Najbolja petorka Evrolige (©Euroleague)
Najbolja petorka Evrolige (©Euroleague)

Micića nema u idealnoj petorci Evrolige, Larkin i Džejms dobili prednost

Vreme čitanja: 3min | čet. 12.05.22. | 12:41

Srpski plejmejker prvi strelac elitnog takmičenja, ali ne i među najboljih pet igrača

Srbija i svet su u noći između srede i četvrtka dobili zvaničnu potvrdu da je Nikola Jokić MVP najjače košaraške lige, a nekoliko sati kasnije Evroliga je saopštila i sastav idealne petorke tog takmičenja. U njemu nema mesta za Vasilija Micića, statistički najboljeg strelca i nosioca pehara "Alfonso Ford" za sezonu na izmaku.

Kako je saopšteno na sajtu Evrolige, navijači, novinari, kapiteni i treneri klubova glasali su za sledećih pet imena: Majka Džejmsa, Šejna Larkina, Sašu Vezenkova, Nikolu Mirotića i Edija Tavaresa. Ovaj izbor praktično se poklapa sa statističkim vrednostima u koloni indeksa korisnosti, gde je ponajbolji košarkaš Olimpijakosa "preskočio" Jana Veselog, čiji se Fenerbahče nije plasirao u četvrtfinale. Micić je tako jedan od brojnih asova evropske košarke koji na nagradu za najboljeg strelca nije vezao i mesto u idealnih pet. Poslednji kome je to uspelo je Nando de Kolo u sezoni 2015/16, da bi u međuvremenu priznanje za najefikasnijeg košarkaša dobili Kit Lengford u Uniksu, Aleksej Šved u Himkiju 2018. i 2021. godine, te Majk Džejms sa milanskom Olimpijom.

Izabrane vesti

Prošlogodišnji MVP Evrolige izvesno će se naći u drugoj petorci, a što se tiče onih koji su sada izabrani Mirotić i Tavares se vraćaju među pet najboljih, dok je Larkin za godinu dana podigao lestvicu i napredovao iz drugog u prvi tim. Slično kao i Džejms, s tim da je on u drugoj petorci bio 2019. godine igrajući upravo za Manekene.

Džejms se posle kraće epizode u NBA gde je nastupao za Bruklin Netse vratio u Evropu i izabrao Monako gde je ponovo bio čovek za velika dela. Kneževima je plasman na Fajnal for izmakao u majstorici igranoj u Pireju, pa prošlogodišnji osvajač Evrokupa može da bude zadovoljan premijernim nastupom u Evroligi. Džejms je bio treći strelac prve faze sa 16,4 poena i asistent sa 5,8 podeljenih dodavanja, te deseti u broju ukradenih lopti (1,2). Larkin i on su jedini igrači u petorci koji su među deset najboljih u tri glavne statističke kategorije, a sa indeksom korisnosti 18,1 našao se na petoj poziciji.

Larkin je u toj kategoriji bio bolji za 0,8 koeficijentnih bodova, a zajedno sa Micićem vodio je Efes do trećeg uzastopnog Fajnal fora. Amerikanac je takođe beležio 5,3 asistancija, 14,6 poena i 1,3 ukradene lopte. Takođe je po utakmici izvlačio 5,9 faulova, dok je sa linije slobodnih bacanja pucao 91,4 odsto. U doigravanju je zadržao gotovo identične brojke, zbog čega je izabran za MVP aprila.

Barselona je ligaški deo završila na prvoj poziciji, a jedan od najvažnijih igrača na tom pohodu bio je upravo Mirotić. Španski reprezentativac izabran je u idealnu petorku četvrti put u karijeri, a beleži najviši prosečni koeficijent 19,4, dok je drugi strelac odmah iza Micića sa 16,6 poena uz gotovo nestvarne procente šuta. Mirotić je tek drugi igrač u istoriji Evroligi koji beleži 65-45-85 odsto u procentima šuta. Iz igre 65,6 odsto, 45,5 odsto za tri i 87,5 odsto sa slobodnih bacanja. Bio je i MVP oktobra i decembra, a ovih trofeja ima ukupno sedam u karijeri.

Tavares sa Realom ide na treći Fajnal for Evrolige, a tradicionalno je jedan od ključnih faktora igre Blankosa. Ove sezone je skupio prosečno najbolji indeks korisnosti u karijeri sa koeficijentom 18,5, što je treći najbolji učinak u takmičenju ove sezone. Tavares je bio drugi bloker (1,7) i skakač (7,6) takmičenja, kao i sedmi u procentu šuta za dva poena (69,5%). Igrama je doprineo sa 10,9 poena, a nijedan igrač nije zabeležio toliko ofanzivnih skokova kao on – tri po utakmici.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

Na kraju liste je Vezenkov. Njegova najbolja sezona u karijeri dala je veliki doprinos povratku Olimpijakosa na Fajnal for posle pet godina. Vezenkov je imao 13,7 poen a i 5,8 skokova po čemu je najbolji u svojoj ekipi. uz indeks korisnosti 17,8.

Čekamo da vidimo i sastav druge petorke.



tagovi

Vasilije MicićŠejn LarkinValter TavaresNikola MirotićSaša VezenkovMajk DžejmsEvroliga

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara