Filip Petrušev (©Starsport)
Filip Petrušev (©Starsport)

Čarobnjaštvo Duška Ivanovića: Kako je Petrušev postao Filip Veliki...

Vreme čitanja: 5min | sub. 07.01.23. | 13:56

Iz meča u meč mladi centar podiže lestvicu i pokazuje da pripada evropskom kremu

Otišla je Crvena zvezda u Valensiju uzdrmana kontroverznim porazom od Barselone i dešavanjima van terena koja je sprečavaju da na evrosceni igra u najjačem sastavu. Kao i povredama trojice bitnih igrača. Ipak, još jednom je pokazala pobednički karakter, neverovatnu mentalnu snagu. Potukla se sa ekipom Aleksa Mumbrua, ponovo dokazala da ima čelične živce i u neizvesnoj završnici došla do zlata vrednog trijumfa (77:75). A šta reći za Zvezdinog junaka, nezaustavljivog Filipa Petruševa?

Još jednom je leteo po terenu i radio šta mu je volja. Ostavio u prašini visoke igrače španskog kluba, iskusnog Bojana Dubljevića, borbenog Hasijela Rivera i drugove. Posle utakmice sa Barselonom pisalo se o partiji karijere, ali je jasno da je u Fonteti mladi centar podigao lestvicu.

Izabrane vesti

Ponovo je bio odličan u odbrani, preuzimao i bekove, vrlo dobro gradio pod svojim košem, sprečavao centre rivala da dolaze do drugih šansi posle promašaja i sakupio devet skokova. Iz meča u meč defanzivno sazreva, igra sa sve većom dozom koncentracije. Bilo je kritika na njegov račun zbog defanzive, ali Filip je pokazao da ima ozbiljan kapacitet, te da zna na najbolji način da koristi svoje fizičke atribute i tako čuva sve - od protivničkih plejmejkera, to teških centara. Odlično tempira blokade, vrlo dobro igra u kontaktu i ne pravi tako često faulove.

Pokazao je već ozbiljan kvalitet u odbrani, a sve se negde poklopilo sa dolaskom Duška Ivanovića. Dao mu je iskusni stručnjak prostora i da greši, ali ga uvek bodrio da nastavi da pokušava, da se trudi, radi i veruje u sebe. Čini se da je za Filipa prelomna tačka bio istorijsi večiti derbi u Evroligi, gde je dao krila ekipi i uz pomoć Hasana Martina ukrotio Matijasa Lesora. Francuz je briljirao u prvom kvartalu, imao sedam poena i osam skokova - meč je okončao sa 11 poena i 10 uhvaćenih lopti.

U napadu je još protiv Monaka nagovestio da bi mogao da bude ozbiljna opcija, kada je odigrao jednu od najboljih partija šeste runde (16 poena i 12 skokova, indeks 27). U derbiju je odradio svoj deo posla (3/3 za dva i 1/1 za tri, 10 poena), da bi posle slabog napadačkog izdanja protiv Žalgirisa, krenuo njegov procvat. Podsetio je na dane kada je bio prvi strelac i MVP ABA lige - samo ovoga puta u najjačoj evropskoj konkurenciji.

U porazu od Olimpije Milano se rvao sa Brendonom Dejvisom, Nikolom Melijem i Kajlom Hajnsom i razbio ih sa 20 poena i 11 skokova. Šteta što briljantno izdanje nije nagrađeno pobedom. Protiv Olimpijakosa je imao ključnu ulogu, uz junaka Luku Vildozu. Pokrenuo je ekipu u drugom poluvremenu, ponovo imao fantastičnu selekciju šuta, a sa četiri blokade u Pireju svima stavio do znanja kakav je defanzivac.

Došla je onda Barselona, kada je na startu najavio da bi mogao da odigra dobar meč, a kada se povredio Vildoza, kao da je bio rešen da nadomesti njegov učinak. Sve mu je polazilo za rukom. Leteo je po terenu, pogađao iz tranzicije, pozicionih napada, flouterima, sa poludistance... A na drugom kraju su bili asovi poput Jana Veselog, Nikole Mirotića, Nikole Kalinića, pa i Sertač Šanli, talentovani Oskar da Silva. Za njega su to bili samo rivali koje mora da sačuva pod svojim košem i nadmudri pod njihovim. Uspeo je.

U finišu je ostao bez snage, pa nije statistički pružio najbolju partiju u evropskoj karijeri, mada jeste najefikasniju (24 poena i indeks 24). Teško da je iko pomislio da bi već u narednom kolu mogao još više da zablista. Posebno jer se u pred utakmicu u Fonteti mnogo pričalo o unutrašnjoj liniji španskog tima.

"Valensija je veoma dobra i nezgodna ekipa, pogotovu na svom terenu. Imaju prepoznatljivu igru, igraju dosta na visoke igrače unutra i svi šutiralju spolja, da rašire teren. Sigurno neće biti lako, jer visoki igrači zadaju probleme svim ekipama, ali timskom odbranom, kao i na prethodnim utakmicama, možemo to da zaustavimo", pričao je Filip u najavi susreta.

Razneo je Špance sa 25 poena i devet skokova za indeks 36! Za dva je gađao 7/10, što znači da je ponovo dobro birao situacije za realizaciju. Šut za tri ga nije služio, ali ga nije previše ni forsirao (0/3), a o tome koliko protivnički centri nisu imali rešenja za njega najbolje govori podatak da je osam puta fauliran. Nisu ga ni prekršaji usporili, jer je sa linije penala šutirao fantastičnih 11/11. Pogodio je dva bacanja kao od šale i u samoj završnici.

Zaista se vidi da uživa na terenu, što je nedavno priznao u razgovoru za Mozzart Sport. Na poslednja četiri susreta u Evroligi posebno, s ozbirom da je beležio 27 indeksnih poena u proseku (20,75 poena po utakmici). Teško da u ovom trenutku ima igrača koji je u boljoj formi od mladog srpskog reprezentativca.

"Jedva čekam svaki minut da provedem na terenu, pogotovu protiv najboljih ekipa u Evroligi, da se dokazujem i pokazujem da mu je tu mesto. U Megi sam se više fokusirao na napad i iz toga tražio satisfakciju. U Evroligi moraš na sve moguće načine da doprineseš ekipi. Počeo sam da uživam i u odbrani, skoku...", istakao je Filip.

Za novu bravuroznu partiju zasluženo je nagrađen i priznanjem za MVP-ja 17. kola Evrolige. Postao je tako tek šesti igrač Crvene zvezde kojem je pošlo za rukom da dobije nagradu najboljeg u rundi. Prethodno su to izveli Demarkus Nelson, Boban Marjanović (četiri puta), Majk Cirbes, Džejms Feldin i Džordan Lojd.

Vlasnik najbolje partije u crveno-belom dresu u Evroligi je Marjanović, koji je u porazu od berlinske Albe 26. marta 2015. godine imao indeks korisnosti 40. Kada su nagrađivana izdanja u pitanju, Petrušev se izjednačio sa gorostasnim centrom kioji je u sezoni 2014/15 ubeležio indeks 36 u sedmoj rundi takmičenja.

Podsetimo da je Luka Vildoza bio MVP decembra, a već prve runde u januaru nagrađen je Petrušev. Ređaju se priznanja za Ivanovićeve vojnike,.

KOŠARKAŠI CRVENE ZVEZDE SA PRIZNANJIMA ZA MVP-A NEDELJE

2013/14

Demarkus Nelson (4. runda - indeks 31)

Boban Marjanović (10. runda - indeks 33)

2014/15

Boban Marjanović (1. runda - indeks 30)

Boban Marjanović (7. runda - indeks 36)

Boban Marjanović (Top 16, 14. runda - indeks 28)

2015/16

Majk Cirbes (8. runda - indeks 33)

2017/18

Džejms Feldin (26. runda - indeks 32)

2020/21

Džordan Lojd (2. runda - indeks 34)

2022/23

Filip Petrušev (17. kolo - indeks 36)


tagovi

Filip PetruševKK Crvena zvezdaDuško Ivanović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara