Majk Tobi (Foto: Starsport)
Majk Tobi (Foto: Starsport)

Doktor Džekil na Jadranu, mister Hajd u Evroligi

Vreme čitanja: 4min | pon. 04.12.23. | 11:33

“Stavljam previše pritiska na sebe. Nedović se šalio da je u sredu ABA utakmica“, rekao je centar Zvezde posle izvrsne partije protiv Cibone

Majk Tobi je već šest godina u evropskoj košarci. Nastupajući pre svega za Valensiju i slovenačku reprezentaciju (u Barseloni bio u drugom planu) dokazao se pred strogom publikom na Starom kontinentu kao dobar ofanzivac, sposoban da zatrpa protivnički koš na različite načine, kroz borbu u reketu, igru leđima, mekom rukom van reketa... Sve to počeo je posle uvodnog perioda adaptacije da pokazuje i na Malom Kalemegdanu. Ali zasad samo u ABA ligi. Tako je protiv Cibone pružio gotovo savršenu napadačku partiju, ubacio 23 poena, uz samo dva promašaja iz igre.

Posle 10 mečeva na proseku je od 13,4 poena i prvi je strelac Crvene zvezde u regionalnom takmičenju. Sledeći najefikasniji je Nemanja Nedović sa gotovo dva poena manje u proseku (11,6). Ipak, u Evroligi još nije pokazao pravo lice i postiže gotovo 10 poena manje po nastupu (3,7). Dok na Jadranu za tri šutira sa impresivnih 55,6 odsto uspešnosti (15/27), na najvećoj pozornici je pogodio svega tri šuta sa distance iz 17 pokušaja (17,6 odsto).

Izabrane vesti

Jasno, konkurencija u elitnom takmičenju je daleko kvalitetnija. Manje je prostora za napadače, čuvaju ih najbolji defanzivci u Evropi, pa je razlika u ofanzivnom doprinosu kod igrača normalna i očekivana. Ipak, u Tobijevom slučaju je drastična, s ozbirom da nijednom nije prebacio marginu od sedam poena na evro-sceni. Partije u ABA ligi jasan su pokazatelj da može, u društvu najboljih sigurno ne koliko i na Jadranu, ali bi i u Evroligi morao da donese više, posebno u veoma bitnom periodu sezone koji sledi.

Posle susreta sa Cibonom, koju je Zvezda arivirala sa ubedljivih 84:56 i zadržala se na vrhu regionalnog prvenstva, Tobi je pokušao da objasni šta ga koči da odlične igre prenese i na evro-scenu.

Ne znam, Neda se šalio sa mnom da je u sredu ABA utakmica,“ rekao je uvek dobro raspoloženi centar Zvezde i u dahu nastavio:

Mislim da mnogo pritiska stavljam na sebe, treba samo da izađem i igram. Samo da manje pritiska stavim na sebe i odigram kao recimo drugo poluvreme protiv Efesa. Moram više da verujem sebi i da ne razmišljam previše“.

Navijači su prepoznali da se Amerikanac sa slovenačkim pasošem izuzetno trudi na svakom meču. Da mu je stalo da se pred njima pokaže u najboljem mogućem svetlu. Zato su ga i na utakmici protiv Anadolu Efesa podržali ovacijama i aplauzom sa tribina, dok je stajao na liniji za izvođenje slobodnih bacanja.

Navijači su neverovatni prema meni. To što mi čuvaju leđa i kada mi ne ide u Evroligi mi mnogo znači. Veruju u mene, zato moram i ja da verujem u sebe. Znači mi mnogo njihova podrška. Vide da se trudim, čak i kada ne ide dobro dajem sve od sebe i oni to poštuju, to je sve što hoće od igrača i sada je vreme da im vratim“.

Crveno-beli su posle neočekivano ubedljivog poraza od Olimpije Milano i najslabijeg Tobijevog izdanja u crveno-belom (bez poena, indeks -7), vezali tri pobede. Pokazali pravu reakciju. Svakom od protivnika prišli ozbiljno i motivisano. Pa tako i Ciboni.

Mislim da smo uradili dobar posao, utakmicu ozbiljno shvatili. Dobro smo odigrali, nakon dobre utakmice u Evroligi. Mislim da je dobro za tim, igrali smo dobro u odbrani i napadu“.

Sa učinkom 9-1 Zvezda je već ispred konkurencije u ABA ligi i to joj omogućava da sa više samopouzdanja traži pravi put i na evrosceni (4-7).

Evroliga nije krenula kako smo hteli, ali dok god smo dobri u ABA ligi to je dobro za nas. Kada bismo se popravili u Evroligi i nastavili da igramo dobro u ABA to bi bilo ispunjenje cilja. Da pobedimo svaku utakmicu i da se takmičimo uvek. Nadamo se da ćemo krenuti da igramo bolje u Evroligi“.

Imaće ekipa Janisa Sferopulosa priliku da popravi sliku u elitnom takmičenju već u sredu protiv Valensije – bivšeg Tobijevog tima. Pružao je sjajne partije u Fonteti, osvojio ACB ligu i Evrokup. Čini se kao idealno mesto da Zvezdin centar konačno zablista i u Evroligi.

Uzbuđen sam, uvek je lepo vratiti se u Valensiju. Ovde je malo zahladnelo, pa će prijati i malo toplije vreme. To je za mene posebno mesto, tamo sam počeo evropsku karijeru i proveo puno vremena. Radujem se povratku, ali se i nadam pobedi,“ zaključio je Majk Tobi.


tagovi

Majk TobiKK Crvena zvezda

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara