Duel Valtera Tavaresa i Alena Smailagića (©Star Sport)
Duel Valtera Tavaresa i Alena Smailagića (©Star Sport)

Dve Tavaresove utakmice: Više mu odgovaralo kada ga čuvao Smailagić, Ledej bolji u odbrani

Vreme čitanja: 4min | sre. 03.05.23. | 11:22

Gorostasni centar odigrao je utakmicu za pamćenje i tako sačuvao Realu nadu za povratak serije u Madrid, povratak Matijasa Lesora biće od velikog značaja za ekipu

Nije bilo teško pretpostaviti da će se Čus Mateo odlučiti da maksimalno iskoristi izuzetan igrački kvalitet Valtera Tavaresa u reketu, pogotovo jer je Partizan Mozzart Bet bio desetkovan na unutrašnjim pozicijama izostankom Matijasa Lesora.

Video snimak sa poslednjeg treninga pre utakmice bio je zaista "dimna zavesa" i to što je jedan od najdominantnijih centara evropske košarke šepao nije značilo ništa pošto je na parketu proveo skoro 36 minuta. Sa 26 poena, 11 skokova i indeksom 41 praktično je sam održao Blankose u životu kada je pretilo da crno-beli preuzmu kontrolu susreta kako bi završili posao, da bi Najdžel Vilijams Gos trojkom definitivno prelomio duel, iako se Real nekoliko puta nudio...

Izabrane vesti

Ćus Mateo je našao spasioca u liku Tavaresa, dok je taktičku prevagu donela zonska odbrana 2-3 sa određenim korekcijama. Čovek kome će verovatno pripasti MVP čast posle trećeg kruga utakmica plej-ofa odigrao je možda i najbolju partiju dosadašnje karijere u Evropi. Po statistici svakako najefikasniju i najkorisniju, uz najviše postignutih koševa iz reketa (11), te peti najbolji učinak po broju uhvaćenih lopti (11).

Partizan Mozzart Bet na parketu nije imao adekvatno rešenje u odbrani za Tavaresovu visinu i nije bilo pravog načina da se parira gabaritu čoveka koji je sveprisutan na skoku i dovoljno je da saigrač samo baci loptu u predelu obruča kako bi ona bila njegova uz izvesnu realizaciju. Iako je, to treba naglasiti, Partizan Mozzart Bet imao ideju kako bi to trebalo uraditi kroz brze rotacije na svojoj polovini i preuzimanja. Samo, nije upalilo.

U odsustvu Matijasa Lesora, najveći teret pao je na leđa Alena Smailagića i Zeka Ledeja, što je donelo određena pomeranja u rotacijama petorki. Bili su neretko Smailagić i Ledej zajedno na terenu prosto zato što Balša Koprivica nije i dalje spreman za ovako važnu utakmicu visokog intenziteta, dok je Tristan Vukčević još neiskusan, iako je svoje minute iskoristio da malo prokrvi igru Parnog valjka.

Centarska rotacija nije bila preširoka, zbog čega će Lesorov povratak mnogo da znači za ekipu u četvrtak uveče. Ako fokusom ostanemo na jučerašnjem duelu, dolazi se do zanimljivog zaključka. Ekipa statističara sa stranice 3StepsBasket izvukli su naprednu statistiku za vreme kada je Valter Tavares za direktnog čuvara imao Alena Smailagića, odnosno Zeka Ledeja.

Ona pokazuje da je gorostasnom centru više prijalo kada je za njega nominalno bio zadužen povremeni srpski reprezentativac. Naime, za vreme kada su se Tavares i Smailagić “rvali” na parketu Real Madrid je imao rezultatsku prednost 58:50, uz devet skokova (30-21) i sedam asistencije više (14-7). Suprotno tome, kada je Ledej bio zadužen za Realovog asa, situacija je bila drugačija. Crno-beli su dobili taj interval sa 24-16, uz po dve uhvaćene (8-6) i podeljene lopte (6-4).

I Ledej i Smailagić su susret završili sa po 15 poena, s tim što je za ekipu mnogo korisniji u tom segmentu bio nekadašnji igrač Golden Stejta. Naime, Amerikanac je za 15 poena ispalio jednu loptu manje (5/14, 3/10 za dva), dok je Srbin uzeo sedam šuteva (5/7, 2/4 za tri). Ono što je Partizan Mozzart Betu nedostajalo jeste kvalitetnih Smailagićevih minuta na protivničkom delu terena u dužem vremenskom periodu s obzirom da je već prvu četvrtinu završio sa osam poena, odnosno 11 za uvodnih 11 minuta susreta u kojim je pogodio dve trojke. Bio je prilično opasan po koš Reala, dobro je anticipirao događaje, iz dva ofanzivna skoka izvukao četiri poena, izvukao i faul za dodatno slobodno bacanje... Ali nije to bilo dovoljno.

Obojica su skupili 10 iznuđenih faulova, a Realova odbrana definitivno je bila više fokusirana na to da Ledeja izbaci iz komfort zone i natera ga da radi stvari koje nisu u njegovom opisu, da previše dribla loptu i da je dugo drži u svom posedu bez pravog rešenja, dok čega se došlo čestim iskakanjima i pokušajima udvajanja. Zbog toga je, uostalom, imao 10 šuteva unutar polukružne linije, neretko iz neizgrađenih, odnosno iznuđenih pozicija i uz kontakt, što je dovelo do toga da mu procenat uspešnosti bude na samo 30 odsto.

Partizan Mozzart Bet je definitivno mnogo bolje funkcionisao kada je u rotaciji bio i Lesor. Miljenik navijača mogao bi da bude presudni faktor četvrte utakmice. Uspeo je da odmori posle velike potrošnje u Madridu, dok je Tavares jučerašnji susret završio sa ogromnim opterećenjem pošto je iz povrede levog kolena morao da provede u igri 36 minuta zbog povrede Vensana Poarjea na zagrevanju. Tolika minutaža za čoveka visokog 221 centimetar i 31 godinu staroristi nije mala stvar iako je kroz karijeru umeo da provede u igri i više.

Pod uslovom da Poarje ne bude mogao da odgovori izazovu ni u četvrtak, verovatno će još neko morati da podeli teret sa njim. Poarje je izgleda platio ceh nedovoljnog oporavka posle operacije slepog creva, prinudno je morao da se vrati na parket posle Tavaresovih muka sa kolenom i izgleda da se preopteretio...

Lesoru i Panteru sinoć je bilo najteže jer nisu mogli da pomognu. Francuz se vraća, ali i Gabrijel Dek na drugoj strani, što je nova tema za razmišljanje za stručni štab, odnosno kako da se Argentinac dovede u situaciju iz druge, ne iz prve utakmice kada je uz Geršona Jabuselea bio najopasniji po koš crno-belih.

Četvrta utakmica krije mnogo nepoznanica, ali ako neko zna kako se rešavaju ovakve situacije, onda je to Željko Obradović...



tagovi

Valter TavaresAlen SmailagićZek LedejKK PartizanPartizan Mozzart BetEvroligaKK Real MadridTop 8 Evrolige

Obaveštavaj me

KK Partizan
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara