Ismaila Dianje (©ACB liga)
Ismaila Dianje (©ACB liga)

Kraljev rudnik afričkih dijamanta: Ismaila Dijanje, 16-godišnji monstrum koji je pojeo i Jana Veselog

Vreme čitanja: 3min | pon. 02.10.23. | 09:31

Real ima novo čudo od deteta

Pre osam godina bio je tu Luka Dončić i zapalio svet. Onda se pojavio Usman Garuba, čeka sada u Golden Stejtu pravu NBA šansu. Prošle godine kada je Partizan Mozzart Bet flertovao sa senzacijom u četvrfinalu Evrolige košarkaška javnost je upoznala Elija Endijaea. A u prvom El Klasiku sezone na monstruozan način se predstavio i Ismaila Dijanje.

Treći afrički džin koga je Real lansirao, s tim da je i četvrti na putu, jer nemojmo da zaboravimo da u Madridu uveliko bruše 14-godišnjeg Mamadua Landura, momka koji je u finalu Mini Kopa Endesa lige ubacio 56 poena, uz 33 skoka i pet blokada za indeks korisnosti 82?!

Izabrane vesti

Landur iz Malija, Garuba poreklom iz Nigerije, mada rođen u Madridu, a Endijaje i Dijanje Senegalci. Kraljevski klub je očigledno pronašao zlatnu žicu u Africi. Samo još da ih izbruši u sjajne dijamante, a već polako usavršavaju tu veštinu.

Dijanje je samo poslednji u nizu. Mada je imao strahovitu promociju. U okršaju sa Barselonom je sa 16 godina, devet meseci i devet dana postao najmlađi igrač u istoriji El Klasika oborivši čak i Dončićev rekord. I nije samo statirao 214 centimetara visoko košarkašo čudo. Iskoristio je odsustvo Valtera Tavaresa i isprsio se pod košem.

U prvih pet minuta utakmice pojeo je prekaljenog asa kakav je Jan Veseli. Ubacio je četiri poena i uhvatio sedam skokova, čak pet u napadu. Na kraju je utakmicu završio sa devet poena (4/6 iz igre), osam skokova (šest u napadu) i indeksom korisnosti 16. Za svega 13 minuta i 27 sekundi na parketu! Podatak koji dobija na značaju da su kao maloletnici dvocifren indeks korisnosti u ACB ligi imali još samo Dončić, Garuba, Riki Rubio i Basala Bagajoko. Samo je Rubio još davne 2006. dobacio do indeksa 16.

Real je na kraju završio utakmicu sa Dijanjeom i Endijajeom na parketu. Zajedno imaju 35 godina.

Nisam ni znao da ima 16 godina, ozbiljno vam kažem. To je anegdota prava bila. Ali sam srećan jer momak lepo radi ovo mu je nagrada za taj trud“, komentarisao je posle meča Ćus Mateo, poznat po tome što se ne boji da gurne decu u vatru.


Dijanje je inače rođen u Engukoku u Senegalu, a u Real je stigao 2019. godine, pre no što je proslavio 13. rođendan. Bio je viši i jači od drugih, prilično pokretljiv i odmah je pravio razliku. Prošle sezone je igrao za Realov B tim u amaterskoj EBA ligi, četvrtom rangu takmičenja u Španiji. Ubacivao je u proseku devet poena uz 7,5 skokova i indeks 13,5. Real je sezonu završio sa učinkom od 26 pobeda na 26 utakmica.

Igrao je i na Evroliginom Next Gen turniru i beležio 10,5 poena uz 11,8 skokova i indeks 18. U finalu je ubacio 12 poena uz 10 skokova.

Prvo veče sa seniorima ostaće mu za pamćenje. Ozbiljna karijera još je u magli, ali ko ovako startuje teško ga je zaustaviti. A, ostatak Evrope neka se zapita: šta je još Kraljevski klub iskopao u Africi?

---------------

GLEDAJ UŽIVO NA MOZZARTBET.COM

Od ove sezone veliko iznenađenje za sve posetioce sajta mozzartbet.com.

SVE prenose utakmica Evrolige i Evrokupa moći ćete da pratite na našem sajtu, i to na stranici namenjenoj uživo klađenju.

Evroliga će biti nikad neizvesnija, nikad zanimljivija, i nikad dostupnija - dovoljno je samo da budete besplatno registrovani na sajtu mozzartbet.com i sve utakmice najbolje evropske košarke biće vam dostupne putem lajv strima.

Registruj se na mozzartbet.com i uživaj u najboljoj košarci.

---------------


tagovi

KK Real Madrid

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara