Aleksa Avramović posle meča (©Starsport)
Aleksa Avramović posle meča (©Starsport)

Aleksaaaa! Kad svi ćute, Avramović grmi: Partizan Mozzart Bet dobio rolerkoster derbi

Vreme čitanja: 4min | čet. 26.10.23. | 20:26

U meču punom preokreta crno-beli slavili sa 88:86 i zabeležili drugu evroligašku pobedu u sezoni

Kad svi utihnu – najhrabriji komanduju! A kada je zapretila opasnost da srca navijača Partizan Mozzart Beta prepuknu od boli, Aleksa Avramović je, ne prvi put ove godine, zapovedio juriš i dirigovao pobednički marš.

Crvena zvezda je početkom poslednje četvrtine prvog večitog derbija u sezoni imala 13 poena prednosti, ali ni to nije bilo dovoljno da ugasi vatru u Avramoviću. Reprezentativni bek je u tih ključnih 10 minuta ubacio 12 poena, imao dve ukradene lopte i jednu asistenciju, udahnuo život komiranom timu i samoruk pogurao Partizan Mozzart Bet do trijumfa od 88:86 i druge pobede u Evroligi.

Izabrane vesti

Ono što je letos uradio u dresu Srbije kada je zaključao Šeja Gildžusa Aleksandera i doneo Srbiji finale Mundobasketa Avramović je večeras uradio Milošu Teodosiću, Šabazu Nejpiru i ostatku Crvene zvezde. Iako je izgledalo da će baš crveno-beli, posle očajnog starta, gurnuti večitog rivala u ambis.

Na kraju Aleksinih 14 poena su vredeli kao 140, jer nikome u crveno-belom nije bilo jasno šta se dogodilo kada je Avramović kao nuklerna bomba ekplodirao u poslednjih pet minuta i Partizan Mozzart Betu udagnuo život, pa će crno-beli u neuporedivo boljem raspoloženju čekati novi derbi, zakazan već za ponedeljak, samo u ABA ligi.

Velike pohvale idu i na račun Zeka Ledeja koji je imao 13 poena, tri skoka i četiri asistencije. Ognjen Jaramaz je odigrao najbolji meč do sada jer je ubacio 12 poena, a Frenk Kaminski je dodao 11 od čega devet u prvoj četvrtini kada je izgledalo da će se Partizan Mozzart Bet prošetati do pobede.

Kod Zvezde… Pa, teško je sada analizirati. Izgledalo je da je šok terapija uspela. Bili su crveno-beli nadomak velike pobede, ali desio im se Aleksa Avramović i sada moramo da pričamo o činjenici da su crveno-beli, uprkos promeni na klupi, još jednu utakmicu izgubiili u poslednjoj četvrtini, pa Janis Sferopulos nastavlja sezonu sa skorom 1-4 u Evroligi.

Tragičar je bio Miloš Teodosić koji je promašio tri ključna slobodna bacanja, uz to u odsudnim trenucima jedan preambiciozan šut za tri poena. Crveno-belima nije pomogla ni maestralna partija Džoela Bolomboja koji je imao 16 poena. Šabaz Nejpir je dodao 14, a dvocifren je bio još samo Adam Hanga sa 11 poena.

Sve skupa, gledali smo zaista neuobičajen meč sa neverovatnim usponima i padovima na koje niko nije ostao ravnodušan.

Nošen pesmom 20.000 navijača, Partizan Mozzart Bet je utakmicu počeo na raketni pogon. Kevin Panter je osetio da je on taj koji prvi treba da krene da šutira i baš je njegov koš pokrenuo rapsodiju crno-belih. Ipak, najviše se u seriji 8:0 istakao energični Ledej koji je zakucavao, krao lopte, skakao, a zbog toga su lakim poenima profitirali Kaminski i Jaramaz. Eksplodirala je serija Partizana do 17:2.

Zvezda je bila konfuzna, zbunjena, uplašena. Pokušavao je Sferopulos da pronađe bilo koga da povuče ručnu, donekle je na početku uspevao Adam Hanga. Amerikanac je vezao nekoliko kvalitetnih napada koji su dali Zvezdi prostora da diše, na to su stigle greške crno-belih i odjednom je Zvezda sa minus 15 prišla na samo sedam poena zaostatka posle trojke Miloša Teodosića. Iskusni plejmejker je u tim trenucima razigrao tim, napad je profunkcionisao, a bio je to samo početak protivudara crveno-belih. Ni trojka Ledeja sa zvukom sirene za 22:13 nije puno pomogla.

Oslobodili su se crveno-beli početnog pritiska i u potpunosti se razleteli po terenu. Krenuli su da pogađaju Tobi i Nejpir sa distance, a uz sjajno dirigovanje Teodosića, Zvezda je prišla na samo 26:23 što je bio znak za Željka Obradovića da zatraži minut odmora.

Verovatno bi Crvena zvezda preokrenula rezultat da Partizan nije u serijama pogađao sa distance. Kada god bi Zvezda bila na korak do preokreta, Ledej, Jaramaz, Naneli i Danilo Anđušić su pogađali za tri. Na kraju prvog poluvremena Zvezda je mogla da bude zadovoljna sa nerešenim ishodom 42:42.

Ono što nisu mogli tokom prvog poluvremena, jesu početkom drugog. Nejpir je nastavio da pogađa, novom trojkom utišao je kompletnu dvoranu za prvu prednost gostiju. Sve je u tim momentima išlo na ruku Zvezde, igrali su smirenije, bez panike, kao da njih nosi publika, dok su izabranici Željka Obradovića pokušavali brzopletim potezima da vrate prednost. Umesto toga tonuli su sve dublje, pad nije mogao da zaustavi ni maestralni Zek Ledej, jer se Jago dos Santos razleteo. Pogodio je dve trojke koje su dale prvu dvocifrenu prednost crveno-belima (60:50).

Izgledao je Partizan poražen, međutim po ko zna koji put do sada u sezoni, Aleksa Avramović je odbijao da položi oružje. Ludačkom energijom, potpuno sam je vratio Partizan Mozzart Bet u igru. Za manje od 90 sekundi je dao devet poena, ukrao dve lopte i napravio erupciju u Areni – 95 sekundi pre kraja na semaforu stajalo 80:80.

Sve oči su bile uprte u momka koji je letos briljirao u dresu Srbije, a sada isto radio u dresu Partizana. Pritisak za njega nije postojao, nova trojka, ovoga puta za prednost Partizana – 83:80.

Na drugoj strani Teodosić je promašio nekoliko slobodnih bacanja, Avramović je uspeo da zadrži smirenost, prosledi loptu saigračima pa su čudesnu pobedu obezbedili Jaramaz i Ledej sa linije za slobodna bacanja. Partizan narednih dana diše punim plućima.

--------------------------------

PARTIZAN MOZZART BET - CRVENA ZVEZDA 88:86 (22:13, 20:29, 11:23, 35:21)

Beogradska arena, Novi Beograd.

Gledalaca: 20.044;

Sudije: Migel Anhel Peres, Gitis Vilijus, Rain Perandi.

PARTIZAN MOZZART BET: Vukčević -, Ledej 13 (4as, 3sk), Avramović 14, Koprivica -, Panter 8 (7iz), Smailagić 9, Jaramaz 12, Naneli 7, (4as, 3 sk), Trifunović -, Anđušić 5, Doužer 9 (4sk), Kaminski 11 (5sk).

CRVENA ZVEZDA: Lazarević -, Teodosić 9 (6as, 4sk, 2uk), Hanga 11 (4sk), Davidovac 2, Mitrović 8 (8sk), Simonović -, Nejpir 14 (7iz), Tobi 7, Bolomboj 16, Ilić -, Giedraitis 8, Jago 11 (5as).

--------------------------------


tagovi

Aleksa AvramovićKK PartizanKK Crvena zvezda

Obaveštavaj me

KK Partizan
KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara