Valter Tavares (©Starsport)
Valter Tavares (©Starsport)

Čudovište pod obručem

Vreme čitanja: 2min | sre. 03.05.23. | 11:09

Valter Tavares još jednom pokazao da je najbolji centar Evrolige

Real u paklu Beograda, vrištalo je sa naslovnih strana španske sportske štampe pred prvo gostovanje kod Partizana u četvrtfinalu Evrolige. Dan posle utakmice grmi samo ime Valtera Edija Tavaresa. Gorostas sa Zelenortskih ostrva još jednom je pokazao zašto ga smatraju najdominantnijim centrom Evrolige.

Istina je da mu je ovog puta posao bio značajno olakšan, jer je u odsustvu suspendovanog Matijasa Lesora imao značajnu prednost u centimetrima – pa što ne reći i mišićima – u odnosu na Alena Smailagića i Zeka Ledeja.

Izabrane vesti

Ali, imao je i tu nesreću da se Vensan Poarje povredio na treningu, pa je Tavares bio prinuđen da na parketu provede čak 36 minuta. Nije to lako sa 221 centimetar visine.

Pa ipak, Tavares ih je izneo junački i mada je Najdžel Vilijams Gos zahvaljujući trojci koja je prelomila meč poneo epitet junaka utakmice svima je u Areni bilo jasno da mu taj šut ništa ne bi značio da u reketu nije bilo “čudovišta“ Valtera, kako ga naziva Marka.

Jer ta paklena atmosfera u Štark areni – mada u granicama sportskog – napravila je ono što je trebalo. Real je u meč ušao s ogromnom dozom nervoze. Noge su drhtale, ruke bile nemirne, odbrane – nije ni bilo. Ali bilo je Edija Tavaresa. S onim njegovim dugačkim rukama činilo se da ga je bilo svuda. I ispostavilo se da je to bilo sve što je potrebno Kraljevskom klubu.

Kada je Partizan imao ogromnih 15 razlike sam Tavares je držao kraljevu glavu iznad vode. Samo u drugoj četvrtini ubacio je čak 14 poena, u prvom poluvremenu sve skupa 16 poena uz samo jedan promašen šut (7/8), sedam skokova, dve asistencije i indeks korisnosti 24.

Poređenja radi, statistički najistaknutiji pojedinac crno-belih Zek Ledej meč je završio sa indeksom korisnosti 21. Valter Tavares ga je skoro pa duplirao. Čak 41 na kraju meča. Rekord karijere sa kusurom. Uz 26 poena za 36 minuta na parketu. Vensana Poarjea niko se nije ni sećao na kraju utakmice.

Rvali su se crno-beli s Tavaresom kako su umeli. Kada je postalo jasno da Smailagić i Ledej jednostavno nemaju fizičke atribute da sami iznesu tu grdosiju na leđima stizala je i pomoć sa strane. Samo što je to izazivalo probleme na drugim krajevima terena, a ostatak Realove ekipe je umeo maksimalno da ih koristi. Nije slučajno Mario Hezonja oborio lični rekord sa čak 14 skokova. Partizan je oči držao na tornju. Promicalo je ono ispod.

Drugačije nije ni moglo. Barem dok se Matijas Lesor ne vrati. A onda će to biti sasvim drugačiji okršaj.

Što opet neće promeniti činjenicu: Valter Tavares je retka zverka.



tagovi

KK Real Madrid

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara