Prazan teren u Orlandu (©Reuters)
Prazan teren u Orlandu (©Reuters)

Neke stvari su veće od košarke

Vreme čitanja: 4min | čet. 27.08.20. | 09:03

Istorijska noć u američkom sportu

Odmah prvo da razjasnimo. Nije bitno da li je Džejkob Blejk lice od ranije poznato policiji ili ne, da li je imao dosije ili šta već. Apsolutno nije. Trojica policajaca su bili prisutni, mogli su da ga onesposobe, da mu stave lisice, da ga uhapse, sve samo ne da mu u leđa ispale sedam metaka. Pred očima troje od njegovo šestoro dece. Samo da bi koji dan kasnije policija mirno stajala dok običan svet u Kenoši skače oko nje i pokazuje joj 17-godišnjeg belca sa automatskom puškom u rukama. Trči posred ulice. Koji trenutak ranije on je na parkingu ispred obližnje prodavnice već ubio jednog čoveka. Crnog naravno. Kako policija nije reagovala tinejdžer je u begu – i verovatno paničnom strahu – potom usmrtio još jednog crnca.

Neshvatljivo. Nenormalno. I uz sav “temelj“ postavljen ranijim policijskim postupcima – ovog proleća je "aktuelno" bilo ubistvo Džordža Flojda – dovoljno da se u NBA ligi dogodi istorijska noć kad su igrači odbili da igraju. Ne zbog para, ne zbog uslova, već zato što neke stvari jednostavno ne mogu da gledaju.

Izabrane vesti

Bolesno, čoveče. Bez srca“, rekao je Džordž Hil bek Milvoki Baksa, ekipe iz države Viskonsin koja je prva i povukla nogu i rešila da ne izađe na teren za petu utakmicu serije sa Orlandom.

Umesto da nas štite, oni nas maltretiraju i ubijaju. Hvala Bogu da je dečko preživeo, mada sam siguran da su policajci uznemireni zbog toga“, dodao je, a nadovezao se i Kris Pol iz Oklahome.

Naježio sam se. Ovo nije u redu. Ne zanima me ništa pre. Ovo ne sme da se desi čoveku. Umoram sa i od gledanja ovakvih snimaka. Umoran sam“.

Džejkob Blejk za sada jeste živ, mada doktori kažu da će mu biti potrebno čudo da bi ponovo prohodao. Čudo će biti potrebno i NBA ligi da bi se nastavila. Već su i neki bejzbol timovi saoštili da neće da igraju MLB ligu, isti je slučaj i u fudbalskoj MLS ligi, teniserka Naomi Osaka je pekinula takmičenje na turniru u Njujorku. A mnoga legendarna lica počela su da pružaju podršku demonstrantima.

Kao crncu, kao bivšem igraču, mislim da je najbolje da podržim košarkaše i ne budem ovde“, rekao je čuveni Keni Smit pre no što je napustio studio u toku snimanje kultne emisije “NBA na TNT

Kris Veber, najbolji igrač one kultne generacije Sakramenta sa Vladom Divcem i Peđom Stojakovićem, bio je još jasniji.

Ako ne sad, kad? Shvatamo da ovo neće stati. Ali da li to znači da mlad čovek prestane da pokušava? Nemojte da slušate ljute koji vam to govore. Ovo radite za sledeću generaciju... Aplaudiram. Aplaudiram mladim ljudima koji nas vode“, podržao je Veber demonstracije koje se pod sloganom “Black lives matter“ vode širom SAD.

Ima naravno i onih koji će primetiti da je prekid NBA lige – niko ne zna dokle će trajati – dokaz da se politika umešala u sport. I to je tačno. Ali ima stvari koje su prosto važnije od sporta. Kako to kaže trener LA Klipersa Dok Rivers

Gledam ove mitinge Republikanaca i sve što čujem je Donald Tramp kako priča o strahu. A nas ubijaju. Na nas pucaju. Nama zabranjuju da živimo u određenim zajednicama. Nas su i besili. A oni se žale na strah. Neverovatno mi je koliko mi uspevamo da volimo ovu zemlju iako ona ne voli nas… Moramo bolje. Moramo da zahtevamo bolje. Smešno je, kad mi protestujemo šalju jedinice za razbijanje nereda. A u Mičigenu (pretežno protesti belaca, prim.aut) ljudi s oružjem pljuju policajce i nikom ništa”.

Nastavio je Rivers poentom…

Kad gledaš ovaj snimak (ubistvo Džejkoba Bkejka, prim.aut) ne moraš da budeš crnac da bi se razbesneo. Dovoljno je da budeš Amerikanac. I kako se Republikanci usuđuju da pričaju o strahu? Mi treba da se plašimo. Koji otac belog deteta treba da sinu priču da bude pažljiv šta radi kad ga zaustavi policija? To nije normalno”.

NBA “mehur” u Orlandu je pukao. Ne zbog korona virusa, doduše, ali ako se nešto pametno ne preduzme posledice bi mogle da budu prilično loše.

Idu i izbori. Tamo su mnogo veći ulozi od nekakvog šampionskog prstenja. Ili kako to kaže Jutin Donovan Mičel

J..eš utakmice i plej-of! Ovo je bolesno, ovo je pravi problem i zahtevamo pravdu”.



Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara