Bo Bič i Nikola Ivanović (Foto: Starsport)
Bo Bič i Nikola Ivanović (Foto: Starsport)

Ivanović se raspucao, Vildoza pogađao kad je bilo najpotrebnije: Zvezda nanela prvi poraz FMP-u

Vreme čitanja: 4min | pon. 24.10.22. | 19:48

Crveno-beli upisali treći trijumf u ABA ligi

U okviru četvrtog kola ABA lige megdan su delila dva tima bez poraza. Posle 40 minuta borbe u dvorani Aleksandar Nikolić, Crvena zvezda je uspela da sačuva taj status. Izabranici Vladimira Jovanovića su predvođeni Nikolom Ivanovićem savladali FMP i upisali treću recku - 83:77.

Panteri su tako posle tri uvodna trijumfa pretrpeli prvi poraz, dok su crveno-beli na 3-0, s ozbirom da nisu odigrali meč trećeg kola regionalnog prvenstva na zahtev Cedevite Olimpije koja je imala velikih kadrovskih problema.

Izabrane vesti

Branilac trona se vratio na pobednički kolosek, pošto je pretrpeo tri vezana poraza u Evroligi od Panatinaikosa, Baskonije i Real Madrida. Važan detalj sa večerašnjeg susreta je i odlična igra Ivanovića koji je pružio najbolju partiju u sezoni. Crnogorski plejmejker je meč okončao sa 22 poena i indeksom korisnosti 30. Povukao je u drugom periodu tokom kojeg je ubacio čak 15 poena. U nastavku je Zvezda pokazala širok napadački arsenal, pogađali su Luka Mitrović (12 poena), Ben Bentil, Ognjen Dobrić i Luka Vildoza i čuvali prednost. Posebno raduje dobra rola Argentinca, koji je u bitnim trenucima prve, ali i odlučujuće deonice, pogodio nekoliko šuteva i odbio nalet rivala. Susret je okončao sa 14 poena, tri završna dodavanja i indeksom 21.

Sa druge strane je vrlo raspoložen bio Trejt Frejzer. Amerikanac je pokazao da je odličan strelac i regionalnom šampionu ubacio 27 poena. Jedini dvocifren uz njega bio je Paulijus Valinskas sa 10 poena.

Prvo poluvreme, a posebno uvodna četvrtina, proteklo je u prilično otvorenoj igri na oba kraja terena. Gosti su se dobro nosili sa favoritom, čak i dobili uvodni kvartal 25:24. U nastavku je razlika u iskustvu i kvalitetu isplivala na površinu, a Ivanović je pokrenuo veliku seriju kojom su crveno-beli u završnici poluvremena stigli i do dvocifrenog suficita. Izuzev dobrog naleta koji su Panteri imali krajem treće i početkom četvrte četvrtine, domaćin je kontrolisao rezultat i dešavanja na parketu, pa je više nego zasluženo stigao do trijumfa.

CRVENA ZVEZDA - FMP 83:77

/24:25, 27:15, 17:22, 15:15/

Dvorana: Aleksandar Nikolić

Sudije: Uroš Obrknežević, Vladimir Vesković, Marko Pecelj

Crvena zvezda: Holand 5, Vildoza 14, Lazarević 2, Mitrović 12, Lazić, Martin 7, Dobrić 8, Raduljica, Ivanović 22, Marković 1, Petrušev 3, Bentil 9

FMP: Frejzer 27, Bič 5, Pavićević, Stepanović 6, Nerandžić 1, Šaranović 8, Simović 5, Izundu 4, Janković 6, Dženkins 5, Vujičić, Valinskas 10

Prilično otvorena igra od starta, gosti su se nešto bolje snašli pa su posle uvodnih par minuta poveli 11:7. Bentil je otvorio meč sa četiri poena, ali je ubrzo napravio i drugi faul, pa je napustio parket i ustupio mesto Petruševu. Posle izjednačenja (14:14), usledio je nešto lošiji period crveno-belih na protivničkoj polovini, što je FMP iskoristio da preko Valinskasa i Frejzera napravi seriju 8:0. Ulazak Vildoze je razmrdao crveno-bele. Najpre je pronašao otvorenog Holanda na trojci, a potom snažnim prodorom zaradio i aplauze sa tribina. Odlično je u smiraj kvartala "prodao" fintu čuvaru na liniji 6,75 i potom ubacio trojku kao kap za novo izjednačenje (24:24). Panteri su prvi odmor dočekali sa pola koša viška, pošto je Valinskas u poslednjim sekundama bio polovičan sa crte, a Vildoza potom promašio trojku sa zvukom sirene.

Gosti su u ranoj fazi druge deonice izašli iz bonusa, pa je Jovanovićeva ekipa sa linije penala počela da gradi prednost. Vratio se FMP posle trojke Šaranovića i dvojke Frejzera, ali je onda usledila nova serija domaćina. Zategao je odbranu, zaigrao bolje u tranziciji i uz pomoć inspirisanog Ivanovića stigao do dvocifrenog deficita. Vezao je iskusni plejmejker 11 poena sa distance i linije penala, pa su crveno-beli poveli 49:33 na ulasku u poslednja dva minuta. Stefanovićeva četa se podigla u završnici, vezala osam poena, ali je tačku na prvo poluvreme efektnim zakucavanjem stavio Mitrović sa 51:40.

Bentil se razigrao po povratku sa odmora, pa ni nekoliko izgubljenih lopti srpskog šampiona nije bitnije uticalo na rezultat. Zvezda je održavala višak požrtvovanom igrom u odbrani i strpljvom u napadu. Stigla i do plus 14 i delovalo je da će upisati ubedljiv trijumf. Ipak, predvođen Trentom Frejzerom gostujući sastav je uspeo da odgovori, da bi posle trojke američkog plejmejkera sa zvukom sirene istopio zaostatak na svega šest poena.

Rasplamsala se borba na startu odlučujućeg perioda. Nije lopta slušala domaće igrače, izašla u par navrata iz obruča, nesrećno im se odbijala pod sopstvenim košem, ali FMP to nije uspeo u potpunosti da iskoristi. Prošao je na minus četiri, ali nije imao snage za više. Trojkama Vildoze i Dobrića domaćin je vratio dvocifrenu prednost. Pokušao je gostujući sastav još jednom da se vrati, ali je onda Vildoza dalekometnim hicem, pa i preciznim bacanjima, sačuvao dvocifrenu prednost. Tim Nenada Stefanovića je do kraja uspeo da priđe na šest poena, ali to je bilo sve od gostiju iz Železnika.

ABA LIGA, 4. KOLO

Subota:

Budućnost - Cedevita Olimpija 80:74

/Kaba, Bot 18 - Adams 20/

MZT - Studentski centar 92:79

/Kefi 22-Tasić 17/

Nedelja:

Mega - Cibona 93:100 posle produžetka (91:91)

/Grbović 17 - Bundović 28/

Split - Igokea 68:77

/Šorter 18 - Rej 27/

Borac Mozzart - Zadar 91:93

/Novaković 17 - Božić 27/

Ponedeljak:

Crvena zvezda - FMP 83:77

/Ivanović 22 - Frejzer 27/

21.00: (5,00) Mornar (19,0) Partizan Mozzart Bet (1,20)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKK FMPFMP ŽeleznikNikola IvanovićTrent Frejzer

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara