Jokić, Dončić i Janis (©FIBA Basketball)
Jokić, Dončić i Janis (©FIBA Basketball)

Najkonkurentniji Evrobasket bez tri teškaša: Nije važno ime, već tim

Vreme čitanja: 6min | čet. 15.09.22. | 12:37

Na kraju dana, mnogo je okolnosti koje utiču na uspeh... Hemija u svlačionici, taktika, psihološka priprema, zdravlje, motivacija, pa čak i sreća...

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Berlina)

Evropsko prvenstvo u Berlinu ušlo je u završnicu. Posle nikad luđih utakmica osmine i četvrtfinala, još četiri ekipe ostale su u konkurenciji za medalje. Među njima ipak nema reprezentacija koje vode tri najbolja igrača svetske košarke.

Izabrane vesti

Pre starta Evrobasketa nepojmljiv scenario, od srede uveče je realnost. Eliminacijom Slovenije Luke Dončića sa potpisom vlasnika prvog i zasad jedinog tripl-dabla na turniru Mateuša Ponitke kontinentalni šampionat ostao je bez poslednje NBA superzvezde i člana idealne petorke najjače lige na svetu. Medalju neće osvojiti ni Janis Adetokunbo, čija je Grčka kapitulirala dan ranije posle spektakularnog izdanja Nemačke, dok su Nikola Jokić i Srbija kući otputovali još posle osmine finala pošto nisu uspeli da se izbore sa italijanskom artiljerijom i velikim srcem.

Petak, 17.15: (4,50) Poljska (16,0) Francuska (1,30)

Bez lažne skromnosti i uvijanja, svaka ekipa na svetu volela bi da ima Jokića, Luku ili Janisa. Samo, na kraju dana mnogo je okolnosti koje utiču na uspeh... Hemija u svlačionici, taktika, psihološka priprema, zdravlje, motivacija, pa čak i sreća. Teško da biste mogli da nađete bolji dokaz da ni u jednom sportu, bio košarka, fudbal ili neki treći, nije važno ime, već - tim!

Trofej i dalje ostaje san (©Mozzart Sport / Nikola Mikić)Trofej i dalje ostaje san (©Mozzart Sport / Nikola Mikić)

Sve što su mogli individualno, Jokić, Luka i Janis uradili su za svoje reprezentacije. Centar iz Sombora turnir je završio sa 21,7 poena, 10 skokova, 4,3 asistencije i drugim indeksom korisnosti na celom prvenstvu – 31,7. U porazu od Italije skupio je 32 poena, 13 uhvaćenih, četiri podeljene, dve ukradene i jednu blokiranu loptu. Odigrao je meč bez greške, ali je odmah bilo jasno da su ga saigrači ostavili na cedilu. Previše su se oslanjali na njega i tako pogubili konce utakmice sa Italijom koja je surovom demonstracijom srčanosti i borbe do poslednje kapi znoja otišla u četvrtfinale, uz odlične procente šuta. Podsetimo, u redovima Srbije posle Jokića 16 poena imao je Vasilije Micić, pa 12 Nikola Kalinić. Ostali su bili ispod dvocifrene granice.

“Imali smo rezultat, ali smo kanije ostali nekako pogubljeni. Nije bilo lako da se igra na Jokića, spremili su se za nega iako je on dao 33 poena. Morali smo mi ostali da preuzmemo odgovornost, nije da nismo, ali morali smo bolje“, izjavio je Vasilije Micić posle utakmice.

Adetokunbo i Dončić takođe su držali najviši nivo od početka do kraja. Grčka zver predvodi listu najkorisnijih igrača sa koeficijentom 32,7, te 29,3 poena, 8,8 skokova i 4,7 asistencija. Pored 41 poena Ukrajini u grupnoj fazi, Janis je četvrtfinale sa Nemačkom okončao uz 31 poen, osam završnih dodavanja, sedam uhvaćenih i tri ukradene lopte. Sledeći na listi strelaca imao je 18 poena i to je bio učinak Janulisa Larencakisa. Kostas Slukas, Nik Kalates, Kostas Papanikolau i ostali imali su veče za zaborav...

Grci su hodali po tankoj ivici žileta i u osmini finala sa Češkom, ali su na kraju uspeli da izbegnu da padnu od sečiva Jana Veselog...

“Videli smo kako su Česi odigrali utakmicu sa Grčkom. Postavili su zid ispred Janisa, koji je činio trojicu ljudi, jedan do drugog. Naravno, imali su Dorsija i ostale šutere za tri, ali prioritet je bio da se iskopira plan Češke. Zato smo uvek imali trojicu ili čak četvoricu igrača koji su motrili na svaki Janisov potez. Češka je takođe uradila sjajan posao u tom smislu“, izjavio je Danijel Tajs posle velikog četvrtfinalnog trijumfa.

U poslednjem meču druge nokaut faze desilo se i najveće iznenađenje. Sloveniju je eliminisala Poljska bez ijednog NBA igrača, ali sa Mateušom Ponitkom koji je odigrao utakmicu života i u stilu najvećih majstora igre pod obručima skupio 26 poena, 16 skokova i 10 asistencija! Već do poluvremena imao je 16-7-7 i pretio da zabeleži treću – po podacima iz vremena kada se nisu beležili svi statistički parametri četvrtu – utakmicu na kontinentalnim šampionatima sa dvocifrenim učinkom u tri glavne statističke kategorije.

Luka Dončić (©FIBA Basketball)Luka Dončić (©FIBA Basketball)

Luka je utakmicu odigrao pod velikim bolovima i to se videlo još tokom zagrevanja. Svaki njegov pokret bio je propraćen bolnim grimasama, a kasnije je priznao da je dobijao injekcije kako bi splasnuli bolovi... I pored toga imao je 14 poena, 11 skokova, sedam asistencija, ali i šest izgubljenih poseda... A turnir sa 26 poena, 7,7 uhvaćenih lopti i 6,6 razigravanja. Ne treba zaboraviti ni da je protiv Francuske u “grupi smrti“ skupio 47 poena, što je i dalje rekord ovog Evrobasketa i drugi najbolji učinak u istoriji kontinentalnih takmičenja...

“Ne znam šta da kažem, nisam bio na 100%, dobio sam injekciju na poluvremenu, ali to nije razlog zašto sam odigrao loše. Razočarao sam ekipu i celu naciju... Moram da budem bolji“, izjavio je Luka, na šta je selektor Aleksandar Sekulić dodao:

“Ne možemo da krivimo Luku, morali smo kao ekipa da odigramo mnogo bolje“.

20.30: (1,70) Nemačka (14,5) Španija (2,45)

Pre turnira viđene među četiri najbolje, reprezentacija Srbije, Grčke i Slovenije debelo su zakazale. Najviše mi, ali o tome je već bilo reči... Ono što možda najviše zabrinjava jeste koliko su se sve tri selekcije oslanjale na čist individualni kvalitet Jokića, Janisa i Luke, uprkos tome što sve imaju neke od najboljih evropskih košarkaša u svojim redovima. Španci su posle svega dali savršeno poređenje sa Crvenom furijom u vreme Paua Gasola. Tako nešto se nikada nije dogodilo Španiji, zato je najdominantnija reprezentacija Evrope u ovom veku i odmah iza SAD po učinku na svim velikim takmičenjima. Možda je Gasol oko sebe imao još bolje saigrače, ali iznad svega – Španija je funkcionisala kao savršeno uklopljen tim.

Kada se podvuče crta, Evrobasket nije ostao bez četvorice najkorisnijih igrača dosadašnjeg prvenstva, jer je pored trojice “teškaša“ otpao i Lauri Markanen sa Finskom – mada, Finci su napravili istorijski rezultat prolaskom u četvrtfinale i bili barabar sa Španijom do samog kraja – već su u polufinale otišla samo trojica od prvih 20 najefikasnijih strelaca! Denis Šreder je sedmi sa 20,2, Vili Ernangomez deseti sa 17,9, a Franc Vagner četrnaesti sa 16,3 poena. U istom krugu, od onih čiji je koeficijent iznad ostalih, samo su četvorica i dalje na Evrobasketu. Šreder (indeks 16,8 – 19. mesto), Vili (21,3 – sedmo mesto), te Mateuš Ponitka (20,3 – 11. mesto) i Rudi Gober (19,9 – 12. mesto).

Jedini preostali član NBA zvezda višeg ranga je Rudi Gober. Trostruki NBA defanzivac godine se sa Francuskom provukao protiv Turske i Italije, a sledeća na listi je Poljska.

Slavlje košarkaša Poljske (©FIBA Basketball)Slavlje košarkaša Poljske (©FIBA Basketball)

Nijedna utakmica nokaut faze nije razočarala. Svaka je bila uzbudljiva na svoj način, kvalitetna, a drame nije falilo ni najmanje. Zbog toga je ovo nesumnjivo najkonkurentnije Evropsko prvenstvo, gde se samo potvrdilo da je košarka i dalje timska igra. Ni Italija, ni Poljska, nemaju ekstraklasu u svojim redovima. Francuska i Nemačka imaju timove napakovane NBA igračima, ali je kvalitet raspoređen tako da postoji balans na svim pozicijama.

Možda je Evrobasket bio unapred osuđen na ovakav rasplet zbog nedovoljnog vremena za pripreme. Ni punih dana zajedničkog rada, uz bazični deo sabijen u najviše dve sedmice, te kontrolne i utakmice kvalifikacija za Mundobasket pred start prvenstva. Forma se gradila drugačije, timska hemija takođe i svako ko je počinjao ispočetka, kao na primer Srbija sa Svetislavom Pešićem i devetoricom novih igrača, nije imao dovoljno prostora da poveže redove.

To možda i nije dovoljno jak izgovor jer su svi imali iste uslove za pripremu, ali je realnost. Svakako, na delu se videlo da su četiri najbolje EKIPE u polufinalu. Zasluženo.


tagovi

Nikola JokićJanis AdetokunboLuka DončićEvrobasket 2022košarkaška reprezentacija Srbijekošarkaška reprezentacija Grčkekošarkaška reprezentacija Slovenije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara