilo zatišje na oba kraja terena koje je Ulanovas prekinuo sa linije penala. Nedović je nastavio snažnim prodorima da probija odbranu rivala, a onda je Lazarević na isteku 13. minuta uhvatio vrlo bitan ofanzivni skok i pogodio pod faulom za 24:27. Činilo se da su crveno-beli na pragu preokreta, ali gosti su smogli snage da uzvrate i serijom 6:0 se ponovo odlepe. Novu injekciju Ivanovićevoj ekipi ubrizgao je Vildoza trojkom i polaganjem posle ukradene lopte za 29:33. I konačno je Zvezda probila led. Probušio ga je, kao i mrežicu, Lazarević trojkom. A onda sa linije penala doneo preokret. Žalgiris je na kraju ipak uspeo da se izbori za minimalnu prednost pred odlazak na poluvreme - 36:37 posle 20 minuta košarke u Pioniru.

Stefan Lazarević (Foto: Starsport)Stefan Lazarević (Foto: Starsport)

U trećoj četvrtini je crveno-belima često nedostajalo sreće. Izlazila je lopta iz obruča posle šuteva za tri poena, pokušaja iz odbojke i ofanzivnih skokova... Nisu uspevali da se nagrade za požrtvovanu igru u odbrani, pa je Žalgiris držao distancu. Ipak, Vildoza i Nedović su pogađali u bitnim trenucima, što za tri, što iz prodora, pa nekad i pod faulom. Držali su se crveno-beli, ali se sastav iz Kaunasa nije dao slomiti. Na dva minuta do kraja je i Dimša pogodio prvu trojku, za prve poena na meču, kako bi odbio nalet Ivanovićeve čete. Vodila se velika borba za svaki posed, da bi Dobrić trojkom zapalio fitilj za eksploziju na tribinama. Marković je posle uradio ono što najbolje ume, majstorskim potezom iznudio faul napadu Šmitsa i dao crveno-belima priliku da izjednače ili povedu, ali je Petrušev bio polovičan sa linije penala za minus jedan. Kavano je na drugoj strani uzvratio istom merom, pa se u poslednjih 10 minuta ušlo sa 58:56 za tim iz Kaunasa.

Videlo se u Nedovićevom pogledu na startu poslednje deonice da je rešen da pobedi. Da će učiniti sve da padne i Žalgiris za desetu u nizu. Odmah je sjajnim potezom probio odbranu rivala i pogodio pod faulom. Posle preciznog hica sa penala preokreno rezultat. Evans je potom pogodio trojku, ali je Marković uzvratio strelom sa devet metara. A onda opet trojka Evansa… ali Vildoza vraća istom merom! Nije se dalo Zvezdi da preokrene, sve do nove blickriga argentinskog majstora: pogodio je dugu dvojku sa zvukom sirene i odmah ukrao loptu rivalu iz čeonog auta za još dva poena! Potres koji je usledio na tribinama mogao je da se meri Rihterovom skalom. Ugasio je na kratko užarenu atmosferu trojkom Ulanovas, ali je ponovo argentinska krv proključala, a sa njom i Pionir. Trojka za 74:71 na nepuna tri minuta do kraja. Potom je i ukrao loptu Evansu, da bi Martin sa jednim pogođenim bacanjem doneo četiri poena viška. Hejs je posle ofanzivnog skoka smanjio zaostata, ali Zvezda se potom odbranila i došla do zlata vrednog trijumfa.

EVROLIGA13. KOLO

Utorak

Crvena zvezda - Žalgiris 77:73

/Vildoza 27 - Evanas 18/

Olimpijakos - Fenerbahče U TOKU

Asvel - Partizan Mozzart Bet U TOKU

Bajern Minhen - Real Madrid UTOKU

Olimpija Milano - Makabi U TOKU

20.45 (1,80) Valensija (14,5) Panatinaikos (2,15)

Sreda

18.30 (1,20) Efes (19,00) Baskonija (5,00)

19.00 (2,05) Monako (13,5) Barselona (1,90)

20.30 (1,35) Virtus Bolonja (16,00) Alba (3,50)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaŽalgirisDuško IvanovićNemanja NedovićLuka VildozaStefan Lazarević

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara