Dante Egzum (©MN Press)
Dante Egzum (©MN Press)

Egzum sprečio Bajern da napravi pometnju, Madar sa penala stavio tačku na pobedu i 2022.

Vreme čitanja: 6min | čet. 29.12.22. | 22:32

Crno-beli ostvarili i sedmi trijumf u Evroligi, već drugog dana 2023. godine ugostiće Zadar

Kada je najavljivao poslednju utakmicu u 2022. godini, Joanis Papapetru je govorio o tome da Partizan Mozzart Bet rasprodatoj Beogradskoj areni želi da pruži razlog za uživanje i radost, posebno ističući da je vreme praznika uvek posebno i budi dodatnu inspiraciju.

Nisu crno-beli pobedu nad minhenskim Bajernom zaokruži naročito lepom partijom za oko, ali su uradili baš ono što se od njih tražilo. Uspeli su da neutrališu jedno od dva glavna oružja rivala koji je prošle sezone bio pred vratima Fajnal fora. Otupeli su mu oštricu na šutu za tri poena, pa je večeras Bajern pucao jedva iznad 25 odsto. To je probao da nadoknadi odličnim ofanzivnim skokom, pa je sa 17 uhvaćenih lopti pod košem beogradskog kluba umalo ozbiljno zakuvao finiš. Moglo je i bez trzavica na kraju, pa i da se bolje sačuva obruč... Nezadovoljstvo Željka Obradovića zbog toga što su njegovi izabranici dozvolili gostima da se "šetaju" po reketu kako im je volje biće sigurno tema razgovora u svlačionici.

Izabrane vesti

Kada se podvuče crta, Partizan Mozzart Bet je uzeo sedmu pobedu u Evroligi, dok je Arena u slavljeničkoj atmosferi proslavila ne samo kraj kalendarske godine, već i petu uzastopnu recku u svim takmičenjima - 83:77 (19:14, 22:15, 18:20, 24:28).

Bilo je to veče obojeno u crno-belo. Poklonila se Arena svom kapitenu Vladimiru Lučiću i poželela mu da se već u godini pred nama vrati u Humsku i zaduži opremu, pozdravljeni su Andrea Trinkijeri i Ognjen Jaramaz koji su ostavili svoj trag u redovima Partizan Mozzart Beta. Lučić je zbog nezgodne povrede lakta utakmicu ipak morao da posmatra u civilu i kraj klupe za rezerve, mada je konačno uspeo da vidi svoj Partizan sa druge strane, kao protivnik. I doživi iskrenu emociju.

Pokloni za Lučića i Jaramaza (©Star Sport)Pokloni za Lučića i Jaramaza (©Star Sport)

Bez Lučića, pa i Andreasa Obsta kome je stradao lakat šuterske, desne ruke, Bajern se pokazao kao dobar test za domaći sastav, ne i kao neko ko može da iznenadi. Mada je nekoliko puta učinio meč zanimljivim, napetim. Željko Obradović nije koristio Danila Anđušića iako je bio uz tim, ali izostanak pouzdanog šutera se nije osetio. Najviše zato što je Partizan Mozzart Bet imao dobro razrađen plan.

Ponovo je Matijas Lesor bio dominantna figura Parnog valjka. Meč je završio sa 16 poena i 11 skokova. Bio je potpuna enigma za centarsku liniju Bajerna, pogotovo Fredija Gilespija kome definitivno nedostaje evroligaško iskustvo. Dok je Francuz držao prepoznatljiv nivo, ponovo je iskočio Dante Egzum! Njegova serija od osam poena u ključnim momentima treće deonice slomila je goste, da bi u završna tri-četiri minuta utakmice potpuno preuzeo odgovornost i praktično sam doneo važnu pobedu. Ubacio je 19 jako bitnih poena! Zek Ledej i Jam Madar podelili su veći deo napadačkog opterećenja. Amerikanac je uz 15 poena uhvatio i devet lopti, dok je mladi Izraealac skupio 14 poena i tri asistencije. Uz dva penala kojim je stavio tačku na trijumf i godinu na izmaku.

Kod Bajerna među najboljima bio je Jaramaz sa 14 poena, uz dve trojke. Drugu je pogodio na ulazu u poslednji minut, kada je doveo Bajern na samo -6 (81:75). No, nije napravio veću štetu. Otelo Hanter je uz 16 poena pokupio 14 skokova, od čega šest u fazi napada. Kasijus Vinston zabeležio je 10 poena, mada su ga problemi sa faulovima rano izbacili iz koloseka, dok je Ogastin Rubit dopisao 14 poena uz 10 uhvaćenih lopti...

Partizan Mozzart Bet je od samog početka imao jasnu ideju da goste iz Minhena napadne u reketu, što je brzo dalo rezultat. Ka takvoj napadačkoj orijentaciji Obradovićeve igrače dodatno je opredelilo i to što su za poluvreme ubacili samo jednu trojku. Bilo je to posle hica Ledeja u 15. minutu. Doduše, do odlaska u tunel ispalili su samo pet lopti sa distance. Kako Bajern nije imao praktičan defanzivan odgovor na igru protivnika u zoni najbližoj košu, nije ni bilo potrebe za rizikovanjem i trošenjem municije i napada.

Crno-beli su zato brzo uspostavili željenu kontrolu rezultata i prednost držali u svojim rukama od prvog do poslednjeg minuta. Lakim poenima Madara i Ledeja domaćin je utakmicu otvorio serijom 9:0, da bi kasniji pogoci Lesora, Egzuma i Nanelija dali Partizan Mozzart Betu mogućnost da bira kako će i preko koga da rešava napade. Jednostavno, otvorili su se svi kanali, a kako je Obradović često rotirao igrače i menjao petorke, tako se lista strelaca brzo uvećavala. Već do kraja prve četvrtine na parketu su bili svi izuzev Anđušića - nije igrao -, Vukčevića i Avramovića, čiji je ulazak na početku drugog perioda naterao dvoranu da ga pozdravi ovacijama.

Osetio je srpski reprezentativac snažan impuls sa tribina i ubrzo pošto je kročio na parket stigao i do poena koji su mu dodatno napumpali samopouzdanje. Njemu samopouzdanje, a Partizan Mozzart Betu mogućnost da neke sitne greške ispravi lakim poenima.

Baš kako je Željko Obradović i najavljivao tokom otvorenog treninga, Bajern se najviše oslanjao na ofanzivnih skok i šut za tri poena. U prvom segmentu gosti su bili apsolutno dominantni i do poluvremena imali su ih već dvocifreni broj (10) zbog čega Obradović sigurno neće biti zadovoljan. Logično, sve su oči bile uprte ka Hanteru i Rubitu koji su namučili rivala pravovremeno tempiranim skokom iz kojih se dolazilo do jednostavnih rešenja i mogućnosti za ispravku. Dok je ofanzivni skok radio veliki posao za Bajern, šut za tri je potpuno izdao. Bez rasnog šutera Obsta, pa i Lučića koji zna da pogađa šuteve sa distance u serijama, Bajern je bio osuđen na samo tri pogotka iz 15 ispaljenih lopti.

Upravo zato, ali i zbog nekih grešaka u defanzivnim rotacijama, Bajern je pred kraj prvog dela susreta počeo da ostaje bez goriva, a to je Partizan Mozzart Bet osetio i dodao gas. Serijom 7:0 crno-beli su otišli do prve dvocifrene prednosti posle zakucavanja Trifunovića koje je podiglo temperaturu, a do poluvremena i tada maksimalnih +12 (41:29).

Potpunu kontrolu imao je Partizan Mozzart Bet, a Bajern problem više u činjenici da je već na polovini druge četvrtine imao Vinstona sa tri lične greške. To je samo dodatno skratilo i ovako desetkovanu rotaciju...

Dugo je Partizan Mozzart Bet držao sigurnu distancu, mada su trojka Vinstona i koš Bonge doveli Bajern na samo sedam razlike (49:40) uz tri minuta na semaforu. Obradović je nalet protivnika sasekao tajm-autom koji je bio više nego uspešan. Zablistao je, tačnije eksplodirao je dotad nedovoljno primećeni Egzum i ponovo odlepio crno-bele. Osam vezanih poena, uključujući trojki i polaganje uz faul i dodatno slobodno bacanje, ubacio je reprezentativac Australije, pa je za nepun minut umesto 49:42 na semaforu stajalo 57:42! I tu su gosti izgubili prvu veliku šansu da meč učinije neizvesnijim... Drugu su propustili u završnih pet minuta utakmice, kada je ponovo Egzum preuzeo sve na sebe i neutralisao koševe Rubita i Hantera. Madar je sve podvukao mirnom realizacijom sa crte.

Partizan Mozzart Bet novu utakmicu igra već 2. januara od 18.30, kada će gost Arene biti Zadar.

PARTIZAN - BAJERN MINHEN 83:77

Beogradska Arena

Gledalaca: 17.574

Sudije: Latiševs, Kortes, Balak

PARTIZAN: Vukčević, Ledej 15, Avramović 2, Pante 6, Smajlagić 2, Papapetru 2, Egzum 19, Naneli 16, Lesor 16p, 11sk, Trifunović 2, Anđušić, Madar 14.

BAJERN: Vajler-Beb 1, Volden 7, Vinston 10, Hanter 16p, 14sk, Bonga 11, Jaramaz 14, Cipser, Vimberg, Heris 2, Rabit 14, Gilespi 2.


tagovi

KK PartizanPartizan Mozzart BetEvroligaKK Bajern MinhenVladimir LučićAndrea TrinkijeriOgnjen JaramazKevin PanterAleksa AvramovićZek Ledej

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara