Branko Lazić (Foto: Starsport)
Branko Lazić (Foto: Starsport)

Nek zagrmi kao protiv Lokomotive, Budiveljnika, Fenerbahčea... (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | čet. 13.10.22. | 08:28

"Protiv Lokomotive sam prvi put osetio pravu tremu, o Budiveljniku se još priča, kad smo dobili Fenerbahče 2017. bilo je ludilo od atmosfere", priseća se kapiten Crvene zvezde Branko Lazić pred prvi meč kod kuće u Evroligi protiv Panatinaikosa

Došlo je vreme da pesma sa tribina dvorane "Aleksandar Nikolić" ponovo nadjača himnu Evrolige - Crvena zvezda na premijeri kod kuće u elitnom takmičenju dočekuje Panatinaikos (19.00). Odigrali su crveno-beli već dve utakmice pred svojim navijačima, ali zbog kazne ABA lige povodom loše ogranizacije druge utakmice finalne serije prošle sezone, određeni delovi tribina bili su zatvoreni. Večeras će Zvezdin "šesti igrač" moći da zasija punim sjajem.

Kako javljaju iz kluba, odziv na dan pred susret bio je izvanredan, što je još jedan pokazatelj da će izabranici Vladimir Jovanovića imati izuzetno brojnu i glasnu podršku protiv starog rivala sa kojim su u elitnom takmičenju dosad delili megdan 16 puta (8-8 u pobedama). Zelene čeka grotlo Pionira.

Izabrane vesti

"Očekujem punu halu i podršku sa tribina. Interesovanje je veliko, drago mi je zbog toga i što će novi momci već na prvoj utakmici moći da osete atmosferu koja je godinama ovde prepoznatljiva. Biće izuzetno teško, bez ozbira što igramo kod kuće, jer je protivnik veoma iskusan, sa trenerom koji nam je dobro poznat. Znamo njegovu filozofiju i sigurno neće doći ovde nespremni na sve što ih očekuje. Očekujem izuzetnu utakmicu i nadam se da ćemo uz pomoć navijača uspeti da se radujemo na kraju", rekao je za Mozzart Sport kapiten srpskog šampiona Branko Lazić.

Dobro je košarkaška Evropa upoznata sa atmosferom koju stvaraju Zvezdini navijači. Kako protivnici na nju reaguju najbolje se videlo na primeru iskusnog hrvatskog košarkaša Anta Tomića. Braneći boje Barselone stao je pre šest godina pred crveno-belu publiku i zanemeo. Na momenat se isključio i zaboravio da pruži ruku sudijama posle intoniranja himne Evrolige, koju naravno nije čuo. Nije mu bilo svejedno. Na kraju je sa saigračima pognute glave napustio Beogradsku arenu - Zvezda je slavila 76:65.

Jasno je da takva podrška daje ogroman vetar u leđa igračima. To najbolje zna simbol Zvezdinih uspeha u prethodnih 11 i kusur godina. I posle više od decenije najtrofejniji košarkaš u istoriji kluba (20) ne može da dočeka da ponovo oseti jedinstvenu atmosferu.

"Svaka utakmica nosi nešto specifično. Svaki put kad igramo na domaćem terenu, naročito kad je puna hala, neki je novi doživljaj i utisak. Jedva čekam meč da vidim šta će doneti".

Tokom godina se između njega i navijača stvorila neraskivida veza. Odavno je miljenik i heroj zvezdaške publike.

"Trudim se da odradim svoj deo posla najbolje što mogu u svakom trenutku i siguran sam da navijači to prepoznaju i shodno tome imamo odnos koji je zaista poseban posle toliko godina. Sigurno da ću i dalje raditi sve što je do mene da nastavimo da ga negujemo".

I dalje pamti prvi meč kod kuće u Evroligi. Protivnik je bila Lokomotiva Kubanj, a Delije su se odmah postarale da pokažu evropskoj eliti šta je čeka kad dođe njihovim ljubimcima na megdan. Grmelo je od prvog do poslednjeg minuta. Bila je to jedna od onih utakmica o kojoj će Lazić pričati i svojim unucima.

"Tada sam prvi put osetio pravu tremu. Tokom čitavog zagrevanja sam bio izuzetno nervozan. Posle kad je krenula utakmica, malo sam došao sebi. To je bilo nešto što će zaista ostati urezano u pamćenju".

Utakmica sa timom iz Krasnodara samo jedna od brojnih koju iz sećanja Zvezdinog kapitena ništa neće moći da izbriše. I dan danas se priča o paklu koji su navijači crveno-belih priredili ukrajinskom Budiveljniku u četvrtfinalu Evrokupa 2014. Postavljen je rekord Arene i drugorangiranog evropskog takmičenja - 24.232 navijača. Još stoji. U vrhu liste Lazićevih utakmica za pamćenje je i susret sa Fenerbahčeom tokom sezone 2017/18 u Evroligi, kada je blokada Ognjena Kuzmića u poslednjim sekundama obezbedila prvu pobedu crveno-belima nad istanbulskim timom.

"Utakmica protiv Budiveljnika je definitivno na prvom mestu. Oboren je rekord Arene i još se i njoj priča. Bilo je još mečeva za pamćenje, naročito u Pioniru. Recimo, 2017. kada smo dobili Fenerbahče. Bila je neverovatna atmosfera, ali i čitave te sezone su navijači bili uz nas, konstantno je bila puna hala i ludilo od atmosfere".


Ima nešto u tom Pioniru. Dvorani koju Zvezda zove svojim domom. A kada je kod kuće, spektakl je zagarantovan. Na parketu je kao u košnici. Kako naš narod voli da kaže, "ne čuju se sopstvene misli". Niko nije ostao imun na čari dvorane "Aleksandar Nikolić", kada je pod svoje uzme armija crveno-belih navijača.

"Tako je napravljen da je dosta akustičan i pola dvorane može da napravi fantastičnu atmosferu. Kada je svako mesto popunjeno to je zaista ludilo. Ta atmosfera iz hale se oseća na terenu i nemoguće je ostati ravnodušan ili ostaviti to po strani. Koliko god se trudio da se koncentrišeš na utakmicu, svestan si atmosfere oko sebe".

Kapiten Crvene zvezde inače igra svoju 12. sezonu kao član tima sa Malog Kalemegdana. Kada pogleda unazad na sve što je u crveno-belom dresu postigao, priseti se neverovatnih atmosfera sa utakmica, jasno je da može da bude samo ponosan.

"Vidim iza sebe jedan izuzetno dug, naporan i težak put koji smo prošli. Ne samo ja, več svi ljudi koji su bili od 2011, 2012. u klubu, do danas. Svi su prošli taj težak put adaptacije i treninga. Rasli smo svi zajedno da bi došli gde smo. Bez obzira na sve te trofeje koje smo osvojili, najvažnije je da smo vratili Crvenu zvezdu gde joj je mesto - u elitu evropske košarke. I da smo već dugi niz godina njeni članovi", zaključio je Branko Lazić u razgovoru za Mozzart Sport.

Crvena zvezda je na premijerama u Evroligi pred svojim navijačima pretrpela samo dva poraza. Od Lokomotive Kubanj i Darušafake. Kolena su klecala igračima Galatasaraja, Strazbura, Barselone, Fenerbahčea, Baskonije, Žalgirisa kada su prvi put u sezoni osetili galamu sa tribina Pionira. Nek zagrmi i večeras.

EVROLIGA - 2. KOLO

Četvrtak

19.00: (1,55) Crvena zvezda (14,5) Panatinaikos (2,70)

19.00: (1,90) Monako (13,5) Efes (2,05)

20.30: (1,90) Barsleona (13,5) Real Madrid (2,05)

20.30: (1,45) Virtus Bolonja (15,0) Bajern (3,05)

Petak

20.00: (1,60) Fenerbahče (14,5) Makabi (2,55)

20.00: (1,15) Olimpijakos (20,0) Žalgiris (6,00)

20.30: (1,70) Baskonija (14,5) Partizan Mozzart Bet (2,30)

20.30: (1,20) Olimpija Milano (1,90) Alba (5,00)

21.00: (1,35) Valensija (16,0) Asvel (3,50)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Branko LazićKK Crvena zvezda

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara