(© AFP)
(© AFP)

Bruka! Ameri izgubili od Nigerije, Afrikanci spakovali 20 trojki, dobili i bitku u skoku (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | ned. 11.07.21. | 05:35

U Las Vegasu 87:90

Niti je svanuo 1. april, niti baguje internet. Tačno je, Sjedinjene Američke Države su izgubile od Nigerije u košarci!? Dobro protrljajte oči. Prvi kandidat za zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju se obrukao na početku priprema za najvažniji sportski događaj ovog leta, jer je protiv afričke selekcije bio daleko ispod proseka ili očekivanja. Možda nezainteresovan, možda prepotentan, tek u Las Vegasu je semafor pokazao da dosta toga ne funkcioniše u ekipi Grega Popoviča – 87:90.

Šokantno, ali istinito. Baš kao i podaci koji pokazuju da pobeda Nigerijaca nije slučajna. Gosti su fenomenalno pucali trojke, ubacivši čak 20 od 42, a naročito impresivno deluje činjenica da su Amere nadivisi u skoku. Uhvatili su 46 lopti pod oba obruča, naspram samo 34 rivala. Na sve to, kad su pred kraj treće deonice preuzeli vođstvo više ga nisu ispuštali.

Izabrane vesti

Kakav je podvig napravla Nigerija – makar i u pripremnoj utakmici – vidi se na osnovu podsećanja da je američki drim tim ovu reprezentaciju na Olimpijskim igrama u Londonu pre devet godina tukao 83 razlike (156:73), a da je u sklopu priprema za Igre u Riju leta 2016. bilo 110:66. A sad?

Nigerici su očegledno drastično napredovali pod palicom Majka Brauna, od februara 2020. njihovog selektora, prethodno angažovanog kao pomoćnog trenera Golden Stejta, ranije samostalnog u Klivlendu i Los Anđeles Ljekersima. Braun mora biti najviše ponosan na Geja Vinsenta iz Majamija, strelca šest trojki, ukupno autora 21 poena. Najviše u pobedničkom sastavu.

Osim Vinsenta, efikasni su bili Kaleb Agada (17) i Ike Nvamu (13), dok je Amere predvodio Kevin Durentprvi poraz na reprezentativnom nivou posle 40 utakmica – 15 je ubacio Džejson Tejtum, Damijan Lilard je dodao 14, a Bam Adebajo 11. Nedovoljno da se izbegne tek treći poraz Amerikanaca u pripremnom periodu u poslednjih 29 godina. U tom intervalu ima skor od 54 pobede i tri neuspeha.

Nigerija nam je pokazala da moramo bolje“, precizirao je Tejtum posle meča, a prvu narednu priliku imaće u ponedeljak protiv Australije.



tagovi

košarkaška reprezentacija SADkosarkaski drim timdrim timDžejson TejtumKevin Durant

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara