Foto: fiba.basketball
Foto: fiba.basketball

Imali smo +32, pa dali Portoriku tanku šansu: Avramović i Bogdanović zapušili rupe za drugu fazu

Vreme čitanja: 7min | pon. 28.08.23. | 15:47

Nikola Milutinov dominantan u reketima sa dabl-dablom, Nikola Jović uzima sve ozbiljniju ulogu, Stefan Jović ponovo razigravao ekipu

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Manile)

Prvu brigu smo prebrinuli, druga faza Mundobasketa je u džepu! Moglo je i nesumnjivo moralo lakše da se obezbedi novi trijumf posle vođstva od 32 poena u drugoj četvrtini, umesto toga smo dozvolili Portoriku da se skoro pa potpuno vrati u susret i umalo dođe na jednocifreni zaostatak, prvi još od 8:0 s početka. Nismo oduševili kada se podvuče crta, biće o čemu da se priča tokom video analiza, a misli svakako sada mogu da budu usmerene na sredu i Južni Sudan od 10 časova za prvo mesto - 94:77 (27:15, 30:12, 18:31, 19:19).

Izabrane vesti

Možda i nije toliko loše što je na kraju bilo ovako. Malo su nas pregnuli igrači Nelsona Kolona i podsetili nas gde smo, da ovo nisu pripreme. Zato se valjda toliko iz našeg tima potenciralo na tome da trijumf od 35 razlike iz kontrole u Beogradu ne može da se ponovi u Manili. Nije bilo tako ubedljivo, ali posle furioznog poluvremena donekle je i logičan pad jer je selektor Svetislav Pešić proširio rotaciju i testirao one sa klupe. Kako se i očekivalo, nije bilo Filipa Petruševa koji je u civilu posmatrao zagrevanje, a zatim se premestio na tribinu kod delegacije Košarkaškog saveza Srbije.

Prvi deo susreta je dosta podsećao na ono što smo već videli pre dve nedelje. Na poluvremenu današnjeg susreta bilo je 57:27, dok je u najvećoj dvorani na Balkanu bilo 56:25. U drugom poluvremenu, naročito u trećoj četvrtini doživeli smo ozbiljan pad i dozvolili 31 poen, više nego za uvodnih dvadeset minuta, što će verovatno biti predmet diskusije u svlačionici i tokom sledećih treninga. Uspeli smo da zadržimo pribranost i privedemo susret mirnijem kraju, ali ovo treba da nam bude važna lekcija za nastavak takmičenja jer mnogo ozbiljniji rivali od Portorika takve amplitude neće tolerisati...

Na kraju su Bogdan Bogdanović i Aleksa Avramović zapušili velike rupe za drugu fazu, mada je Nikola Jović bio barabar sa njima. Kapiten i plej Partizan Mozzart Beta preuzeli su odgovornost kada je Portorikov zalet uzeo maha i držali razliku iznad granice od 10 poena, dok je trojka Vanje Marinkovića u finišu presudila. Jović je Srbiju lansirao ka ubedljivom vođstvu sa 11 poena u prvoj četvrtini i 3/3 sa distance, na kraju je imao 17 poena, koliko i Bogdanović, da bi sa četiri asistencije i tri skoka stigao do indeksa 20 i epiteta igrača utakmice.

Aleksa Avramović je ponovo dobio mogućnost da naplati veliku potrošnju u odbrani sa 15 poena, dok je Nikola Milutinov zajedno sa mladim Jovićem kumovao sjajnoj igri u prvom delu i duel završio sa 12 poena i 15 skokova. Kod Portorika 14 poena Ajzee Pineira, jedan manje Džordana Hauarda, dok smo ponovo dozvolili više trojki nego što treba – čak 15 iz 37 pokušaja. 

Uprkos svemu i dalje se ne treba zaletati sa nekakvim predviđanjima za nastavak takmičenja, jer u sredu prvo treba da zaključimo grupu protiv simpatične ekipe Južnog Sudana, pa onda da vidimo ko će uz Dominikansku Republiku sa nama u nastavak takmičenja. Što se Portorika tiče, ostaje mu da u poslednjem kolu protiv Kine juri drugu kartu iz Grupe B za prolaz dalje, čemu je na papiru najbliži jer, naravno, ne računamo na iznenađenje u našem okršaju sa energičnim sastavom Rojala Ajvija. To ne znači da ne treba da budemo oprezni, jer je afrički tim igrao ove dve utakmice srcem i lako je mogao da u poslednje kolo uđe sa obe recke...

U Manili ovih dana nema Nikole Jokića, ali Nikola Jović radi sve da sebe stavi u centar pažnje! Posle vrhunske defanzivne role na Kajlu Andersonu na svom debiju, danas je lansirao Srbiju u drugu fazu. Otvorio je meč sa dve brze trojke i kompletirao seriju 8:0 koju je započeo Ognjen Dobrić "krađom" posle agresivne odbrane na najboljem igraču protivnika Tremontu Votersu.

Već posle minut i po Nelson Kolon morao je da zatraži tajm-aut jer su njegovi igrači delovali potpuno izgubljeno. Digli su se nakratko Portorikanci, stigli do 8:5, a onda je Srbija preuzela volan, dodala gas i u petoj brzini stigla do ubedljivog vođstva. Srbija je u narednih pet i po minuta serijom 19:2 stekla visokih 18 poena prednosti (25:7) zahvaljujući pre svega odličnoj defanzivnoj postavci našeg tima, Jovićevim pogocima kao na treningu i surovoj dominaciji Nikole Milutinova pod koševima pošto je do kraja prve četvrtine imao šest poena i osam skokova. Njegov mladi sunarodnik iz redova Majamija je posle nešto više od pola deonice bio na 11 poena uz 3/3 sa distance! Zanimljivo, ostatak naše ekipe je na kraju uvodnog desetominutnog intervala promašio svih devet pokušaja za tri... Portoriko je ostao bez poena iz igre u tom prvom blistavom intervalu Srbije, da bi pred kraj četvrtine ponovo uhvatio dva-tri solidna napada. I tu je bio kraj.

200.000 dinara i danas čeka na tebe, izađi na crtu!

Zanimljivo, gotovo ceo period nije bilo izmena sa klupe Srbije, najviše zato što se igralo mahom bez faulova, pa su tako Ristić, Gudurić i Avramović parket osetili tek dvadesetak sekundi pre malog odmora. Sa izuzetnim zalaganjem u odbrani i dosta trčanja na drugom kraju terena Srbija je drugi period započela furiozno! Posle 8:0 na početku, sada smo nanizali čak 19 poena za pet minuta i stigli do impozantnih 46:17 posle Gudurićeve trojke. Sve se to dešavalo bez napadačkog učinka kapitena Bogdanovića, koji je svoje prve koševe upisao ubrzo kada je prvo istrčao kontru i položio, a zatim pogodio dalekometni hitac sa više od sedam metara. Nije Bogdan šuterski ušao dobro u meč i videlo se da mu to smeta, zbog čega je ispalio dve lopte sa udaljenosti veće od crte i druga lopta je prošla kroz obruč. Odmah se primetilo koliko mu je laknulo.

Nikola Milutinov (©FIBA Basketball)Nikola Milutinov (©FIBA Basketball)

Nije bilo mnogo razloga za brigu. Trčali smo fantastično, videli smo i Milutinova kao prvog u kontri za lako zakucavanje na asistenciju Stefana Jovića, odbrana je bila gotovo besprekorna i nismo prepuštali ništa slučaju. Ponovili smo recept iz Beograda i zatvorili Votersa, čime smo Portoriku praktično "odstranili" mozak ekipe i to je opet bilo ozbiljno nadigravanje i deljenje košarkaških lekcija. Aleksa Avramović je i večeras delovao ozbiljno naoštreno za odbranu i kidisao je na loptu bez trunke rezerve, što je Dobriću, Ristiću, Guduriću i ostalima dalo vetar u leđa da dodatno uvećaju razliku i rano premaše granicu od 30 razlike.

Drugo poluvreme donelo je neočekivan i ozbiljan pad u ritmu našeg tima. Kao da smo mislima bili već u meču sa Južnim Sudanom. Imali smo komotno vođstvo, Portoriko više nije imao šta da izgubi i brzo su se oslobodile ruke. Ajzea Pineiro, Ismael Romero i Skoti Tompson su se razigrali, nešto kasnije priključio im se i Džordan Hauard pa je karipski tim delovao ozbiljnije i čak spremno da se potuče sa Orlovima za neizvesniju završnicu i čak dramu posle polaganja Votersa uz kontakt, pa je pred finalnih pet minuta na semaforu pisalo 81:71. Nedostajali su nam laki poeni i kako se kraj utakmice bližio, tako je postajalo sve teže. Jedan od bitnijih momenata tog dela susreta bila je tehnička greška klupi Portoriku zbog negodovanja za faul nad Avramovićem za dva slobodna bacanja. Plej Partizan Mozzart Beta preuzeo je kompletnu odgovornost i realizovao tri penala, pa se nešto lakše disalo... Trojka Vanje Marinkovića za 91:71 na dva i po minuta do kraja razrešila je svaku dilemu.

-----------------------------

PORTORIKO - SRBIJA 77:94

(15:27, 12:30, 31:18, 19:19)

Dvorana: Araneta Koliseum

Sudije: Johan Roso (Francuska), Leonardo Zalazar (Argentina), Karlos Peralta (Ekvador)

Portoriko: Kondit 5 (11sk), Ford 9, Holand 3, Hauard 13, Ortiz 5, Pineiro 14, Rejes, Romero 8, E. Tompson, S. Tompson 9, Toro Barea 2, Voters 9 (9as)

Srbija: Avramović 15, Bogdanović 17, Davidovac 2, Dobrić 9, Gudurić 4, N. Jović 17, S. Jović 6 (6as), Marinković 5, Milutinov 12 (15 sk), Ristić 4, Simanić 2

-----------------------------

Na tribinama je danas bilo znatno više srpskih pristalica nego na otvaranju sa Kinom. Do početka susreta blizu 300, u nastavku i oko 400! Napravili su lepu atmosferu naši sunarodnici koji su u Manilu stigli sa svih krajeva sveta i imali čak lepu uvertiru za meč organizovanje privatne zabave na poslednjem spratu jednog hotela uz pesmu i piće. Dobra energija prenela se i na tribina, pa se sa istih čak začula i čestitka za selektora Svetislava Pešića uz rođendanske stihove: "Danas nam je divan, dan...". S tim što su kraj preradili u "živeo, živeo i medalju doneo".

Iz njihovih usta u Božje uši. Ali, prvo Južni Sudan u sredu od 10 časova.

MUNDOBASKET, 4. DAN

Ponedeljak

Kina - Južni Sudan 69:89

/Anderson 22 - Džons 21/

Venecuela - Zelenortska Ostrva 75:81

/Kubiljan 15 - Gomes 22/

Novi Zeland - Jordan 95:87 (85:85)

/Lijafa 23 - Holis Džeferson 39/

Obala Slonovače – Iran 71:68

/Zuzua 17 – Jakšali 19/

Gruzija – Slovenija 67:88

/Maukelašvili 21 – Dončić 34/

Portoriko - Srbija 77:94

/Pineiro 14 - Bogdanović 17, Nikola Jović 17/

14.40: (1,90) Grčka (23,5) SAD (1,90)

15.30: (5,50) Brazil (19,0) Španija (1,20)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Aleksa AvramovićNikola MilutinovNikola JovićMundobasket 2023košarkaška reprezentacija SrbijeBogdan Bogdanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara