Nikola Mirotić (© Star Sport)
Nikola Mirotić (© Star Sport)

Istorija Mirotićevog mitskog ugovora sa Barselonom - bio veći od budžeta pojedinih klubova u Španiji

Vreme čitanja: 4min | ned. 16.07.23. | 11:03

Još uvek se čeka konačno razrešenje

Nikola Mirotić je i dalje apsolutna tema broj jedan kada je košarka u pitanju. Još uvek se čeka gde će sjajni krilni centar nastaviti karijeru pošto se Barselona i dalje ne oglašava o raskidu ugovora. Mirotić pre toga ne može da napravi niti jedan zvaničan korak pre nego što raskrsti sa timom u koji je došao još 2019. godine kada je potpisao najveći ugovor u istoriji španske i evropske košarke. Ugovor koji četiri godine kasnije koči kompletno evropsko tržište.

Navijači Partizan Mozzart Beta su ti koji sa najvećim nestrpljenjem očekuju bilo kakvo saopštenje giganta iz Katalonije, ali dani prolaze, a Barselona uglavnom obaveštava javnost o novim potezima trenera Rodžera Grimaua, ali o Mirotiću ni reč. Međutim, daleko od očiju javnosti, Mirotić je apsolutni prioritet jer njegov ugovor ne samo da koči finansije Barselone, već je u jednom momentu zakočio kompletno košarkaško tržište jer su svi želeli Nikolu u svojim redovima, ali kako je vreme prolazilo tako su odustajali, a na kraju su prema navodima medija iz Španije ostali samo klubovi iz Srbije, Crvena zvezda i Partizan. Po svemu sudeći, crno-beli vode u trci u kojoj su se spominjali Olimpijakos, Panatinaikos, Olimpija Milano i Monako.

Izabrane vesti

Ipak, dok čekamo odluku Nikole Mirotića, red je da pogledamo istorijat tog, sada već mitskog, ugovora koji je potpisan još 2019. godine.

I tada je Mirotić iznenadio mnoge, pre svega u NBA ligi. Posle dobre sezone u dresu Nju Orealns Pelikansa i Milvoki Baksa, Mirotić je odlučio da se vrati u Evropu posle pet godina prevedenih u Sjedinjenim Američkim Državama gde je pored dva pomenuta kluba igrao i za Čikago Bulse.

Posle epizode u Baksima, pričalo se tada da je Dalas izuzetno zainteresovan za Mirotića, ali umesto selidbe u Teksas, usledila je selidba koja je izuzetno razljutila navijače Real Madrida. Momak koji je ponikao u redovima kraljevskog kluba je odlučio da potpiše nestvaran trogodišnji ugovor sa Barselonom koji je iznosio čak 26 miliona evra.

Tog momenta je postao ubedljivo najplaćeniji igrač ACB lige i kompletne Evrope. Po slovu ugovora, zarađivao je 5,4 miliona evra godišnje posle plaćenih poreza, a poređenja radi, naredni najplaćeniji igrač u Španiji bio je Valter Tavares koji je zarađivao 2,1 milion evra. Iza njega je bio Serhio Ljulj sa dva miliona, sledi Mirotićevi saigrači iz Barselone, Nik Kalates i Kori Higins (1,8 miliona) i Rudi Fernandez sa 1,7.

Španski mediji su išli toliko daleko da su plasirali informaciju da je Mirotićev ugovor bio veći od kompletnog timskog budžeta Obradoira, tima koji se takmičio u ACB ligi.

Upravo je Mirotićev gigantski ugovor iskorišćen da se poveća minimalna plata igrača u španskom elitnom rangu. Ona sada iznosi oko 28.000 evra. Pre toga je postojala starnosna granica, pa je primera radi igrač koji nije napunio 20 godina mogao da zaradi minimalnih 20.000 evra. Sada tih pravila nema. Bez obzira na godine, minimalna plata je 28.000 evra.

Iako je Nikola Mirotić odmah po dolasku u Barselonu postao lider tima i najbolji igrča, nije bilo potrebno mnogo vremena da se pojave problemi zbog visine igovora. Zbog globalne pandemije kovida 19, svet sporta je zaustavljen 2020. godine, prihoda nije bilo i uprava kluba Katalonaca je morala da reaguje. Zahtevali su od Nikole da prihvati smanjenje plate od čak 70 procenata dok se situacija sa pandemijom ne razreši. Prema tadašnjim natpisima, uprkos velikim protestima, Mirotić je pristao na žestoko smanjenje prihoda.

Ubrzo kao nagrada za Mirotićevu lojalnost i pristanak na smanjenje plate, Barselona je ponudila produžetak ugovora.

Katalonci su na svom sajtu objavili vest u septembru 2020. sa sledećim naslovom: Nikola Mirotić ostaje do 2025. godine.

"Veoma sam srećan što mi je klub dao ovu novu šansu. Drago mi je što sam potpisao ugovor, zvuči sjajno ovo do 2025. godine. Imamo još mnogo prilika da svi zajedno ostvarimo velike uspehe", bile su reči Mirotića koje je Barselona objavila na zvaničnom sajtu.

Danas, skoro tri godine kasnije Barselona na sve načine pokušava da se dogovori sa Mirotićem oko razlaza. Cifra koja se najčešće spominje je 22 miliona evra bruto koliko Katalonci duguju Mirotiću za preostale dve sezone ugovora. Iako se u nekoliko navrata isticalo da je dogovor blizu, on za sada nije ozvaničen i još uvek svi nestrpljivo čekaju.

Čak se povodom čitavog slučaja oglasio i Nikolim agent Igor Krespo koji je istakao da se tokom godina Nikolin ugovor tri puta redigovao samo da bi se olakšalo poslovanje kluba, ali očigledno je sada svemu došao kraj.

Do velikog zahlađenja odnosa došlo posle partije Mirotića u polufinalu Evrolige kada je protiv Reala promašio svih sedam šuteva za tri poena i tako odigrao najgoru partiju u karijeri. Ubrzo posle toga su se pojavila priče u medijima da Barselona ne želi više Mirotića u svojim redovima. Usledio je i odlazak trenera Šarunasa Jasikevičijusa, a teški pregovori sa Mirotićem su počeli. Za to vreme nekadašnji reprezentativac Španije se iskupio za slabije izdanje u Evroligi i bio je ponajbolji igrač velikog finala ACB lige kada je dobio ovacije od navijača Barselone koji su očigledno stali na stranu igrača u čitavom slučaju.

"Situacija je komplikovana. Nikolin ugovor smo nasledili od prethodne uprave i on nije održiv", rekao je prvi čovek Barselone Đoan Laporta.

Sa Barselonom je dva puta bio šampion Španije. Dva puta je osvajao Kup Kralja, bio je MVP ligaškog dela, dva puta MVP finala i MVP Evrolige. Ipak, falilo je ono glavno - titula prvaka Evrope. Za taj trofej će se boriti u nekom drugom klubu. Da li je to Partizan Mozzart Bet koji strpljivo čeka ili neko drugi... naredni dani će pokazati.


tagovi

Nikola MirotićKK BarselonaKK PartizanEvroliga

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara