Aleksej Pokuševski (©AFP)
Aleksej Pokuševski (©AFP)

Partija za pamćenje - Maestralni Pokuševski zatrpao koš Memfisa i režirao preokret (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 14.03.21. | 21:34

Tri dana posle odličnog izdanja protiv Dalasa srpski košarkaš značajno podigao lestvicu i upisao prvi dabl-dabl u karijeri

Kaljenje je urodilo plodom. Poslao je trener Oklahome Majk Denju Alekseja Pokuševskog u Razvojnu ligu, ozbiljnija minutaža dala je neophodno samopouzdanje srpskom košarkašu, koji po povratku u najjače košarkaško takmičenje na planeti ne prestaje da oduševljava. Posle 17 poena protiv Dalas, usledila je nešto slabija partija u susretu sa Njujork Niksima, ali je danas stigao savršeni odgovor na loše šutersko izdanje iz prethodne utakmice. Pokuševski je sa 23 poena srušio Memfis (128:122) i svima stavio do znanja da se u Oklahomi rađa nova zvezda svetske košarke. Postao je i najmlađi igrač u istoriji NBA lige koji je na jednom meču zabeležio 20 ili više poena, 10 ili više skokova uz pet ili više postignutih trojki, a ujedno i najmlađi igrač u istoriji Tandera koji je na jednom meču postigao 20 poena.

Ponovo se bivši košarkaš Olimpijakosa našao u startnoj petorci, a kako je odigrao jasno je da je klupa prošlost. Otvorio je meč trojkom, potom pogodio sa poludistance i najavio partiju za pamćenje. Okončao je prvi kvartal sa sedam poena u drugom dodao još jednu trojku, ali je Memfis držao konce igre u svojim rukama. Nisu se Šaj Gildžus-Aleksander i Pokuševski predavali. Namstio je srpski košarkaš ruku, vezao dve trojke u prvoj polovini treće deonice i na 20 minuta do kraja susreta došao do rekorda karijere (18 poena). Ipak, Grizlisi su i dalje vodili.

Izabrane vesti

Nije Oklahoma dala poslednju reč, dvojkom Vilijamsa poravnala je rezultat, a onda je Pokuševski okrenuo stvari. Pogodio je dva penala, potom i trojku, za prvo vođstvo Oklahome još od sredine druge deonice. Od tog trenutka sjajni Kanađanin Gildžus-Aleksander uzima stvari u svoje ruke, vezuje osam poena i dovodi Oklahomu na prag trijumfa, Memfis nije imao snage u poslednjih par minuta za preokret.

Pokuševski je ostvario rekord karijere, a po prvi put je upisao i dabl-dabl kako je uspeo da sakupi i 10 skokova. Upisivao se u sve statističke kolone, pa je zabeležio i četiri asistencije, kao i po jednu blokadu i ukradenu loptu. Šutirao je zaista impresivno, sa velikom dozom samopouzdanja, pa je pogodio pet trojki iz osam pokušaja, ubacio je sva četiri slobodna bacanja koja je imao, za dva je šutirao 2/5 za ukupnih 7/13 iz igre (54 odsto).


Još jednom je odigrao odlično i u odbrani, ali to ni do odlaska u Razvojnu ligu nije problem. Utisak je bio da nema dovoljno samopouzdanja u napadu i da se retko odlučuje da šutira, ali to se posle kaljenja promenilo. Sa novom dozom vere u šut vratio se na NBA parkete i svima pokazao da je Oklahoma možda napravila i najveću krađu minulog drafta, kada ga je sa 17. pozicije dovela u svoje redove. Početak jeste bio turbulentan, ali je proces adaptacije čini se prošao, pa od 19-godišnjeg košarkaša rodom iz Beograda možem da očekujemo sve bolje partije u nastavku sezone. Večeras je dokazao da će Oklahoma mirne glave može da se osloni na njega i Gildžus-Aleksandera u procesu stvaranja nove ekipe, ali i pokazao da je budućnost reprezentacije Srbije u sigurnim rukama.

Uživajte u potezima igrača koji bi u već u bliskoj budućnosti mogao da se pridruži Nikoli Jokiću na Ol star susretima, jer ovo je samo početak.


NBA

Nedelja

Oklahoma - Memfis 128:122

/Gildžus-Aleksender 30, Pokuševski 23 - Morant 22/

Golden Stejt - Juta (u toku)

23.30: (1,65) Filadelfija (13,0) San Antonio (2,50)

23.55: (3,70) Orlando (14,0) Majami (1,35)

Ponedeljak

00.30: (1,50) Atlanta (13,0) Klivlend (2,95)

01.00: (5,00) Hjuston (16,0) Boston (1,22)

01.00: (2,60) Minesota (13,0) Portland (1,60)

02.00: (1,65) Čikago (13,0) Toronto (2,50)

02.00: (2,95) Nju Orleans (13,0) LA Klipers (1,50)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Aleksej PokuševskiOklahoma Siti Tander

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara