Dončić šutira preko Gobera (©AFP)
Dončić šutira preko Gobera (©AFP)

Dončić: U NBA lakše postizati poene zbog defanzivne tri sekunde, zamislite Gobera u Evropi

Vreme čitanja: 2min | pet. 18.03.22. | 17:27

"Košarka u Evroligi je više timska, posvećuje se više pažnje taktici i imate manje vremena", rekao je slovenački reprezentativac

Luka Dončić igra još jednu fantastičnu sezonu u NBA. Mnogi ga svrstavaju i među glavne kandidate za MVP priznanje, a nisu ga usporile ni brojne promene u Dalasu. Dominirao je u Evropi veoma mlad, nastavio u istom ritmu u NBA, pa je pravi čovek za odgovor na pitanje - gde je lakše postizati poene? Luka još jednom potvrđuje - u NBA.

Daleko od toga da se u najjačoj ligi sveta ne igra odbrana, što je zbog velikog broja poena negde i logičan zaključak, ali ne bi se zvala najboljom da i defanzivni pristup nije na najvišem nivou. Činjenica je ipak da su granice za koševe u NBA daleko ispred evropskih, ali i da utakmice traju duže. Dončić upravo vreme, višak prostora i drugačija pravila navodi kao glavne razlike između NBA i Evrolige.

Izabrane vesti

Sa 13 godina je otišao u Real Madrid, sa 16 postao deo prvog tima, sa 19 je proglašen najkorisnijim igračem Evrolige. U najjaču konkurenciju na planeti stigao je kao treći pik na draftu, bilo je sumnji da neće moći da igra na nivou kao na Starom kontinentu i da će mu trebati vremena da se navikne. Ko god je tako mislio grdno se prevario, odmah je dobio nagradu Ruki godine i nepune četiri godine kasnije je jedan od najboljih igrača u ligi.

Zaista je vanserijski talenat, što potvrđuje i činjenica da mnogi nisu uspeli da posle odlaska iz Evrope nastave da briljiraju i preko bare. Zato je u podkastu bivšeg NBA igrača Džej Džej Redika govorio o lakoći sa kojom je postizao i postiže poene u dva najkvalitetnija košarkaška takmičenja na svetu, ali i razlikama.

"Košarka u Evroligi je više timska, posvećuje se više pažnje taktici i imate manje vremena. U NBA je teže jer postoji veliki broj igrača koje je nemoguće čuvati. Moram ipak da kažem da je jednostavnije davati poene u NBA zbog drugačijih pravila, prostora koji imate, vremena. Postići 30 poena na utakmici Evrolige je teže nego u NBA, bez dileme. Ako u Evropi imate igrača poput Rudija Gobera, on može da ostane u reketu koliko poželi. Samo zbog tog pravila, ovde u NBA možete da postignete makar 10 poena više", rekao je Dončić.

U četvrtoj NBA sezoni 23-godišnji košarkaš prosečno beleži 28,2 poena, 9,3 skokova i 8,6 asistencija. Dalas je trenutno peti na tabeli zapadne konferencije sa učinkom 43-26 na 13 utakmica do kraja regularnog dela sezone.



tagovi

Luka DončićDalas MaveriksRudi Gober

Obaveštavaj me

NBA
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara