Luka Dončić (fiba.basketball)
Luka Dončić (fiba.basketball)

Evrobasket ovo nije video 65 godina: Genijalni Dončić sa 47 poena srušio Francuze za prvo mesto u grupi

Vreme čitanja: 4min | sre. 07.09.22. | 19:14

Prva zvezda Slovenije ostvarila drugi najbolji poenterski učinak u istoriji evropskih prvenstava

Istorija je ispisana na Evrobasketu! Luka Dončić je ljubiteljima košarke širom Starog kontinenta koji ne navijaju za Francusku servirao užitak kakav na kontinentalnoj smotri nije viđen 65 godina! Sasuo je najbolji igrač Slovenije u poslednjem meču grupne faze Francuzima 47 poena, maltene izvesno ih poslao na treće mesto u grupi, a svoju selekciju lansirao na pol poziciju pred nokaut fazu - 82:88.

Rekao je Dončić sinoć nakon što je sinoć Nemcima ubacio 36 poena da se kladi da će Janis Adetokunpo biti režiser najboljeg poenterskog učinka na jednom meču ovogodišnjeg Evrobasketa. Kada su ga novinari pitali da obrazloži svoju pretpostavku, odgovor je bio jednostavan: "Zato što je on Janis Adetokunpo". I onda se nepuna 24 sata kasnije postarao da 41 poena prve zvezde grčke reprezentacije ekspresno ode u zaborav.

Izabrane vesti

Ne samo da je Luka ušao u klub 40, već je redom zasenio dostignuća velikana poput Aleksandra Đorđevića (41), Dirka Novickog (43), odnosno silne 40+ partije legendarnog Grka Nikosa Galisa (46) kojeg je večeras skinuo sa drugog mesta večne liste poentera kada je reč o pojedinačnim utakmicama na evropskim prvenstvima. Prvi je i dalje neprikosnoveni Belgijanac Edi Teraz koji je 1957. kada nije postojao šut za tri poena ubacio Albaniji 63 poena.

Sa večerašnjih 47 indeksih poena nadmašio je i jučerašnju, do tada najdominantniju partiju turnira u režiji Nikole Jokića koji je imao indeks korisnosti 46. Luka je utakmicu protiv Francuske osim 47 poena završio sa sedam skokova, pet asistencija i šutem iz igre 15/23.

Naravno, nije Luka propustio priliku da publiku u Nemačkoj koja je dobrim delom meča skandirala "MVP, MVP..." na njegov račun počasti potezima koje malo ko na svetu može da izvede... Poput trojke jednom rukom i sa kontra noge uz zvuk sirene sredinom druge deonice.

Kako je već na poluvremenu imao 27 poena (po četiri skoka i asistencije pride), bilo je jasno da se sprema nešto što Evropa davno nije videla. Na kraju on nije bio taj koji je odlučio okršaj u Lankses areni u Kelnu, ali su role Gorana Dragića i Vlatka Čančara u poslednjih minut i po učinile pobedu za prvo mesto na tabeli još posebnijom. Jer jeste Dončić i više od pola tima Slovenije, ali bez Dragićeve krađe i laganog polaganja na minut i 20 sekndi pre kraja, odnosno Čančarovog pogotka sa distance sa zvukom sirene pola minuta kasnije, veliko je pitanje da li bi Zmajčeki trijumfovali.

Imali su izabranici selektora Sekulića na pet i po minuta pre kraja vođstvo 80:70, ali su dozvolili rivalu da serijom 9:0 u režiji Rudija Gobera i Tome Ertela priđe na samo poen zaostatka, te isprovocira dramu u završna dva minuta. Tome je kumovalo i par promašaja za tri poena Eda Murića kojem je Dončić uglavnom uspevao da otvara čiste pozicije za šut.

Nije da ekipa Vensana Kolea pri zaostatku 86:82 nije imala šansu da se ponovo vrati, ali je promašenom trojkom 33 sekunde pre kraja Eli Okobo na neki način kupio sebi epitet tragičara budući da je minut ranije dozviolio Dragiću da ga opljačka pri rezultatskom egalu 82:82. Na kraju je i Zoran Dragić ukrao loptu Francuzima i asistencijom omogućio bratu da 14 poenom stavi tačku na duel u Kelnu.

FRANCUSKA - SLOVENIJA 82:88

(19:20, 21:24, 24:20, 18:24)

FRANCUSKA: Okobo 11, Mbaje 13, Luvalu 2, Ertel 10, Jabusele /, Furnije 15, Maledon /, Poarje 2, Albisi 0, Tarpej 8, Gober 19, Fal 2

SLOVENIJA: G. Dragić 14, Samar 0, Rupnik /, Nikolić /, Prepelič 2, Murić 9, Tobi /, Blažić 4, Dimec 0, Z. Dragić 6, Čančar 6, Dončić 47


Jeste Luka Dončić Betmen ovog tima. To je pokazao i kada je na poluvremenu imao 27 poena, drugi najbolji poenter Slovenije Dragić samo četiri, a u Francuskoj nije bilo nijednog igrača sa dvocifrenim učinkom. Ali Dragić, kao što je to svojevremeno sam apostrofirao, sada je vrhunski preuzeo ulogu Robina. A to je tandem koji pobeđuje, koji je Slovencima i doneo titulu prvaka na prethodnom evropskom šampionatu.

Kada je reč o Francuzima uglavnom su bili u blagom zaostatku tokom većeg dela meča, iako su ga furiozno otvorili, serijom 14:3. Međutim, tada je zvezda Dalas Meveriksa preuzela štafetu i postigla više od polovine poena svog tima u prvom poluvremenu koje je završeno 40:44 u korist Slovenije.

Francuzi su do kraja imali čak petoricu dvocifrenih košarkaša, ali im ni 19 poena i osam skokova Rudija Gobera, niti dabl-dabl Tome Ertela od deset poena i isto toliko asistencija nisu pomogli da izbegnu poraz i treće mesto u grupi.

EVROBASKET DANAS

Turska - Španija 69:72

Litvanija - Bosna i Hercegovina 87:70

Bugarska - Belgija 80:89

Francuska - Slovenija 82:88

Gruzija - Crna Gora (u toku)

20.30: (12,0) Mađarska (28,0) Nemačka (1,03)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Luka Dončić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara