©Star Sport
©Star Sport

Panteri žestoko oznojili crno-bele: Partizan neporažen čeka Crvenu zvezdu

Vreme čitanja: 3min | sub. 06.11.21. | 20:56

Crno-beli propustili priliku da prelome utakmicu u trećoj deonici, pa su se gosti vratili u igru, ali su poklekli u završnici - 74:69

Košarkaši Partizana ostaju neporaženi i posle duela sa FMP-om, koji je jedno od najprijatnijih iznenađenja na Jadranu. Crno-beli su nastavili pobednički da koračaju kroz regionalno takmičenje pa će derbi susret sa Crvenom zvezdom i najteži okršaj do sada, koji se igra 14. novembra, dočekati na vrhu tabele sa skorom 7-0. Iako su crno-beli mogli da prelome pitanje pobednika u trećoj deonici, nisu tu priliku iskoristili, dozvolili su Panterima da se dugo nadaju da mogu nešto više da urade, pa im tek konačno presudili u poslednjim minutima utakmice – 74:69 (20:13, 19:17, 23:18, 12:21).

Ovog puta glavnu ulogu nije igrao Kevin Panter, koji je završio meč bez poena. To je imalo uticaja na rasplet. Bez učinka vodećeg igrača, crno-beli su morali žestoko da se oznoje da bi izvoljevali pobedu protiv inspirisanog protivnika. U sastavu nije bilo ni bitne karike Alena Smailagića. Predvodili su ih Zek Ledej i Aleksa Avramović, koji su uspeli da neutrališu učinak raspoloženih stranih igrača u ekipi iz Železnika – Izundua, Nevelsa i Džonsa.

Izabrane vesti

Očekivalo se da ekipa koje je doživela samo jedan poraz od starta ABA lige pokaže potencijal koji ima i protiv lidera i tako režira jednu zanimljivu predstavu u dvorani „Aleksandar Nikolić“. Igrači Partizana su znali da ih čeka rival koji je posle dobrih partija pun samopouzdanja. Otvorili su crno-beli utakmicu serijom 7:0 i na taj način odmah na startu stavili do znanja Panterima da od njih sve zavisi.

Zek Ledej i Aleksa Avramović su dali ekipi pravo početno ubrzanje. Kada ih je ispratio Balša Koprivica i pogodio pod faulom, a onda iskoristio dodatno slobodno bacanje, crno-beli su se odmakli na pristojnu udaljenost – 15:3. Geret Nevels je pokrenuo tim iz Železnika, koji je brojao na ovom meču samo deset igrača, i pobrinuo se da budu koliko-toliko ravnopravan protivnik na terenu do kraja prve četvrtine.

PARTIZAN – FMP 74:69 (20:13, 19:17, 23:18, 12:21)

Dvorana: „Aleksandar Nikolić“

Gledalaca: 4.877

Sudije: Miloš Koljenšić, Krunoslav Peić, Radoš Savović

PARTIZAN: Kuruc 6 (3as), Panter, Ledej 18 (7sk), Zagorac 4 (4sk), Avramović 15 (3sk, 4as), Koprivica 7 (9sk), Dangubić 5, Miletić 4, Mur 6, Glas, Trifunović 8, Madar 1.

FMP: Nevels 15 (7sk, 3as), Pavićević 5, Vujičić 2, Džons 15 (4sk, 7as), Šaranović 1, Nikolić 4, Radonjić 7, Izundu 20 (9sk), Simonović, Nerandžić.

U drugom periodu je Valjak ponovo bio u elementu sa početka utakmice. Menjao je igrače Željko Obradović, pružio je šansu u prvom poluvremenu svima. Njih 12 su podelili minutažu, a najviše vremena je na terenu proveo Ledej, koji je bio i najefikasniji kod domaćih prilikom odlaska na pauzu – osam poena. Kada je sredinom druge četvrtine na teren ušao Uroš Trifunović, posle dve propuštene utakmice, i ubacio dve trojke, od kojih je jedna bila u padu iz teške pozicije, Partizan je pobegao na 16 razlike. Baš kao i na nekim prethodnim utakmicama, u završnici poluvremena je popustila malo koncentracija domaćih, pa su dozvolili pred odlazak u svlačionicu da rival veže sedam poena i smanji na devet razlike – 39:30.

Posle toga je sigurno Obradović imao šta da im kaže na pauzi. Panteri su u tom finišu iskoristili opuštanje domaćih i videli da znaju kako da ih kazne kada nisu potpuno fokusirani. Prišli su i na sedam razlike u trećoj četvrtini – 45:38, pa su tada crno-beli shvatili da nema šale sa motivisanim izabranicima Nenada Stefanovića. Brzo su stvari na svoje mesto postavili Kuruc, Ledej i Avramović. Ređali su se atraktivni napadi – zakucavanja, trojke, ulazi... Za čas posla na semaforu je pisalo 60:44 za Partizan.

Nije ni to vođstvo bilo dovoljno da već tada prelome utakmicu, jer je FMP u poslednjoj deonici Ebuka Izundu približio ponovo na jednocifrenu udaljenost. Domaći su dopuštali rivalu da se vrati u život i nervirali trofejnog stručnjaka na klupi. Nada Pantera da mogu da učine završnicu makar dramatičnom je dugo tinjala. Spustili su na pet razlike, a mladi Pavićević je propustio priliku da ih još približi. Posle toga više nije bilo vremena da još zakomplikuju posao favoritu, pa je Partizan proslavio još jednu pobedu na Jadranu. Ali, ponovo je video neke mane koje će morati da ispravi pred ispite naredne nedelje.




Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara