Detalj sa utakmice (© Star Sport)
Detalj sa utakmice (© Star Sport)

Arena proključala od oduševljenja, Naneli srušio šampiona Evrope

Vreme čitanja: 4min | pet. 16.12.22. | 22:23

Posle pet vezanih poraza, Partizan Mozzart Bet pokazao da se ne predaje u Evroligi. U neizvesnom finišu savladan Anadolu Efes

Porosto je neverovatno kakve je sve završnice Partizan Mozzart Bet gubio, mnogi su već krenuli da otpisuju crno-bele pred okršaj sa dvostrukim šampionom Evrope, a onda čudo! Veličanstvena pobeda izabranika Željka Obradovića. Jednostavno negde je moralo da se vrati na sve neizvesne završnice koje su prokockane u Evroligi. Sada je Partizan pokazao strpljenje, hrabrost i volju za pobedom. Heroji su Kevin Panter, a pre svega Džejms Naneli koji pogodio najbitniju trojku, a onda i dva slobodna bacanja za 82:79.

Kada je amerikanac hladnokrvno pogodio 16 sekundi pre kraj kao da je pao teret od 200 kila sa leđa igrača Partizana. Znali su i oni sami da su razočarali mnoge izdanjima u prethodnih mesec dana, a pobeda protiv dvostrukog šampiona Evrope najavljuje da ništa nije rešeno. Kreće se po novu seriju pobeda - pokazali su i sami sebi da mogu.

Izabrane vesti

 Najefikasniji je bio trio Egzum, Panter, Naneli sa po 18 poena. Pratio ih je Matijas Lesor sa 13 poena. Ostatak ekipe je bio na jednocifrenom košgeterskom učinku. Na ovom meču u sastavu je bio i Aleksa Avramović koji međutim nije debitovao. Utakmicu je propratio sa klupe, dok je iz 12 ispao Vladimir Brodzijanski.

Na drugoj strani skoro nezaustavljiv bio je Roderik Bobua sa 30 poena, Ante Žižić je imao 20 poena i devet skokova, a Vasilije Micić je imao 14. Srpski internacionalac je doživeo povredu, ali na svu sreću posle brze reakcije medicinskog osoblja Efesa, sve je sanirano i Micić je nastavio meč posle kraće pauze.


Od prve sekunde se videlo kolilko je crno-belima stalo da odigraju dobro pred punim tribinima. Odmah je Dante Egzum sjajno zakucao i najavio zanimljivu prvu deonicu u kojoj je Partizan imao prednost 12:5 posle dve dalekometne paljbe Smailagića i Egzuma, ali Efes se vrlo brzo vratio u deonici koja je ostala obeležena nezgodnim padom Vasilija Micića.

Srpski reprezentativac nije mogao sam da napusti teren, ali iza klupe posle terapije ledom je situacija izgledala bolje i Micić se vratio već u drugoj četvrtini u momentu kada je Partizan imao četiri poena prednosti.

Oba tima su teško postizala poene. Posebno crno-belih koji nikako nisu mogli da rešenje za agresivnu odbranu gostiju, samo je Smailagić sporadično pogađao dok je Rodrik Bobua sam režirao preokret kada je pogodio trojku za 17:16.

Bio je to početak serije koja je kulminirala sa zvukom sirene kada je Micić pogodio za najvećih devet poena razlike (37:28). Partizan je u tom periodu napravio previše nesmotrenih faulova, a uz izgubljene lopte u napadu su kumovale da rezultat bude nepovoljan.

Nisu uspeli crno-beli da preokrenu početkom drugog poluvremena kad su odigrali dobru odbranu i tri puta sprečili Efes da poentira. Najviše što su uspeli je da dođu do minus šest. Iz izglednih prozicija je promašivao Naneli, a slab napad Efesa nije mogao da traje večno. Ponovo su se odlepili, ali jedna stvar mora da se kaže za crno-bele. Nisu se predavali. Bacali su se po terenu, a poeni Pantera su razbudili publiku, dok ih je zakucavanje Ledeja bacilo u delirijum, posebno zbog poteza Ergin Atamana koji je bio primoran na minut odmora. Baš kada se osetilo da je preokret moguć, Micić je pogodio trojku, ali to je samo na kratko zaustavilo crno-beli nalet. Lesor je nastavio da postiže poene, zakucavanjima koja su izgledala kao zemljotres. Uspeo je Partizan i da preokrene na kratko preko Egzuma, ali je Efes ušao u poslednju deonicu sa minimalnom prednošću.

"Napadaj, napada, Partizane, napadaj", odjekivalo je Arenom.

U rezultatskoj klackalici, Efes je imao više živaca na prvi pogled, svemogući Bobua je pogodio novu trojku kojom je odvojio Efes na plus pet, ali odmah je Panter uzvratio. Do usijanja je ponovo došlo na šest minuta pre kraja meča kada je Naneli spustio na 64:63.

A onda momenat koji je obeležio meč. Kevin Panter... kapiten koji je najzad pokazao zbog čega dobija apsolutno poverenje trenera Obradovića. Posle teškog promašaja u momentu kada je Naneli pre toga doneo preokret, lopta je opet išla u ruke Pantera, svi u timu su mu verovali, a očigledno je i on to osetio. Trojka kao kap za plus tri crno-belih na nešto više od tri minuta pre kraja.

Ponovo se sve rešavalo u poslednja dva minuta. Crno-beli su imali sve u svojim rukama. Četiri poena prednosti i samo jedan napravljen faul. Međutim nova greška i propuštena prilika da se preseče kontra gostiju su najavili veliku dramu poslednjem minutu.

Na semaforu je stajalo 75:74 na 35 sekundi do kraja. Lopta je pomalo neočekivano bila kod Nanelija, a on je hladnokrvno pogodio trojku koja je najzad označila pobedu. Borio se Efes do kraja, kidao živce navijačima, ali ovoga puta nije bilo poraza. Crno-beli nisu dopustili.

Partizan Mozzart Bet - Efes 82:79 (14:10, 14:27, 25:17, 29:25)

Partizan Mozzart Bet: Vukčević, Ledej 4, Avramović, Panter 18, Smailagić 7, Papapetru 2, Egzum 18, Naneli 18, Lesor 13, Trifunović 2, Anđušić

Efes: Bobua 30, Brajant, Gazi, Klajburn 7, Tejlor, Arna, Plajs 2, Micić 14, Mbaje 4, Polonara, Žižić 20, Danston 2.

EVROLIGA - 14. KOLO

Četvrtak

Crvena zvezda - Milano 67:71

/Petrušev 20 - Beron 19/

Žalgiris - Real Madrid 81:72

/Evans 20 - Musa 22/

Bajern - Valensija 97:92

/Volden 18 - Dubljević 28/

Asvel - Olimpijakos 77:75

/Kaudi 14 - Vezenkov 16/

Petak

Fenerbahče - Baskonija 70:76

/Gudurić 14 - Hauard 15/

Barselona - Panatinaikos 74:68

/Veseli 15 - Bejkon 19/

Partizan Mozzart Bet - Anadolu Efes 82:79

/Panter, Naneli Egzum 18 - Bobua 30/

Virtus Bolonja - Makabi Tel Aviv

Monako - Alba 78:73

/Teodosić 15 - Braun 18/



tagovi

KK PartizanAnadolu Efes

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara