Ergin Ataman (©MN Press)
Ergin Ataman (©MN Press)

Atamanu bi mogla da se ispuni velika želja, traže ga NBA timovi

Vreme čitanja: 2min | čet. 02.06.22. | 11:46

Pričao je turski stručnjak da će mu naredni korak biti odlazak u najjaču ligu sveta, a to bi uskoro moglo i da se obistini

Osvojio je Ergin Ataman dve uzastopne titule u Evroligi sa Anadolu Efesom, napravio od istanbulskog kluba silu u evropskoj košarci. Favorit je da odbrani i tron u Turskoj, pa se postavlja pitanje šta još može da napravi sa Pivarima? Da li da digne sidro dok je na vrhu i upusti se u nove izazove? Želja mu je odlazak u NBA, a izgleda da će mu se otvoriti prilika. Kako prenosi Adrijan Vojnarovski za turskog stručnjaka vlada interesovanje širom NBA lige.

Zasad ga "preko bare" vide kao asistenta. Svojevremeno su uloge pomoćnih trenera u najjačoj ligi sveta obavljali i Etore Mesina, Serđo Skariolo... Velikani evropske košarke. Nisu ipak uspeli da se izbore za samostalni angažman.

Izabrane vesti

Ataman je svojevremeno upitan da li bi preuzeo klupu gradskog rivala Fenerbahčea, a on je pojasnio da iz Efesa može samo u NBA.

"Srećan sam u Efesu. Imam ponude iz Evrope, ne i iz Fenerbahčea. Nadam se da ću jednog dana u budućnosti otići u NBA. Tako nešto se dosad nije događalo. To je ipak vrhunac šou biznisa. Evropski trener nikada nije angažovan u NBA, pa mi je upravo to sledeći cilj", pričao je Ataman pre godinu dana.

Kada je na Fajnal foru u Beogradu ponovo došao do evropske krune, dobio je još jednom pitanje o najjačoj konkurenciji na planeti.

"Ne znam. To je možda bolje pitati mog sina i moju porodicu koji već žive u Majamiju. Možda nas neko pozove, pa odemo tamo. Nije odluka na meni".

Sudeći po informacijama koje ima novinar ESPN-a, izgleda da će mu se otvoriti šansa. Pitanje je samo - da li je voljan da krene sa mesta pomoćnog trenera?

Jedino je Igor Kokoškov uspeo da se izbori za status prvog trenera od evropskih stručnjaka u NBA, ali je pre toga godinama radio kao asistent u LA Klipersima, Detroitu, Finiksu, Klivlendu, Orlandu i tri godine u Juti pre nego što je dobio priliku da vodi Sanse. Vratio se posle godinu dana korak unazad, bio asistent u Sakramentu, a od minulog leta je član stručnog štaba Džejsona Kida u Dalasu.

Ataman ima visoke ambicije. Ozbiljno je podigao lestvicu sa Efesom, pa je najavio i da sa reprezentacijom Turske napada zlatno na predstojećem Evrobasketu. Teško ipak da će mu bilo koji uspeh na Starom kontinentu omogućiti direktan put do mesta prvog trenera u NBA, ostaje da se vidi kakve će ponude iz najjače lige sveta stići na njegovu adresu ovog leta. Jasno je da interesovanje postoji.

Odlazak u SAD bi značio i da Anadolu Efes mora da pronađe novog trenera, što bi na kraju moglo da ubedi i pojedine igrače turskog tima da krenu koracima šefa struke sa kojim su dva puta pokorili Evropu.




tagovi

Ergin AtamanAnadolu EfesAdrijan Vojnarovski

Obaveštavaj me

NBA
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara