(©FIBA)
(©FIBA)

Bruka Srbije u Finskoj

Vreme čitanja: 3min | sub. 28.11.20. | 17:43

Dušan Mlađan poenima pet desetinki pre kraja doneo pobedu Švajcarcima

Mučila se Srbija mučila protiv Švajcarske i gotovo 40 minuta hodala po ivici provalije u koju je survao Dušan Mlađan pet desetinki pre kraja - 92:90! Nije Srbija došla u Finsku s najačim sastavom. Daleko od toga. Nije ni sa nešto slabijim, već sa igračima kojima su okolnosti omugućile da se nađu u nacionalnom timu. Ali, teško da ima bilo koji alibi za poraz od selekcije koja 65 godina sanja Evrobasket i koja je krenuula u kvalifikacije pre tri godine. Da, takođe bez igrača koji joj daleko više znače...

Da nisu spremni unapred da se oproste mašatanja o Evrobasketu, bez obzira štu su izgubili prethodna dva meča, Švajcarci su najavili u prvoj četvrtini tokom koje su živeli na šutu za tri poena. Ubacili su čak šest trojki iz samo sedam pokušaja, što je otvorilo određene pukotine u odbrani Srbije koja se u tih deset minuta primila čak 28 poena. 

Izabrane vesti

U istom ritmu Švajcarska je nastavila i u drugoj četvrtini. Raspoloženom Marku Mlađanu priključio se brat Dušan. Srbija je ofanzivno odgovarala najviše preko Alekse Avramovića čijih je prvih pet šuteva, dva za dva poena i tri za tri, završilo u cilju. 

Ali, dok je napad koliko - toliko dobro funkcionisao, nedostajala je koletivna odgovornosti u odbrani Srbije. Nije naša reprezentacija znala da iskoristi visinsku nadmoć koja kao da joj je bila teret oko vrata. Gušila je četu Igora Kokoškova. Prespori su srpski reprezentativci bili na gotovo svaki pokret rivala, što su Švacarci znali da materijalizuju. Kada ih nije išao šut spolja, zabijali su se u reke, zadaujući još veće probleme neiskusnim centrima Srbije, pa 49:44 na kraju 20. minuta nije bilo iznenađenje za one koji su gledali utakmicu, već realna slika iz Espoa.

Ništa značajnije se nije promenilo ni na početku treće deonice. Arno Kotur i Roberto Kovač su pogodili trojke za maksimalnih 55:46. Ali, srećom, uzvratio je Boriša Simanić, pokrenuo ostatak tima, pre svih Dragana Apića koji je sve više počeo da pravi štetu Švajcarcima u reketu. Nisu više Mikel-Ofik Nzege, Žonatan Duba i društvo imali jasnih odgovora na ofanzivnu igru Srbije koja je postajala i defanzivno sve konkretnija.

Trojkom Danila Anšućića u 30. minutu Srbija stigla je do izjednačenja (71:71), a nedugo potom, polovičnim učinkom beka Burga s linije slobodnih bacanja posle dugo vremena konačno i povela. Ipak, Džonatan Kazadi je polaganjem uveo Švajcarsku u četvrtu deonicu sa minimalnim suficitom, koji se brzo uvećao na 78:72, što je bio znak Kokoškovu da zatraži tajm aut, a Avramoviću, Anđušiću i Apiću da konačno kao tim ubace u viši stepen prenosa. 

Ponovo je Srbija preuzela rezultatsku incijativu, samo na kratko, jer su Dušan Mlađan sa dve i Roberto Kovač s jednom trojkom odmakli Švajcarce na 90:85 i primakli provaliji našu selekciju, iz koje su pokušpali da je izvuku Avramović i Apić koji je 40-ak sekundi pre kraja izjednačio na 90:90.

Imala je Srbija i napad za triumf, ali je Danilo Anđušić prosuo loptu u aut, a Dušan Mlađan pet desetinki pre sasuo Srbiji u lice jedan od najtežih poraza...

ŠVAJCARSKA - SRBIJA 92:90

/ 28:25, 21:19, 24:28, 19:18/

Sudije: Srhij Zaščuk (Ukrajina), Januš Calik (Poljska), Vilijus Mačulaitis (LItvanija)

ŠVAJCARSKA: Duba 6, Kazadi 16, Kovač 14, D. Mlađan 16, M. Mlađan 18, Baldasar 4, Kotur 7, Grave, Žonan, Jurkovic 4, Nzege 7, Zin.  

SRBIJA: Anđušić 20, Apić 20, Dangubić 5, Zagorac 7, Radanov, Avramović 23, Jeremić, Kravić 2, Novak, Peno, Pot, Simanić 13.

GRUPA E

Subota

Švajcarska -Srbija 92:90

/M. Mlađan 18 - Avramović 23/

18.30: (2.15) Finska (14.5) Gruzija (1.80)

Ponedeljak

15.00: Švajcarska – Gruzija

18.00: Srbija - Finska



tagovi

Evrobasket

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara