Foto: StarSport
Foto: StarSport

Džudo zahvat ne može da pokvari četiri najbolja dana Partizana još od čudesnog Istanbula 1992.

Vreme čitanja: 4min | pet. 28.04.23. | 16:24

Ovo što je tim Željka Obradovića uspeo da uradi protiv Reala u glavnom gradu Španije nikada do sada nije viđeno

Istanbul 1992. godine će zauvek biti ispisan zlatnim slovima u istorijskim knjigama Partizana, ali ako nešto može da se približi čudu od pre više od tri decenije to su četiri magična dana u Madridu koja su pokazala neverovatnu snagu crno-belog tima koji je deklasirao Real kao niko do sada.

Zaista slavni Real, najtrofejniji klub Evrope, nikada nije doživeo dva šamara na svom terenu na otvaranju plej-of serije kao što je to bilo ove nedelje. Na dva potpuno drugačija načina Partizan je slavio, a ne zna se koji je slađi. Da li je to bila trojka u poslednjoj sekundi Kevina Pantera u prvom meču ili potpuna dominacija crno-belih u drugom meču koja je prekinuta u 38. minutu divljačkim ispadom Geršona Jabuselea u metežu koji je nastao zbog reakcije Serhija Ljulja.

Izabrane vesti

Bio je to, izgleda, jedini način da zaustave Dantea Egzuma, koji je do tog momenta raznosio odbranu domaćina, koji je nemoćno gledao kako Australijanac dolazi do reketa sa lakoćom.

Realno govoreći, malo ko je verovao da bi Partizan Mozzart Bet mogao ovako da izgleda. Iako je crno-beli tim blistao u finišu ligaškog dela sezone i najoptimističniji navijači su priželjkivali samo jednu pobedu iz glavnog grada Španije kako bi se sve rešavalo u Beogradu.

Da idemo po jednu pobedu? Ne razmišljam na takav način. Želim obe pobede u Madridu, a razmišljam da imam cilj da pobedimo 3:0 i plasiramo se na fajnal-for“, bile su ovo reči Kevina Pantera dva dana pred put u Madrid.

Sada kada gledamo unazad svesni šta se sve izdešavalo, jasno se i tog momenta videlo kakvo raspoloženje vlada i kolika je vera u sopstvene mogućnosti bila u crno-belom timu.

A neverovatne izjave koje su se potom obistine su viđenje i u Madridu. Dan pred prve utakmice, Alen Smailagić je na pitanje našeg portala koji detalj bi mogao da bude preloman u polu-šali izjavio:

Nemam pojma, neka bude trojka u poslednjoj sekundi“.

I na kraju šta smo videli na kraju prve utakmice? Trojku u poslednjoj sekundi Kevina Pantera.

Ovo je samo jedna utakmica, moramo da pobedimo drugu. Moramo!“, govorio je kapiten crno-belih još na centru igrališta pre nego što su ušli na parketu.

Ako ste bili među srećnicima koji su tih dana bili u Madridu, verovatno ste mogli da čujete nekoliko stotina navijača sa sličnim razmišljanjem.

E sada kada smo dobili jednu, mogu da uživam. Sada nema nerviranja“.

Zanimalo nas je tada da li i igrači razmišlja na ovaj način. Ponovo je Smailagić to idealno objasnio.

Nama je trener Željko. Odmah nas on dovede u red ako bude opuštanja“, rekao je bio Smailagić koji nije bio samo zadužen za davanje zanimljivih izjava, već je na obe utakmice imao rolu o kojoj mogu da se pišu posebni tekstovi.

Šestominutna dominacija protiv zbunjenog Edija Tavaresa u prvoj utakmici, i nove bravure u drugoj, kandiduju popularnog Smajlija za heroja iz senke četvorodnevnog izleta u glavni grad Španije.

Ipak, najviše pažnje su privukli Kevin Panter, koji je na prvom meču ubacio 26 poena i koš za pobedu, a u drugom je stao na 14 pošto je lidersku palicu preuzeo Egzum koji je do momenta incidenta i džudo zahvata Jabuselea imao 19 poena.

Kada se podvuče crta, malo koji period u istoriji kluba iz Humske može da se meri sa ovim danima u Madridu. Ako je period u Istanbulu pre 31 godinu neprikosnoven zbog osvojene Evropske titule trojkom Saleta Đorđevića, onda je ova ekipa Željka Obradovića odmah iza toga uz rame sa veličanstvenih nedelju dana iz 2010. godine kada je savladan Makabi i obezbeđen odlazak u Pariz ili onaj iz 1998. kada je takođe obezbeđen prolaz na završni turnir.

Ipak, tadašnji Partizan nije izgledao ovoliko dominantno, da gazi najtrofejniji klub na njegovom terenu. Takođe, ovaj tim crno-belih i dalje treba da napravi taj jedan preostali korak za odlazak u Kaunas koji bi mogao da bude žestoko otežan zbog kazni koje se očekuju od Evrolige.

Ipak, niko nikada neće moći da oduzme četiri istorijska dana klubu iz Humske koji bi mogao da ovu neverovatno sezonu zaokruži na najneverovatniji način... ipak, ima još da se igra. Priča o trofejima je i dalje daleko.

Sledeći zadatak čete Željka Obradovića je da se spremi za spektakl u utorak gde će dupke puna i naelektrisana arena dočekati Real Madrid u meču na kojem crno-belim mogu da obezbede plasman za fajna-for u Kaunasu i tako krunišu ovaj neverovatan period.


tagovi

KK Partizan

Obaveštavaj me

KK Partizan
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara