Nikola Milutinov (©MN Press)
Nikola Milutinov (©MN Press)

Najboljem igraču sveta leđa čuva najkompletniji centar Evrope: Kad ne može jedan, tu je drugi Nikola

Vreme čitanja: 5min | sub. 27.08.22. | 09:02

Teško da neka reprezentacija na Starom kontinentu ima boljeg, uslovno rečeno, rezervnog centra od Srbije sa Nikolom Milutinovim koji je evroligaška klasa i nesumnjivo bi bio prva opcija za gotovo sve timove

Posle tesnog poraza od Slovenije u prepunim Stožicama na pripremni turnir u Hamburg srpska ekspedicija pošla je sa idejom da iskristališe plan B za Nikolu Jokića i Vasilija Micića, kako ne bi sav teret pao na njih.

Ognjen Jaramaz je solidna izdanja protiv Italije i Nemačke nadogradio iskorakom u trenucima najveće potrebe i protiv Grčke potvrdio da je spreman da iznese zahtevnu ulogu, odnosno da popuni minute kada MVP Evrolige nema na parketu. Iako je potpuno jasno da bi eventualni gubitak najboljeg igrača Efesa bio nenadoknadiv uzimajući samo u obzir da se radi o šampionu Evrope, MVP i jednom od najboljih igrača na svojoj poziciji godinama unazad. Uostalom, tako bi pritisak ne samo na Jaramazu, već Marku Guduriću i(li) Nemanji Nedoviću bio znatno veći.

Izabrane vesti

Dok nam ostaje da se nadamo dobrim rezultatima specijalističkih kontrola prvog plejmejkera, Svetislav Pešić se u četvrtak uveče potpuno uverio da nema razloga za brigu kada na parketu nema Jokića, najboljeg najboljeg igrača na planeti, jer mu leđa čuva verovatno najkompletniji centar Evrope!

Nedelja, 19.00: (3,90) Turska (16,0) Srbija (1,30)

Teško da neka reprezentacija na kontinentu može da se pohvali, uslovno rečeno, rezervnim centrom kao Srbija - Nikolom Milutinovim, koji je godinama unazad klasa i među tri najbolje “petice“ Evrolige. Dvojica Nikola pokazali su u susretima sa Italijom i Nemačkom, pogotovo u epskom okršaju sa Helenima, da su košarkaški komplementarni i da svojim karakteristikama daju potrebnu širinu, raznovrsnost koja značajno utiče na kvalitet igre Srbije.

Milutinov je za četrnaest i po minuta na parketu skupio 12 poena, četiri skoka – dva u napadu –, te po jednu blokadu i ukradenu loptu. Sa Jaramazom i Gudurićem predvodio je drugu petorku Srbije i hendikepiranu Grčku posebno namučio minijaturama u reketu. Dimitris Itudis zbog povrede nije mogao da računa na prvog centra Jorgosa Papajanisa, dok je u drugoj četvrtini izgubio Kostasa Adetokunba zbog bola u patelarnom ligamentu desnog kolena. Sa takva dva hendikepa selektor Helena morao je da se opredeli da uz Janisa Adetokunba na centru koristi njegovog brata Tanasisa koji nema ni dva metra visine, ali fizički može da se “rve“ sa znatno višim igračima od sebe. Tako je tandem Baksa morao da vodi računa o Jokiću i Milutinovu, a srpski dvojac uspešno je izašao na kraj sa svim taktičkim kombinacijama Grčke i dominirao reketom.


Ono što centra iz Novog Sada izdvaja od konkurencije na svojoj poziciji je to što zadatke ne odrađuje mehanički, odnosno kada primi loptu situacijama pristupa drugačije i traži najbolje rešenje u tom momentu. Kroz dalje proigravanje za nekog saigrača spolja ili polaganjem na obruč. U tri teške utakmice komandovao je reketima i značajno uticao na kontrolu skokova što je takođe bilo izraženo protiv Grka koje poznaje u dušu, pošto se po odlasku iz Partizana godinama razvijao u sistemu Olimpijakosa. Da ga nije poterao maler od dolaska u Moskvu, verovatno bi mu učinak tokom protekle dve sezone bio još i bolji. Zato i ne čudi što je Milutinov rešio da ispoštuje i treću godinu ugovora, kako bi konačno dobio mogućnost da reprezentuje Armejce shodno očekivanjima - dobrim igrama u kontinuitetu... Pre toga mogao bi da dobije savršen zamajac ako partije iz avgusta prenese na septembar i donese novu medalju Srbiji.

Centar Moskovljana je u protekle tri reprezentativne utakmice maksimalno koristio svaki trenutak na parketu. Protiv Italije je za 15 minuta imao isto toliko poena, uz tri skoka, dok je u duelu sa Nemačkom za 17 minuta skupio 13 poena uz sedam uhvaćenih lopti, od toga pet pod košem domaćina. Ako na to dodamo učinak od četvrtka uveče, postaje jasno da Srbija uspeva na centarskim pozicijama da zadrži čvrstinu u duelu i stabilnost na skoku, uz adekvatno odrađen posao na oba kraja parketa. To bi za mnoge reprezentacije bilo više nego dovoljno da mu dodeli zvanje prvog centra. Ipak, u Srbiji je kao jedan od najboljih centara Evrope opet nemoguće biti ispred dvostrukog uzastopnog MVP NBA lige i verovatno najboljeg igrača na svetu.

*** Postani LEGENDA u svom kraju, osvoji teren za basket ***

Gostujući u podkastu "Jao Mile" tokom juna, Svetislav Pešić izneo je razmišljanja o tradiciji koju Srbija gaji razvojem kvalitetnih centara.

“Mi smo mogo talentovani za te sportove na malom prostoru, kao na ovom ovde stolu što ga vidimo (pokazuje rukom ka stolu). Poznati smo individualno, ne samo po tome da smo talentovani za sportove na malom prostoru, nego smo talentovani i u malom prostoru. Evo, ti si bio centar (Mile Ilić prim. aut), nema ni jedne države na svetu koja je proizvela toliko dobrih centara, nema. Evo i danas kako god okrenemo, potencijali su se smanjili, ali opet centara ima. Znači mi visoke igrače imamo i oni su različiti od ostalih na svetu zato što su veoma snalažljivi na malom prostoru“.

Upravo u taj opis savršeno se uklapa Nikola Milutinov. Dok se Jokić neretko izvlači spolja da raširi protivničku odbranu, momak iz Novog Sada koristi pozicije u neposrednoj blizini koša kao polje u kojem se najbolje oseća bez obzira što je to zona u kojoj udvajanja i strana pomoći najbolje funkcionišu. Saigrači mu veruju i to se najbolje vidi kroz stalno opterećivanje reketa kada je on u igri, dodavanja iz kojih 28-godišnji dugajlija koristi duge ruke, sirovu fizičku snagu i često pominjani košarkaški IQ da reši situacije u kojima se nalazi.

Posle Grčke sve je manje dilema oko toga ko će se naći u dvanaest za Evropsko prvenstvo, a ono što je potpuno izvesno jeste da će centarski tandem činiti Jokić i Milutinov. Ostaje da se vidi hoće li selektor Pešić voditi treću opciju u liku Dušana Ristića koji je pobedu nad Grčkom odgledao s klupe, bez minuta, odnosno kakav je zdravstveni status prvog kapitena Nemanje Bjelice.

O tome će više reči biti posle Turske...

KVALIFIKACIJE ZA MUNDOBASKET

Sreda

GRUPA K

18.15: (1,20) Češka (19,0) Mađarska (5,00)

18.30: (1,05) Litvanija (27,0) Crna Gora (10,0)

20.00: (13,0) Bosna i Hercegovina (30,0) Francuska (1,02)


GRUPA L

19.00: (12,0) Holandija (28,0) Španija (1,03)

20.30: (1,02) Italija (30,0) Gruzija (13,0)

22.00: (4,40) Island (17,0) Ukrajina (1,25)


Nedelja

GRUPA J

15.00: (4,40) Nemačka (17,0) Slovenija (1,25)

17.00: (3,90) Estonija (16,0) Finska (1,30)

20.00: (1,15) Izrael (20,0) Švedska (6,00)


GRUPA I

19.00: (10,0) Velika Britanija (27,0) Letonija (1,05)

19.00: Grčka - Belgija

19.00: (3,90) Turska (16,0) Srbija (1,30)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Nikola MilutinovNikola Jokićkošarkaška reprezentacija SrbijeKvalifikacije za Mundobasket 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara