Dušan Alimpijević (©Starsport)
Dušan Alimpijević (©Starsport)

Alimpijević za Mozzart Sport: Pisali su da smo 20. ekipa Evrokupa, a jedan kad pogreši četvorica trče da pokriju

Vreme čitanja: 4min | čet. 28.04.22. | 13:01

I eto Burse u polufinalu Evrokupa posle nestvarnih pobeda u Beogradu i u Ljubljani

Bajka koja traje, san iz kojeg Bursa nema nameru da se budi. Tim Dušana Alimpijevića je ponovo šokirao sve, plasirao se u polufinale Evrokupa. Posle Partizana, savladana je Cedevita Olimpija u spektakularnom finišu u kojem je i domaćin mogao do pobede. Nestvarnu trojku pogodio je Džejkob Pulen, ipak, vreme je isteklo, a pitbulovi Burse su mogli da krenu da slave još jednu čudesnu pobedu.

Izabrane vesti

Kontrolisali smo utakmicu 38 minuta i mislim da smo sasvim zasluženo pobedili uz sve probleme sa faulovima i nekim sudijskim odlukama koje su meni bile potpuno neobjašnjive, ali dobro, da ne ulazim u to. Čestitam momcima... imali bismo za čime da žalimo definitivno da je utakmica otišla na drugu stranu”, počinje razgovor za Mozzart Sport Dušan Alimpijević odmah po sletanju u Tursku.

Bursa je kao sedma iz grupe došla do plej-ofa. U osmini finala niko nije očekivao da tim nekadašnjeg trenera Crvene zvezde slavi protiv Partizana u prepunoj Areni, a onda i nedelju dana kaasnije da izgledaju još bolje u punim Stožicama protiv ekipe koja je u jednom momentu imala orgoman niz pobeda na svim frontovima.

Klub nastavlja da sanja, rekao sam na konferenciji da je ovo najlepša priča u Evropi, klub koji je pre početka ovog takmičenja u Evrokupu bio 20. na rangiraju nekih medija. Davane su nam najmanje šanse da uradimo bilo šta, a sada smo došli do polufinala“.

Upravo taj mentalitet ekipe da igraju sami protiv svih se manifestovao protiv Partizana i Cedevite, a sve je fantastično kanalisao Džon Holand. Najbolji igrač Burse dao je verovatno najbolji intervju ikada na poluvremenu utakmice od kako je takav format zaživeo u Evropi. Istakao je da je Bursa skup pitbulova.

Ono što je meni najluđe oko te izjave da je ona data na poluvremenu. Prvobitno sam pomislio da je on to rekao na kraju utakmice, a kada sam video da je na poluvremenu, a-ha-ha... Šta bi bilo da smo izgubili?! Doduše, to ne menja činjenicu da je on pogodio šta smo mi, pogodio je srž ekipe, da se uvek bore, da ginu jedni za druge, naravno na njegov način. On je emotivan momak, koji je pokazao kako se bori za ekipu, on, ali i svi ostali“.

Nisu mogli ni ljudi iz uprave da ostanu ravnodušni na ovakve rezultate ekipe koja je tokom ove sezone bila i u finansijskoj krizi koju je rešila prodavanje tri igrača. Sve to je očvrsnulo tim.

Imamo familijarne odnose, jedna dobra, iskrena emocija. Puni su podrške i kada nije bilo dobro, kada smo se borili za plej-of i kada smo gubili, a sada da ne pričam, sada su pod euforijom, zaista od početka su srcem u ovome, žive sa nama cele sezone kroz sve što prolazimo“.

Ključ svega su međuljudski odnosi u timu.

Stvorili smo dobru atmosferu, imamo emociju između nas, napravila se dobra hemija između igrača, dobro smo radili i trenirali. Dosta je bitno što su momci pokazali sposobnost da prime informaciju, a potom da se i brzo oporave. Ponavljao sam sto puta, bitan je sistem, talenat, ali ako nema dobre atmosfere, sve pada u vodu. Veštačka atmosfera takođe može da bude problem, naša atmosfera je došla uz dobar rad i teške trenutke. Rekao sam im, nije atmosfera samo da se zagrlimo i zezamo se. Dobra atmosfera je kada neki igrač uzme loš šut, a preostala četvorica odmah istrče da pokriju grešku. E, to je atmosfera“.

19.30: (1,30) Efes (16,0) Olimpija Milano (3,90)

Posle Beograda i Ljubljane, sledi put za Andoru koja je takođe napravila čudo. Savladali su Budućnost i Gran Kanariju, a da čitava priča bude neverovatnija, Andori preti ispadanje iz ACB lige.

Ovakav sistem je zaista doneo neke zanimljive stvari. Mi i Andora smo za neke prijatno iznenađenje, a za neke dosta neprijatno. Za nas je fantastično sve što se dešava. Mi smo došli do ove pozicije kao sedmi, nigde nismo favoriti, uvek igramo kao gosti, međutim mi smo napravili takvu situaciju da samom činjenicom da igramo na terenu protivnika pravimo veći pritisak na njih. Napravili smo filozofiju koja odlično funkcioniše“.

Sada slede pripreme za novu utakmicu i potencijalno još jednu veliku promenu.

Ništa se ne može specijalno promeniti ili pripremiti, sada je pre svega briga kako iskoristiti odmor, oporaviti se, spremiti tim da primi informaciju, naročito jer igramo u skraćenoj rotaciji. To je najbitnije do naredne utakmice“.

Zvuči neverovatno, ali Bursa je na samo dva koraka od osvajanja Evrokupa.

Najveća greška bi bila da sada razmišljamo o tome, pogubno bi bilo. Mi i jesmo došli do ovde jer smo igrali i razmišljali kao da sutra ne postoji, tako će biti i sada. Idemo prvo da se spremimo za Turk Telekom za meč nacionalnog prvenstva, a onda tek Andora, a o ostalom ni ne razmišljamo“, podvukao je Alimpijević u razgovoru za naš portal.


tagovi

Dušan AlimpijevićBursa

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara