Luka Dončić i Kajri Irving (© AFP)
Luka Dončić i Kajri Irving (© AFP)

Kajri Irving kod Luke Dončića - napad na titulu ili potraga za ubicom Džona Kenedija?

Vreme čitanja: 6min | pon. 06.02.23. | 12:31

Jedno je sigurno... neće biti dosadno sa Irvingom u Teksasu

Saga Kajrija Irvinga dobila je novo poglavlje. Posle neslavne četvorogodišnje epizode u Bruklin Netsima, problematični plejmejker odlazi u Dalas. Četvrti klub u karijeri gde će igrati pored fenomenalnog Luke Dončića. Nema sumnje da je Irving izvanredan košarkaš koji bi mogao svakom timu da pomogne, ali problemi se ne pojavljuju kada ima košarkašku loptu u rukama, problemi su uglavnom van parketa. Zato se digla velika polemika po medijima u SAD, šta zapravo Kajri može da uradi pored Luke Dončića koji je alfa i omega u Maveriksima. Neki će reći da je to idealna uloga za Irvinga koji je jedinu titulu osvojio kada je pored sebe imao Lebrona Džejmsa u Klivlendu. Bez njega, sve se završavalo fijaskom.

Sada je pitanje da li će Luka i trener Džejson Kid uspeti da pronađu način da kanališu Kajrijevu energiju na pravi način ili će ponovo da krene sa čudnim istupima po kojima je bio poznat prethodnih godina. Internet kulturi nije bilo potrebno puno vremena da krene sa pošalicama da Irving u Mavsima sada konačno može da se posveti razotkrivanju ko je ubio zapravo Džona Kenedija, 35. predsednika Sjedinjenih Američkih Država koji je upucan baš u Dalasu 1963. godine. Događaj koji je decenijama inspiracija teoretičarima zavere.

Izabrane vesti

Ipak, Maveriksima je po svaku cenu bio potreban neko ko bi pomogao Dončiću. Luka igra sezonu na MVP nivou, ali ostatak tima je daleko ispod očekivanja. Sa Irvingom je kvalitet tu, samo je pitanje kako će da se iskaže.

Pažnju na sebe skrenuo je još dok je igrao u srednjoj školi u Nju Džerziju. Bio je to znak za legendarni Djuk koledž da ga dovede, ali pod dirigentskom palicom Majka Kžiževskog je odigrao samo 11 utakmica pre nego što je otišao u NBA ligu kao prvi pik na draftu 2011. godine. Izabrao ga je Klivlend da bude naslednik Lebrona Džejmsa.

Nikada nije uspeo da ispuni takva očekivanja, ali kada se Lebron vratio u Klivlend iz Majamija, Irving je procvetao, a kruna te saradnje je bila 2016. godine kada su Kavalirsi osvojili titulu. Međutim, problemi su tada krenuli da se pojavljuju.

Sve se glasnije moglo čuti kako Kajri želi da bude prva violina tima, da ne želi da bude u Lebronovoj senci. Želja mu se ispunila kada je 2017. godine otišao u Boston Seltikse. Najtrofejnija franšiza NBA lige je pomislila da je dobila veliki zvezdu sa kojom će krenuti napad na titulu. Žestoko su pogrešili...

Manje od dve sezone je trajala Irvingova epizoda u dresu Seltiksa, a tada je već krenuo sa vrlo čudnim izjavama, a posebno se pamti ona da je zemlja ravna ploča...

"Mislite li da je Zemlja okrugla? To čak i nije teorija zavere. Zemlja je ravna. Sve nam to stoji ispred nosa. Kažem vam, ispred naših noseva, oni nas lažu. Mene su naučili da je zemlja okrugla. Ali ako razmislite o tome iz pejzaža kroz koje mi putujemo, načina na koji se krećemo, da li zaista mislite da se okrećemo oko Sunca i ostalih planeta? Ne postoje konkretne informacije osim onih koje nam oni daju. Oni vam tačnu određuju u šta ćete da verujete, a u šta ne. Istina je baš tu, samo treba da je potražite", objasnio je Irving.

Selidba u Bruklin se dogodila 2019, a čitava liga je ostala u čudu kada su Netsi oformili neverovatnu ekipu pošto su doveli Kevina Durenta iz Golden Stejta i Džejmsa Hardena iz Hjustona. Svi su već krenuli da ih proglašavaju šampionima, ali realnost je bila sasvim drugačija.

Pomenuti trio je odigrao svega 16 utakmica zajedno. Sve su uglavnom bile za zaborav, a tonući brod je prvi napustio Džejms Harden koji je otišao u Filadelfiju kod Džoela Embida u trampi koja je poslala Bena Simonsa u Bruklin. Međutim i on je enigma za sebe i nije ni senka onog igrača iz Siksera, a što se Irvinga tiče, samo je nastavio sa skandalima koji su na kraju bili previše za Netse.

Prvo su vakcine bile problem. Usled pandemije virusa korona, Irving nije želeo da se vakciniše i zbog toga nije mogao da igra prošle sezone utakmice na domaćem terenu zbog zakona koji su važili u Njujorku.

"To je pitanje mog života i izbora. Istina je da bih morao da se vakcinišem kako bih bio u Njujorku i timu iz ove države, ali ja sam odlučio da to ne uradim. To je moj izbor i zamolio bih sve da ga poštuju. Ovo nije stvar politike ili problem sa NBA. Nema veze čak ni sa Netsima. Ovo je moja stvar, moj život i šta sa njim želim da uradim", jasno je poručio Irving.

Kako kaže, nije bila stvar ni novca, iako ne želi ni da ga tek tako izgubi.

"Nije stvar u novcu. Svako mora da odabere šta je najbolje za njega. Da li zaista mislite da želim da gubim novac? Da odustanem od sna da osvojim šampionat? Da li verujete da želim da odustanem? Da bih voleo da sedim kod kuće i dignem ruke od svog života? Molim vas", dodao je Irving.

Ni tu nije bio kraj. Krajem prošle godine, Kajri se našao na udaru svih medija u Sjedinjenim Američkim Državama pošto je na društvenim mrežama reklamirao antisemitski film “Od jevreja do crn..ga: Probudi se, Crna Ameriko”. U njemu je gomila teorija zavera protiv Jevreja, mnoge podsećaju na one koje su se širile nacističkom Nemačkom. Od toga da da je holokaust izmišljotina, da nije bilo 6.000.000 stradalih, da jevreji kontrolišu sve banke i medije, da su baš oni stvorili rasizam, pa do tvrdnje da su Jevreji koji se pominju u Bibliji zapravo bili – crnci?!

Naravno, odmah su reagovali Bruklin Netsi, NBA, sponzori iz Najkija, mediji, svi redom su se ogradili i osudili Irvinga zbog širenja mržnje dok je on sve demantovao, rekavši da je omnista, čovek koji poštuje i priznaje sve religije, te da su sve kritike neosnovane. Uzalud sve s obzirom da je za film rekao: “Istorija ne treba da se sakriva od bilo koga”.

Sve ove me čini još jačim, jer imam armiju uz sebe. Da li sam uradio nešto nezakonito? Da li sam uvredio nekoga? Nikada neću odustati od onoga u šta verujem”, branio se Irving.

Na kraju se Irving, preko Instagrama, izvinio za postupke, navodeći da je do gledanja filma došao u želji da više saznao o Jahveu (starozavetni naziv za Boga koji se u jezicima koji koriste latinicu piše YHVH)

"Svim jevrejskim porodicama i zajednicama koje su povređene i pogođene mojim postom, duboko mi je žao što sam vam naneo bol i izvinjavam se. U početku sam emotivno reagovao na nepravedno etiketiranje da sam antisemita, umesto da se usredsredim na proces isceljenja moje jevrejske braće i sestara povređenih zbog mrskih primedbi izrečenih u dokumentarcu", rekao je Irving. 

Sve se završilo njegovim zahtevom da bude trejdovan. Očekivalo se da nova destinacija bude Los Anđeles kako bi ponovo igrao sa Lebronom Džejmsom, samo sada u Lejkersima. Čak je bio spreman i trejd koji bi uključio i Rasela Vestbruka, ali je uprava Netsa po svaku cenu želela da izbegne da pošalje jednog od najboljih igrača baš u Lejkerse. Umesto toga je Irving završio u Teksasu kod Luke Dončića. E sada, da li će biti novih skandala, ili će biti saradnja iz snova? Vreme će pokazati...


tagovi

Kajri IrvingLuka DončićDalas MeveriksNBA liga

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara