Dante Egzum u prodoru (©Starsport)
Dante Egzum u prodoru (©Starsport)

I na strani i kod kuće Partizan radi nemoguće

Vreme čitanja: 3min | sub. 08.04.23. | 11:21

Evroligaška gostovanja nekad bolna tema, sada padaju i najbolji domaćini...

Na Radovim utakmicama je devedesetih godina prošlog veka golman Milan Ševo činio čuda, bio je miljenik Junajted Forsa i često je sa tribina umelo da se zaori: “I na strani i kod kuće Ševo brani nemoguće”. Aktuelna situacija mogla bi da se primeni i na Partizan, a Grobari da posle fenomenalnih rezultata u Evroligi i plasmana u plej-of zapevaju: “I na strani i kod kuće Partizan radi nemoguće”.

Dugo su za crno-bele proputovanja po Evropi bila bolna i neprijatna tema, gro pobeda ostvarivao je na domaćem terenu. Tako je bilo i ove sezone do kraja januara. Partizan Mozzart Bet je imao samo dve pobede na strani – u Atini protiv Panatinaikosa, odnosno na Bosforu nad Fenerbahčeom. Okrenuo je tim Željka Obradovića sezonu trijumfima u dvorani “Aleksandar Nikolić” i u Kaunasu, utakmice van Beograda su prestale da budu tabu tema, a Pani valjak je na jednom od neprijatnijih overio plasman u četvrtfinale.

Izabrane vesti

Od februara i meča u Žalgirio Areni crno-beli su se čak pet puta trijumfalno vraćali u Beograd. Udarali su recke u Litvaniji, Minhenu i Bolonji pred armijom svojih navijača, bacili na kolena dvostrukog uzastopnog šampiona Evrope i doprineli da mu se sezona završi već u ligaškom delu, te upisali pobedu u Kneževini. A, tamo se malo ko ovajdio. Uz Partizan Mozzart Bet svega tri kluba.

Monako nema vatrenu atmosferu u hali, nalik onoj sa kakvom se protivnici susreću u Beogradu, Atini ili Žalgirisu, neretko su gostujući navijači brojniji i bučniji – to je bio i sinoć slučaj – ali i pored tih “nedostataka” tim Saše Obradovića spada među najbolje i najčvršće domaćine u Evroligi. Zahvaljujući dobrim izdanjima u Gaston Medisonu došao je u poziciju da u četvrtfinalu ima prednost domaćeg terena u doigravanju, ali od crno-belih nije uspeo da ga odbrani i odloži ulazak Beograđana među osam najboljih.

Samo četiri tima su bila penicilin za Monako u Kneževini – Partizan Mozzart Bet, španski velikani Real Madrid i Barselona, i Fenerbahče. Ekipa Saše Obradovića je sinoć pretrpela prvi poraz na svom terenu posle dva meseca u Evroligi, a kroz čitavo takmičenje tri tima su protiv njega došla do “duple pobede”. Za pobedu u tekućoj sezoni ne zna protiv Barselone, Fenebahčea i crno-belih, koji su se pokazali kao tim koji najmanje leži Monaku. Em su ga dva puta savladali, em su jednu od dve “stotke” ubacili Majku Džejmsu i saigračima.

Jam Madar i Majk Džejms (©Starsport)Jam Madar i Majk Džejms (©Starsport)

UČINAK MONAKA NA DOMAĆEM TERENU U EVROLIGI:

Monako – Anadolu Efes 82:82, posle produžetka 95:92

Monako – Crvena zvezda 85:77

Monako – Baskonija 79:74

Monako – Fenerbahče 93:96

Monako – Bajern 80:79

Monako – Barselona 63:69

Monako – Alba 92:89

Monako – Žalgiris 84:82

Monako – Olimpijakos 64:60

Monako – Olimpija 101:88

Monako – Real Madrid 91:95

Monako – Asvel 87:75

Monako – Makabi Tel Aviv 86:67

Monako – Panatinaikos 84:70

Monako – Virtus Bolonja 81:68

Monako – Valensija 90:79

Monako – Partizan Mozzart Bet 84:88

Donatas Motijejunas (©Starsport)Donatas Motijejunas (©Starsport)

Partizan Mozzart Bet se u povratničkoj sezoni Evrolige izborio za plasman u četvrtfinale, a najveća pobeda Željka Obradovića je to što je od grupe sjajnih individualaca napravio skladnu celu sposobnu da podjednako dobro igra i kod kuće i na strani. I što je sve inkorporirao u sistem. Crno-beli su do 11 pobeda došli u paklu Beogradske Arene, dok su crno-beli barjak poboli na centar na osam gostovanja.

Ni su se profilisali kao klasična domaćinska ekipa – što jeste bio slučaj na startu sezone – i to bi mogao da im bude adut u plej-ofu, naročito ukoliko se sve poklopi i ponovo se susretnu sa Monakom. U doigravanju će mu biti neophodna pobeda – minimum jedna, u zavisnosti od toga kako bude tekla serija – na strani i odbrana beogradskog utvrđenja, kako bi se plasirao na Fajnal-for Evrolige i Grobari bili u prilici da okupiraju Žalgirio Arenu.

POBEDE PARTIZANA NA STRANI U EVROLIGI:

Panatinaikos – Partizan Mozzart Bet 89:91

Fenerbahče – Partizan Mozzart Bet 72:73

Crvena zvezda – Partizan Mozzart Bet 78:79

Žalgiris – Partizan Mozzart Bet 74:88

Bajern – Partizan Mozzart Bet 71:82

Virtus Bolonja – Partizan Mozzart Bet 79:88

Anadolu Efes Partizan – Mozzart Bet 84:97

Monako – Partizan Mozzart Bet 84:88

NAJBOLJI DOMAĆINI U EVROLIGI:

Makabi Tel Aviv – 16 utakmica (14-2)

Baskonija – 17 utakmica (14-3)

Olimpijakos 16 utakmica (13-3)

Monako – 17 utakmica (13-4)

Real Madrid – 17 utakmica (13-4)

Žalgiris – 17 utakmica (13-4)

***

Partizan Mozzart Bet – 16 utakmica (11-5)



tagovi

EvroligaKK MonakoKK PartizanPartizan Mozzart Bet

Obaveštavaj me

Evroliga
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara