Slavlje košarkaša Barselone (©Starsport)
Slavlje košarkaša Barselone (©Starsport)

Češki tandem i čelična odbrana za Fajnal for Evrolige, Barsa u polufinalu protiv Partizana ili Reala (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | sre. 03.05.23. | 20:53

Katalonci u Kaunasu upisali treću pobedu protiv Žalgirisa, vratiće se u Žalgirio Arenu da se bore za evropsku krunu

Košarkaši Barselone prvi su učesnici predstojećeg Fajnal fora Evrolige, pošto su počistili Žalgiris u četvrtfinalnoj seriji. Posle dve pobede u Palau Blaugranu, savladali su u prvom meču u Kaunasu sastav Kazisa Maksvitisa i overili mesto na završnom turniru koji će se od 19. do 21. maja održati baš u dvorani u kojoj su večeras slavili - 77:66.

U polufinalu će igrati sa boljim iz serije između Partizan Mozzart Beta i Real Madrida, u kojoj crno-beli imaju prednost 2-1 pred četvrtu utakmicu u Štark Areni.

Izabrane vesti

Barsa je u prilično dominantnom maniru rešila četvrtfinalnu seriju u svoju korist. Prvi meč je dobila sa ubedljivih 91:69, Žalgiris je pokazao reakciju u drugom susretu u Kataloniji, ali nije imao snage za iznenađenje (81:89), da bi Šarunas Jasikevičijus zategao odbranu u trećem susretu., te je njegova ekipa opravdala ulogu favorita i prva se domogla Fajnal fora.

U ključnoj pobedi izdvojio se tandem čeških košarkaša: Tomas Satoranski i Jan Veseli su ubacili po 14 poena. Ispratio ih je Majk Tobi sa 13, dok je Rokas Jokubaitis protiv bivšeg tima ubeležio 11 poena, uz po četiri skoka i asistencije.

U ekipi Žalgirisa istakao se Edgaras Ulanovas kojem je skok nedostajao za dabl-dabl (13 poena), dok je Laurinas Birutis dodao 12 poena. Tomas Dimša i Lukas Lekavičijus su brojali do osam, Ignas Brazdeikis do sedam. Stranci su podbacili. Ajzea Tejlor svega šest poena, Kevarijus Hejs četiri, Akile Polonara dva, uz pet skokova i tri asistencije....

Interesantno je da je domaćin imao čak 10 ofanzivnih skokova više, ukupno osam (34:26; 12:2 ofanzivni), ali je zato imao osam asistencija manje (10:18) i postigao svega četiri trojke iz 15 pokušaja (26,7 odsto), dok je Barsa ubacila 11 hitaca van linije 6,75, uz odličnih 47,8 odsto uspešnosti. Prednjačili su Aleks Abrines i Tobi sa po 3/5 za tri.

Barsa je bila bolja na početku, ali se od prvog minuta vodila prava rovovska borba. Katalonci su poveli sa 11:3, ali je domaćin uzvratio serijom 7:2, pa se na odmor otišlo sa 10:13 na semaforu. Usledio je i preokret u nastavku, ali je se Jasikevičijusov tim konsolidovao u završnici prvog poluvremena, zatvorio ga serijom 10:2 i posle 20 minuta imao tri poena prednosti (29:26).

Konačno su košarkaši Barselone pronašli ritam u napadu po povratku sa pauze, pa su uspostavili kontrolu, a u završnici kvartala poveli i sa 16 razlike (na odmor se otišlo sa 61:48 u korist gostiju). Nakratko je Žalgiris pokazao zube, sveo zaostatak na šest poena, ali nije imao snage da se ozbiljno potuče sa Kataloncima koji su se ubrzo ponovo odlepili i potom prilično rutinski priveli meč kraju.

EVROLIGA (PLEJ-OF) - TREĆA UTAKMICA

Sreda

Žalgiris - Barselona 66:77 /0-3 u seriji/

/Ulanovas 13 - Satoranski, Veseli 14/

Fenerbahče - Olimpijakos 71:72 /1-2 u seriji/

/Dorsi 21 - Slukas 25/



tagovi

KK Barselonakk Žalgiris

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara