Stefan Lazarević i Ognjen Dobrić (Foto: MN Press)
Stefan Lazarević i Ognjen Dobrić (Foto: MN Press)

Ognjenova zlatna levica

Vreme čitanja: 4min | pon. 20.02.23. | 08:44

Dobrić u Nišu dodao još dva individualna i jedno timsko priznanje u impresivnu kolekciju

Zasijala je levica Ognjena Dobrića punim sjajem u borbi za Žućkovu. Zatrpao je srpski reprezentativac koš Mege u trećoj četvrtini finala, postigao čak 18 poena i trasirao joj put ka rekordnom, devetom Kupu Radivoja Koraća. Poklonile su se Zvezdinom detetu pune tribine niške dvorane Čair, mahom obojene u crveno-belo, pošto su prisustvovale još jednoj šuterskoj rapsodiji u borbi za trofej.

Zbog toga je armiji navijača tima sa Malog Kalemegdana poslednji u nizu uspeha još draži, jer Ognjen je jedan od njih. Još kao dečak iz petnih žila je bodrio Crvenu zvezdu sa tribina, a onda se 2011. preselio na teren i u omiljenim bojama počeo da gradi ime koje će ostati urezano duboko u istoriji kluba.

Izabrane vesti

Pre 12 godina je kao junior prvi put navukao Zvezdine odore, vrlo brzo zavredeo i profesionalni ugovor. A od 2016. krenuo ka zvezdama. Sedam godina kasnije, zaključno sa Kupom u Nišu, osvojio je 14 trofeja u crveno-belom. Više od njega ima samo rekorder, kapiten Branko Lazić (21), dok je rame uz rame sa Lukom Mitrovićem koji je 18. februara takođe stavio ruke na 14. pehar.

Ali nisu samo timska priznanja stavila Ognjenovo ime u srca Zvezdinih navijača. U Čairu je proglašen za MVP-a finala, a sa 24 poena je poneo i nagradu za najboljeg strelca. Direktni krivac bio je i za dve titule u Superligi Srbije, pošto je 2017. i 2021. bio najkorisniji igrač završne borbe. Prošle sezone bio je najbolji Zvezdin igrač i na putu ka regionalnom tronu. Dokazao je Dobrić da mu ne smeta herojski plašt, štaviše, da ga čuva za posebne prilike.

Dobrić sa priznanjima za najkorisnijeg igrača i najboljeg strelca 2017. (Foto: MN Press)Dobrić sa priznanjima za najkorisnijeg igrača i najboljeg strelca 2017. (Foto: MN Press)

Prvi put je njegova levica dobila zlatni sjaj još kada se po povratku iz FMP-a borio za mesto pod suncem. Bolji način da kupi upravu, navijače i trenera (u tom trenutku Dejana Radonjića) nije mogao da izabere. U borbi za titulu šampiona Srbije protiv tima iz Železnika postizao je 17,6 poena po meču i objedinio individalna priznanja.

Sledeća sezona bila je jedina u kojoj sa Crvenom zvezdom nije osvojio ABA ligu, ne računajući 2019/20 koja je prekinuta zbog pandemije virusa korona. Vratio se naredne na regionalni tron i onda pogurao crveno-bele ka još jednoj tituli u Superligi – sa prosekom od 22 poena bio je MVP i najbolji strelac finalne serije sa Megom.

Minule takmičarske godine, Zvezda je preko Cedevite Olimpije stigla do prilike da nastavi dominaciju na Jadranu, a na poslednjem koraku sačekao ju je večiti rival Partizan, sa klupe predvođen najtrofejnijim evropskim stručnjakom Željkom Obradovićem, opasan ubojitim oružjima i željan da prekine crveno-belu vladavinu. Nisu Zvezdini igrači ustuknuli, odbranili su tron posle pet utakmica za pamćenje, a MVP trofej je ponovo završio u Dobrićevim rukama.

Dobrić sa priznanjem MVP-a plej-ofa ABA lige (Foto: MN Press)Dobrić sa priznanjem MVP-a plej-ofa ABA lige (Foto: MN Press)

Posle burne, ali još jedne veoma uspešne sezone i odbranjene triple krune sa voljeni klubom, usledilo je i burno leto za 28-godišnjeg reprezentativca. Povreda ga je sprečila da pomogne Srbiji u junsko-julskom FIBA prozoru, ali čim se oporavio priključio se pripremama reprezentacije za Evrobasket. Radio sa selektorom Svetislavom Pešićem do pred samu smotru, ali nije imao sreće da se nađe na konačnom spisku.

Tako je sa zakašnjenjem stigao na Zvezdine pripreme, dočekali su ga novi trener i veliki broj novih saigrača. A onda se pred sam početak sezone povredio… Propustio nekoliko prvih mečeva i onda polako hvatao ritam. Nije ga dugo služio šut, ali nastavio je da radi i na sve moguće načine pokušavao da bude od koristi timu. Bio spreman i da uprlja ruke. Sve, samo da Zvezda pobeđuje. Verovao je da će će se trud isplatiti, kao što su i trener Duško Ivanović i saigrači verovali u njega, nastavio da šutira i – isplatilo se.

S vremenom je njegov ofanzivni doprinos bio sve veći, odigrao je ključne uloge u pobedama nad Cedevita Olimpijom i Budućnosti u ABA derbijima, dao vredan doprinos u trijumf u nad Makabijem neposredno pred put za Niš, a najbolje sačuvao za finalni meč i još jednom izrastao u Zvezdinog junaka.

Imao je zaista nestvarnu deonicu po povratku sa velikog odmora. Od 22. do 24. minuta je igrao sam. Vezao čak 12 poena. Držala se dobro Mega, ali Dobrić je bio uporan. Ušle su još dve trojke kao kap u finišu kvartala za 78:65 pred poslednji predah, a vrlo brzo se ispostavilo da je Zvezdin šuter dalekometnih hicima slomio rivala.

Još jedna partija Ognjena Dobrića za anale. Dokazao je ponovo verni Zvezdin vojnik da crveno-bela armija može da se osloni na njega za najveće bitke, a da napadački arsenal Duška Ivanovića nastavlja da raste pred ključni deo sezone.



tagovi

KK Crvena zvezdaOgnjen Dobrić

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara