Džoel Embid (©AFP)
Džoel Embid (©AFP)

Košarkaški zemljotres: Džoel Embid želi da igra za reprezentaciju Francuske!

Vreme čitanja: 2min | pon. 02.05.22. | 21:15

Superzvezda Filadelfije već pokrenula postupak za dobijanje državljanstva

Džoel Embid spreman je da zaigra za košarkašku reprezentaciju Francuske! Najbolji igrač Filadelfije Seventisiksers izazvao je zemljotres globalnih razmera! Vest dana, možda čak i 2022. godine u košarkaškom svetu.

Prema informacijama renomiranog portala Radio Monte Karlo (RMC), Embid je pokrenuo postupak za dobijanje francuskog državljanstva i ako se ovaj postupak završi uspešno biće na raspolaganju selektoru Vensanu Koleu.

Izabrane vesti

Nije ovo prvi put da je kamerunski centar izrazio želju da obuče dres sa državnim grbom Francuske. Isto se dogodilo i pre četiri godine, kada je njegov pokušaj da dobije papire izazvao mnogo kontroverze i tada se legendarni plejmejker Toni Parker protivio njegovom dolasku. Tadašnji generalni menadžer francuske reprezentacije Patrik Bizli govorio je da centar rodom iz Jaundea ima pravo da zaigra za Trikolore i tokom proteklih godina bilo je kontakta dve strane.

1.30: (1,35) Majami (14,0) Filadelfija (3,70)

Sada je Embid maksimalno fokusiran na to da dobije pasoš i možda već ovog leta zaigra na Evrobasketu. Kako RMC tvrdi, Embid je uveliko u administrativnom postupku i podneo je sve potrebne papire francuskim vlastima, a kraj juna se pominje kao rok do kada bi sve moglo da bude završeno. To znači da bi Kole zaista mogao da dobije neočekivano pojačanje u unutrašnjoj liniji za kontinentalni šampionat koji se od 1. do 18. septembra igra u četiri države.

Ne treba zaboraviti da FIBA propisi dozvoljavaju samo jednog naturalizovanog igrača u reprezentaciji. Francuska je jedna od retkih nacionalnih selekcija koja nikada nije koristila ovu opciju uz Srbiju i Litvaniju. Mada je ova zemlja ipak poseban slučaj zbog brojnih kolonija koje je imala tokom istorije zbog čega su brojni igrači iz drugih zemalja kasnije dobijali francuske papire ili se vodili kao državljani Francuske. RMC navodi da Embid ima familiju u Francuskoj, tako da ima mogućnost da na osnovu predaka traži državljanstvo. Osim toga Kamerun, zemlja u kojoj je Embid rođen, bio je pod upravom francuske države.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

Uprkos tome što ima 28 godina, Džoel Embid nikada nije nosio dres sa nacionalnim grbom Kameruna. Zbog toga praktično i nema prepreka da zaduži opremu Francuske. Embid je zvanično najbolji strelac ligaškog dela NBA za takmičarsku 2021/22, a važi za glavnog konkurenta Nikoli Jokiću za MVP titulu.

Zamislite samo taj tim, sa Džoelom Embidom i Rudijem Goberom u centarskoj rotaciji, dok su tu još Nikola Batum, Evan Furnije, Nando de Koloneće igrati na Evrobasketu –, Vensan Poarje, Geršon Jabusele, Frank Nkilina...



tagovi

Džoel Embidkošarkaška reprezentacija FrancuskeFiladelfija Seventisiksers

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara