Foto: Starsport
Foto: Starsport

Zvezdino savršeno veče: Teo i Gilespi izudarali Partizan kao bokserski džak

Vreme čitanja: 7min | čet. 04.01.24. | 22:04

Treći i dosad najvažniji derbi u tekućoj sezoni pripao je izabranicima Janisa Sferopulosa posle još jedne sjajne partije u novoj godini

Ušla je Crvena zvezda u 2024. godinu silovito. Nanela Fenerbaheču prvi poraz kod kuće, a onda je na red došao večiti derbi. I još jednom su izabranici Janisa Sferopulosa odigrali sjajan meč. Frenetično u odbrani, po notama Miloša Teodosića u napadu. Fredi Gilespi je se pojavio kao junak iz senke, ali najpre su timskom igrom na oba kraja terena crveno-beli u potpunosti nadigrali večitog rivala i upisali veliku pobedu u trećem ovosezonskom derbiju sa Partizan Mozzart Betom, pred krcatim, u crveno-belo obojienim tribinama Štark Arena - 88:72.

Grizla je Zvezda od prvih minuta, udarala punom snagom, pa je zato večiti rival prošao kao bokserski džak. Nije se ništa pitao u prvom poluvremenu, tek u finišu je zaigrao kako ume, ali bilo je previše kasno.

Izabrane vesti

Atmosfera je bila za pamćenje. Imali su košarkaši Zvezde snažan vetar u leđa i to su iskoristili na pravi način. Odigrali agresivno, požrtvovano, skocentrisano. S druge strane, Partizan se mučio u prvom poluvremenu da pronađe svoju igru, pa je iskupao preveliku rupu u uvodnih 20 minuta (50:29) uz jedno od najslabijih ofanzivnih i defanzivnih izdanja u sezoni. Probudio se u trećoj deonici, ali nije uspeo da smanji razliku. Tek u finišu je predvođen kapitenom Kevinom Panterom uspeo da dođe do jednocifrenog zaostatka, ali je bilo kasno. Sferopulsoova četa je ostala smirena i bez problema privela meč kraju, te posle 19 mečeva u Evroligi ima učinak 8-11, dok je ekipa Željka Obradovića pretrpela deveti poraz (10-9). Pobedama protiv Fenerbahčea i večitog rivala, Zvezda je pokazala da ne namerava da digne ruke od plej-ofa i da je sasvim kadra da ostavari iskorak u društvu najboljih.

Miloš Teodosić je još jednom pokazao koliko mu je ova sezona posebna i šta je sve spreman da uradi za crveno-beli dres. Bacao se po parketu, dizao ruke u vis posle trojke sa zvukom sirene za kraj poluvremena. Neprestano davao savete mladom Nikoli Topiću, dirigovao kako samo on ume. Na kraju, 13 poena i sedam asistencija, za najveći indeks korisnosti na utakmici - 23.

Ipak, junak iz senke je večeras bio Gilespi. Osporavan posle slaba prva tri izdanja u crveno-belom, pa je večeras hteo da se dokaže. I uspeo je. Pokazao da bi mogao da bude izuzetan dodatak Zvezdinom timu. Odigrao je disciplinovano, borbeno, skocentrisano. Nije pravio greške, verovao je u sebe i čini se da je njegovo izdanje ošamutilo rivala. Susret je okončao sa čak 14 poena i pet skokva za indeks 18.

----- Evroliga, 19. kolo -----

CRVENA ZVEZDA - PARTIZAN MOZZART BET 88:72

/24:13, 26:16, 15:19, 23:24/

Beogradska arena, Novi Beograd;

Sudije: Fernando Roča, Karlos Peruga, Pjotr Pastusjak.

CRVENA ZVEZDA: Teodosić 13 (7as), Hanga 11 (3sk, 2as, 2uk), Davidovac 3, Lazić -, Tobi -, Ilić -, Nedović 16 (3as), Giedraitis 14 (7sk), Gilespi 14 (5sk), Topić 3 (3as, 2sk), Jago 10.

PARTIZAN MOZZART BET: Smit 5 (2sk, 2as), Vukčević 2, Koprivica -, Panter 17 (3uk), Smailagić -, Jaramaz -, Naneli 11 (4sk, 3as), Anđušić 2, Doužer 12 (4uk, 3as, 2sk), Kaminski 11, Kaboklo 11 (7sk).

----------------------------------

Najefikasniji je na kraju bio Nemanja Nedović. Sekao je prodorima odbranu rivala i ponovo bio najbolji kada je bilo najpotrebnije. Na kraju 16 poena i tri završna dodavanja. Odlična je u prvom poluvremenu bio i Rokas Giedraitis, pa je meč okončao sa 14 poena i pet skokova, a ispratili su ih Adam Hanga sa 11 i Jago Dos Santos sa 10 poena. Nikola Topić je postigao prve poene na meču i do kraja se nije upisao u listu strelaca, ali je zabeležio i tri asistencije, dva skoka, jednu ukradenu loptu i pokazao da se nije uplašio ovako velike utakmice. Nažalost, zbog povrede je prerano završio susret u trećoj četvrtini.

U Partizanu niko nije imao svoj dan. Bruno Kaboklo je rano ušao u probleme sa faulovima, ali ga je držao Obradović u igri jer se videlo da bi potencijalno mogao da napravi problem rivalu. Bio je blizu dabl-dabla sa 10 poena i sedam skokova, ali nije to bilo dovoljno.

Kevin Panter se kasno aktvirirao i sakupio 17 poena, ali je nedostajao njegov dopirnos u prvom poluvremenu, a isto se može reći i za Kaminskog (11 poena), dok je Džejms Naneli povremeno znao da blesne, ali je na kraju postigao skupa 11 poena. Pi Džej Doužer je bio možda i najbolji igrač crno-belih, trudio se na oba kraja terena i meč okončao sa 12 poena, tri asistencije, čak četiri ukradene lopte i dva skoka. Bio je statistički drugi najkorisniji sa indeksom 16, iza Kabokla (18).

Počelo je kao u snu za navijače Crvene zvezde: prodor Topića i polaganje o tablu pod faulom. Realizovao je i dodatno bacanje za početnih 3:0. Uzvratio je Partizan preko Doužera i Pantera, da bi tribine potom zapalio Davidovac prvom trojkom na utakmici (8:4). Rasplamsao se dodatno atmosfera posle dve vezane trojke Hange koje su usledile (14:6), ali su crno-beli imali spreman odgovor ovoga puta preko Doužera (2+1). A onda je na parket ušao Gilespi, jer se Bolomboj mučio, i naprasno kliknuo sa saigračima kojima se nedavno pridružio. Nije se najbolje snalazio tokom prva tri nastupa, tek na momente je pokazivao šta bi mogao da donese igri Zvezde, u napadu gotovo da nije postojao, ali... Izgleda da ga je derbi posebno inspirisao. Odlično se otvarao pod protivničkim košem, rvao sa Kaboklom i visokim igračima rivala na oba kraja terena, hvatao skokove, a saigrači su to prepoznali. Nanizao je osam poena do kraja uvodne deonice i bio apsolutni heroj Zvezde u prvoj četvrtini, koja je okončana rezultatom 24:13 u korist domaćina.

Otvorio je Topić prvu četvrtinu sa tri poena, a drugu Teodosić trojkom. Naravno, na opšte oduševljenje ispunjenih tribina. Uzvratio je Smit istom merom na drugoj strani, a onda je Miloš bacio magiju i fantastično progirao Gilespija, koji je zakucao i povećao saldo na 10 poena već u 12. minutu susreta. Ispostavilo se da je tako samo otvorio seriju crveno-belih od 9:0. Nakratko su crno-beli odgovorili preko Pantera, Doužera i Kabokla, ali su crveno-beli nošeni podrškom navijača reagovali sa šest vezanih poena. Tek u finišu deonice je Obradovićeva ekipa pronašla željeni ritam na oba kraja terena, predvođena kapitenom Panterom, pa je posle nekoliko minuta bolje igre rivala Sferopulos bio primoran da pozove minut odmora. Odmah nakon tajm-auta - trojka Nedovića. Partizan na drugoj strani nije došao do realizacije, pa je ekipa sa Malog Kalemegdana imala priliku da na tenane izvede poslednji napad u prvom poluvremenu. Okončan je na najbolji mogući način za domaći tim – trojkom Teodosića uz zvuk sirene. Posle 20 minuta igre 50:29 u Areni.

Da je Zvezda odigrala možda i najbolje poluvreme u sezoni, a Partizan jedno od najslabijih jasno se vidi i kroz brojke. Crno-beli su imali svega dve asistencije, a devet izgubljenih lopti, pogodili dve trojke iz devet pokušaja. Crveno-beli četiri izgubljene lopte, čak 15 asistencija i sedam trojki iz 14 pokušaja.

Partizan je bolje otvorio drugo poluvreme. Bio skoncentrisaniji u odbrani, smireniji u napadu, pa je posle Nedovićevih bacanja u prvom minutu napravio seriju 7:0. Imala je Zvezda poteškoća u napadu, na povredu se požalio i Topić, ali je ipak u pravi čas ponovo podigla zid u odbrani i mic po mic vratila razliku sa poluvremena. Ipak, Kaboklo i Naneli su odbijali da se predaju pa su dobrim potezima smanjili razliku na 16 poena. Odmah je Sferopulos reagovao tajm-autom. Posle kraće pauze, crveno-beli su uspeli da se trgnu i u nastavku kvartala držali rivala na pomenutoj distanci. Doduše, mogli su i ubedljivije da vode, ali su naređali promašaje sa linije penala – po dva Hanga i Gilespi. Na poslednji odmor otišlo se sa i dalje velikih 65:48 u Zvezdinu korist.

Na ulasku u odlučujućih 10 minuta, trojka Hange za novih 20 razlike, ali uzvratio je Doužer istom merom. Nije Partizan ipak dao poslednju reč. Krenuo je na sve ili ništa i agresivnom odbranom ozbiljno otežao posao večitom rivalu. Pojavio se i Kaminski, a onda je Panter pogodio trojku pod faulom, da bi realizovanim bacanjem sveo zaostatak crno-belih na 14 poena. Teško su crveno-beli dolazili do rešenja u napadu, verovatno ih je malo stigao i umor, što je Obradovićeva ekipa maksimalno iskoristila. Kaminski je pogodio dva bacanja, pa trojku i na minut i po do kraja razlika je odjednom bila jednocifrena (77:68). Sferopulos je reagovao tajm-autom, ali je u prvom napadu posle pauze njegova ekipa izgubila loptu. Smit je potom pokušao trojkom da donese svom timu potpuni priključak, ali je promašio. Posle ofanzivnog skoka je i Panter sa distance imao šansu da svede razliku na šest poena, ali nije htela lopta u koš. Na drugoj strani je stigla i kazna za dve propuštene prilike u vidu trojke Rokasa Giedraitisa. Nadovezali su se Nedović i Teodosić dvojkama i Zvezda je prodisala - 84:70 na minut i po do kraja. Bilo je jasno da je sada konačno gotovo i da Partizan uz svu želju ne može da nadoknadi minus, pa su crveno-beli rutinski priveli meč kraju i veliko slavlje sa preko 20.000 navijača je moglo da počne.

EVROLIGA - 19. KOLO

Četvrtak:

Fenerbahče - Makabi Tel Aviv 109:94

/Dorsi 21 - Boldvin 13/

Crvena zvezda - Partizan Mozzart Bet 88:72

/Nedović 16 - Panter 17/

Asvel - Žalgiris 93:79

/Luvavu 27 - Evans 21/

Olimpijakos - Monako 75:73

/Kenan 16 - Žaite 14/

Petak:

19.00: (3,00) Alba Berlin (16,0) Virtus Bolonja (1,50)

20.30: (1,35) Barselona (16,0) Baskonija (3,70)

20.30: (1,60) Olimpija Milano (16,0) Bajern Minhen (2,65)

20.30: (1,80) Valensija (15,0) Panatinaikos (2,25)

20.45: (1,20) Real Madrid (19,0) Anadolu Efes (5,50)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKK PartizanPartizan Mozzart BetMiloš TeodosićNikola TopićFredi GilespiNemanja NedovićDžoel BolombojBruno KabokloKevin PanterDžejms NaneliPi Džej Doužer

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
KK Partizan
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara