Nikola Jokić i Lebron Džejms (© AFP)
Nikola Jokić i Lebron Džejms (© AFP)

Četiri uzastopna MVP priznanja - i dalje nemoguća misija

Vreme čitanja: 2min | sre. 03.05.23. | 01:13

Sada su ta vrata zatvorena i za Nikolu Jokića... Barem za sada

Posle uzbudljive trke i spektakularne sezone Nikola Jokić je ostao bez MVP trofeja, otišao je u ruke Džoelu Embidu, koliko zasluženo, ne znamo, ali nema dileme da je i on imao zaista neverovatnu sezonu vrednu svih pohvala. Ipak ostaje žal za istorijskim uspehom Nikole Jokića koji bi stao uz rame legendarnom Leriju Birdu - osvojio tri uzastopna MVP trofeja krajem osamdesetih godina prošlog veka - kao i Viltu Čembrelenu čiji "het-trik" je upisan još krajem šezdesetih.

Ipak, šteta je što su se sada Nikoli vrata zatvorila za nešto zaista spektakularno i nikada do sada viđeno - četiri uzastopna MVP priznanja za šta bi se nesumnjivo borio sledeće sezone da je sada uzeo titulu.

Izabrane vesti

Nikola je već sada u istorijskom društvu pošto je samo 15 igrača u istoriji NBA košarke osvojilo više od jednog MVP trofeja. Uz Janisa Adetokumba je jedini Evropljanin sa dva trofeja. Led je probio Nemac Dirk Novicki koji je postao prvi košarkaš iz Evrope koji je osvojio MVP titulu 2007. godine.

Sa tri trofeja bi Jokić ušao u društvo od osmorice igrača, ali tek treći sa tri uzastopna, a onda dolazimo do neverovatne situacije. Niko nikada nije osvojio četiri uzastopna trofeja što bi zaista bio uspeh za sva vremena.

Četiri titule imaju Lebron Džejms i Vilt Čemberlen, ali nisu ih osvajali iz sezone u sezonu. Lebron je osvajao trofeje u dva kluba, prvo kao član Klivlenda, a potom i Majamija. Dok je Čemberlen to uradio sa Voriorsima i Lejkersima.

Po pet trofeja imaju Majkl Džordan i Bil Rasel. Džordan svih pet ima u dresu Čikago Bulsa, a Rasel u dresu Boston Seltiksa. Najviše svih vremena sakupio je legendarni centar Karim Abdul-Džabar, čak šest. Osvajao ih je prvo kao centar Milvokija, a onda i kao centar Los Anđeles Lejkersa.


tagovi

Nikola JokićNBA liga

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara