Fotografija za kraj turnira u Hamburgu (©MN Press)
Fotografija za kraj turnira u Hamburgu (©MN Press)

Hamburg u retrovizoru, ispred Srbije pitanje - s kojih 12 na Grčku i Tursku?

Vreme čitanja: 4min | ned. 21.08.22. | 11:06

Nekoliko nedoumica koje čekaju razrešenje u narednim danima...

Nedugo po završetku Superkupa u Hamburgu srpska ekspedicija ukrcala se na avion za Beograd sa peharom u rukama i osmesima na licima posle dva trijumfa pred sam kraj priprema.

Ne radi se samo o osećaju zadovoljstva, sa pobedama nad Italijom i Nemačkom reprezentacija Srbije dobila je nešto mnogo više. Selektor Svetislav Pešić govorio je posle finala o samopouzdanju koje dolazi sa pozitivnim rezultatima i važnosti trenutka, odnosno vremena koje su igrači proveli zajedno kako bi osetili jedni druge. Kapiten Vladimir Lučić otkrio je bitan detalj iz svlačionice – da su dešavanja iz teškog okršaja sa Azurima “zbližila ekipu“, što je imalo pozitivan efekat u susretu sa Nemačkom, oslikan kroz ubedljiv trijumf i sveukupno vrlo dobro izdanje Orlova.

Izabrane vesti

Tom prilikom šef stručnog štaba izgovorio je još jednu interesantnu stvar:

“Moramo da gledamo napred, a ne u retrovizor“.

Nekada nije potrebno reći mnogo da bi stvari bile kristalno jasne. Selektor Pešić je ovim rečima aludirao na to da je turnir u Hamburgu prošlost iz koje treba da izvučemo sve detalje, pozitivne i negativne, koje treba preneti na ono što dolazi, a to su utakmice protiv Grčke i Turske u kvalifikacijama za Mundobasket gde suštinski nemamo pravo na kiks ako želimo da ostanemo u igri...

Tako dolazimo do verovatno najvažnijeg pitanja u danima pred spektakl zakazan četvrtak u Beogradskoj areni – ko će istrčati na megdan Grčkoj i Turskoj tri dana kasnije? Odgovor na ovu nedoumicu znaju samo Svetislav Pešić i najbliži mu saradnici, mada se kroz utakmice, dodeljenu minutažu i zdravstveni status pojedinaca može naslutiti ko će se naći u dvanaest...

Podsetimo, zbog povreda struka u minulim proverama nije mogla da računa na Nemanju Bjelicu, Aleksu Avramovića, Nemanju Nedovića, Marka Gudurića i Balšu Koprivicu. Jedan od dvojice novih kapitena i dalje je pod terapijom zbog povrede lista, Partizanov kombo bek ponovo je imao nezgodu sa desnom šakom i mada je u prvi mah izgledalo da je za njega Evropsko prvenstvo izgubljeno, u reprezentaciji kažu da ima nade. Povratnik u redove Crvene zvezde zaradio je hematom posle jednog pada u Ljubljani zbog čega nije igrao u Hamburgu, jedan od vodećih igrača Fenerbahčea doživeo je povredu kvadricepsa i poput Avramovića javnost nije imala priliku da ga vidi na delu. Kao ni centra Partizana koga nije bilo u Sloveniji i Nemačkoj. To ne znači da su oni unapred otpisani, već da će njihovo učešće u daljim reprezentativnim akcijama odrediti momenat spremnosti da odgovore na zadatke.

Ekipa za susret sa Italijom (©MN Press)Ekipa za susret sa Italijom (©MN Press)

Kada se podvuče crta posle odmeravanja snaga sa Crnom Gorom, Slovenijom, Italijom i Nemačkom najefikasniji strelac ekipe bio je Nikola Jokić sa 82 poena i logično iskristalisao se kao apsolutni lider Srbije. Rame uz rame sa dvostrukim uzastopnim MVP najjače košarkaške lige sveta je Vasilije Micić sa 62 poena. Nekadašnji tandem Mege obnovio je stare veze i postavio jake temelje za dalje nastupe Orlova, vukli su sve konce u prethodnim utakmicama i od njihovog učinka najvećim delom zavisilo je da li će na kraju da se piše pobeda ili poraz. Pešić je postavio igru sa njima u centru rotacije i potpuno je jasno da će kroz prizmu dva MVP da se ogleda uspeh Srbije.

Gledajući košgeterski učinak samo je još Nikola Milutinov bio dvocifren u svim nastupima, s tim što ga nije bilo na terenu protiv Slovenije. Skupio je 40 poena i doneo sigurnost u reketu, opciju više za sigurne poene i stabilnost na skoku. Dobro je funkcionisao sa našim organizatorima u igri dva na dva, a kroz minute potvrdio je zašto je među tri najbolja centra van NBA lige.

Pošto su probili led kapiten Vladimir Lučić i Nikola Kalinić postali su ponovo vezivno tkivo reprezentacije i bez njih ne može da se zamisli igra Srbije u oba smera. Njihovo prisustvo na parketu i u svlačionici od velike je važnosti ne samo za atmosferu, već izvršavanje taktičkih zamisli jer obavljaju ogroman posao na svojoj polovini, na skoku, u opterećivanju protivničke odbrane. Lučićevi kapitenski kapaciteti odavno su poznati iz Bajerna gde je godinama među najbitnijim igračima, Kalinićeva sezona u Crvenoj zvezdi oličena MVP zvanjem u Jadranskoj ligi i ulozi koju ranije nije imao na klupskom nivou može sada treba da pusti pelcer u dresu sa nacionalnim grbom. Zbog staža u reprezentaciji, klupskih izdanja i zasluga, te realnog kvaliteta i mogućnosti da pokriju deficitarnu poziciju krilnog centra, njihove radne knjižice imaju izuzetnu vrednost u stručnom štabu.

Tajm-aut Svetislava Pešića (©MN Press)Tajm-aut Svetislava Pešića (©MN Press)

Ognjen Dobrić, Dejan Davidovac, Ognjen Jaramaz i Vanja Marinković dobili su svoje role i svako ih je iskoristio što je važno za širinu rotacije, dok su ostali uprkos slabijoj minutaži dobili veliko iskustvo boravka u reprezentaciji čime im se ukazuje poverenje za nadolazeće akcije.

Reprezentacija ima mogućnost da prijavi dvanaest igrača najkasnije dan pre utakmice, a Svetislav Pešić je već najavio da će sačekati poslednji trenutak da se odluči što znači da je i sam verovatno u nedoumici kako da sklopi mozaik. Mada, prekaljeni strateg je nekoliko puta ponovio i da zahvaljivanje Milošu Teodosiću nije jedina velika odluka koju mora da donese u ovom periodu...

Svakako, najbitnije je istaći da za okršaje sa Grčkom i Turskom selektor može da prijavi druge igrače, a da je spisak putnika za Evropsko prvenstvo odvojena tema, pošto se radi o različitim takmičenjima.

U iščekivanju sledećeg obraćanja selektora...

UČINAK IGRAČA TOKOM PRIPREMA

                             CG         SLO       IT           NEM

Petrušev             -             -             -             -

Koprivica            -             -             -             -

Davidovac          -             9            -             -

Bjelica                 -             -             -             -

Marinković         6            6            4            9

Kalinić                 2            12          9            5

Lučić                    8            3            15          2

Dobrić                9            7            9            5

Ristić                   -             9            -             -

Jokić                    16          26          18          22

Nedović              4            3            -             -

Jagodić Kuridža 3            -             -             3

Micić                   13          17          15          14

Gudurić               -             -             -             -

Jaramaz              -             -             5            5

Simanić               9            -             -             5

Milutinov            12          -             15          13


tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijeKvalifikacije za Mundobasket 2023Svetislav PešićNikola JokićVasilije MicićNikola KalinićNikola MilutinovVladimir Lučić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara