Nemanja Dangubić (Foto: Starsport)
Nemanja Dangubić (Foto: Starsport)

Nebeski skok Dangubića za pobedu Partizana u drami sa Šlonskom

Vreme čitanja: 5min | sre. 15.12.21. | 22:26

Neočekivano neizvestan meč i pobeda Partizana u sedmom kolu Evrokupa zahvaljujući poenima Nemanje Dangubića na pet sekundi do kraja

Drama u Beogradskj Areni i pobeda Partizana nad Šlonskom! Parni valjak slavio je u završnici za infarkt posle nebeskog skoka Nemanje Dangubića i odlučujućeg slobodnog bacanja Alekse Avramovića za konačnih 75:73 (22.15, 15:20, 17:17, 21:21).

Partizan je uspeo da izbegne senzaciju pred svojom publikom. Šlonsk je u poslednja dva minuta ušao sa pet poena prednosti posle koša ponajboljeg igrača utakmice Kerema Kantera za 73:68. Uzvratio je Avramović posle čega je Dangubić na 20 sekundi do kraja pogodio dva slobodna bacanja za -1 (72:73) pre nego što je iz ofanzivnog skoka ispravio promašaj Uroša Trifunovića za tri uz pet sekundi do isteka vremena. Gosti su zatim vezali još jednu grešku, pa Avramović sa crte postavio konačnih 75:73.

Izabrane vesti

Partizanov meč viner bio je Nemanja Dangubić. Dva ofanzivna skoka i praktično svi ključni poeni na kraju svrstali su ga među heroje ove utakmice. Završio je susret sa šest poena i perfektnih 4/4 sa penala. Gregor Glas je odigrao susret u odličnom ritmu, ubacio 18 poena, ali je zatim pretrpeo povredu skočnog zgloba koja nimalo nije izgledala naivno. Toliko da Glas nije mogao samostalno da hoda dok je izlazio sa parketa uz pomoć lekarske ekipe. Uroš Trifunović ga je pratio sa 12 poena, a i on je zabrinuo navijače Partizana pošto mu je stradala arkada posle zakucavanja iz kontre. Nije uspeo da se uhvati za obruč zbog čega ga je inercija povukla na parket, udario je glavom i “pukla“ mu je arkada. Otišao je na ušivanje i ubrzo se vratio kako bi pomogao saigračima da ostvare trijumf. Avramović je takođe bio dvocifren sa 10 poena. Partizan je i ovaj susret igrao bez povređenog Kevina Pantera. Kod gostiju Kanter je imao 21 poen, Ivan Ramljak i Aleksandar Džijeva su dodali po 12 poena.

--------------------------

- Evrokup - 7. kolo -

PARTIZAN - ŠLONSK 75:73

/22:15, 15:20, 17:17, 21:21/

Dvorana: Štark Arena (Beograd)

Sudije: Karlos Kortes, Ig Tepenije, Stiv Bitner

Partizan: Kuruc, Ledej 10, Zagorac, Avramović 10, Koprivica 8, Dangubić 6, Smailagić 3, Miletić, Mur 4, Glas 18, Trifunović 12, Madar 4

Šlonsk: Kolenda 9, Karolak 5, Kanter 21, Džastis 6, Gordon, Džjeva 12, Lendževaj 4, Gabinski, Mejers, Ramljak.

--------------------------

Gosti su dobro otvorili meč. Džastis je u ranoj fazi pogodio trojku, da bi mu se nakon toga otvorilo još par solidnih pozicija, ali nije uspeo da popravi učinak. Sa druge strane je Partizan tražio pravi ritam u napadu, bilo je i propusta u odbrani, a Šlonsk je unutrašnjom igrom stigao do prve osetnije prednosti. Poveli su gosti sa 15:8 posle mini serije od 6:0, usledio je Obradovićev tajm-aut, posle kojeg je sve stalo u ekipi Andreja Urlepa i počela je Partizanova serija. Pokrenuo ju je Madar sa četiri poena, uneo je Izraelac sa sobom na teren i veliku energiju, koja se potom prenela na čitavu petorku. Vezali su crno-beli 14 poena bez protivničkog odgovora i pred odlazak na odmor stekli sedam poena viška. Odličanje bio Gregor Glas, iako ga nije služio šut sa distance, pametno je tražio rešenja u napadu, ulazio u reket i okončao kvartal sa devet poena.

Vezao je Partizan četiri poena na startu druge deonice, pa se serija bez odgovor poljske ekipe produžila na 18:0. Prekinuo ju je Siril Lendževajn sa dva poena, a na semaforu je stajalo 26:17. Stigli su crno-beli potom i do plus 13, a onda je usledio trzaj Šlonska, koji je zategao odbranu i konačno vezao par dobrih napada. Ipak, brzo su crno-beli vratili prednost, a onda je usledila bespoštedna borba na obe strane za svaku loptu, a u takvom razvoju dešavanja nisu se snašli ni jedni ni drugi najbolje, pa je rezultat mirovao. Usledilo je, čini se, opuštanje Obradovićevih izabranika, koja je gost znao da iskoristi. Serijom 10:2 košarkaši poljske ekipe zatvaraju deonicu. U finišu je posle nekoliko promašaja sa distance pogodio i Džastis, te se prednost Partizana istopila na samo dva poena pred odlazak na veliki odmor. Mur je šutirao u poslednjim sekundama sa pola terena i promašio - 37:35.

Uroš Trifunović (©Star Sport)Uroš Trifunović (©Star Sport)

Zategli su i jedni i drugi odbranu u nastavku. Teško su padali poeni u tvrdoj igri na oba kraja parketa, a Partizan je vapio za jednim raspoloženim igračem koji bi povukao ekipu. To je u prvom delu treće deonice bio Trifunović, koji je vezao pet poena i omogućio crno-belima da čuvaju prednost. Sa druge strane se razigrao Kanter. Išlo je dosta akcija preko centra Šlonska, koji je uspeo da realizuje par napada i održi goste u igri. U finišu kvartala je u redovima Partizana, čini se, jedini rešenja na polovini portivnika pronalazi Glas. Igrao je pametno, nije preterivao sa šutevima sa distance, trudio se da traži kontakt, uvlačio u reket i povukao domaćina. Ipak, u poslednjem minutu najpre Kanter pogađa za dva pod prekršajem, a onda realizuje i dodatno bacanje, da bi kvartal trojkom zatvorio mladi Kolenda, jer Partizan nije uspeo da realizuje poslednji napad - nije ni uputio šut pre isteka vremena. Srećom, iako napad nije najbolje funkcionisao, odbrana je uglavnom dobro odrađivala posao, pa je Obradovićeva ekipa zadržala dva poena prednosti pred poslednji odmor.

Borba se nastavila i u poslednjoj deonici. Obe ekipe su igrale veoma agresivnu odbranu, a u takvoj situaciji najbolje se snašao najiskusniji. Ledej je održavao prednost, ali nije Partizan uspevao da se odlepi, gosti su odbijali da se predaju. Posle samo dva i po minuta igre i nemile scene u Areni, Trifunović je efektno zakucao u kontri, ali ga je u letu zakačio Ivan Ramljak, pa je jako nezgodno pao i pukla mu je arkada. Hrvatskom košarkašu je svirana nesportska, a penal je realizovao Mur. Nekoliko minuta kasnije snažno zakucavanje Smailagića je diglo publiku na noge, a onda i trojka Mura, ali gosti se nisu dali slomiti. Uspeli su preko Kantera i Kolende da dođu do preokreta i bili na pragu trijumfa. A onda je Dangubić ogrnuo plašt i doneo crno belima još jednu važnu pobedu.

EVROKUP - 7. KOLO

Utorak

Ulm - Burg 96:86

/Tornvel 23 - Heris, Sulajmon 24/

Trento - Turk Telekom 70:76

/Rejnolds 21 - Dokins 15/

Huventud - Levaloa 86:63

/Ribas 17 - Hanter 21/

Andora - Lijetkabelis 81:76

/Kroford 14 - Orelik 23/

Sreda

Budućnost - Gran Kanarija 76:83

/Kobs 18 - Salvi 15/

Hamburg - Lokomotiva Kubanj 100:82

/Braun 21 - Mekolum 27/

Venecija - Cedevita Olimpija 77:70

/Vat 17 - Pulen 14/

Partizan - Šlonsk 75:73

/Glas 18 - Kanter 21/

Virtus Bolonja - Promiteas 91:72

/Vims 18 – Grent 15/

Odloženo

Valensija - Bursaspor



tagovi

KK PartizanŠljonskEvrokupŽeljko Obradović

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara