Foto: AFP
Foto: AFP

Oklahoma se divi Pokuševskom: Jednostavan, efikasan, noćna mora za šutere protivnika (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pet. 12.03.21. | 12:42

Srbin u prvom planu posle maestralne partije protiv Dalasa

Pobeda Oklahome nad Dalasom (116:108) protekla je u znaku povratka supertalentovanog srpskog košarkaša Alekseja Pokuševskog, koji je na prvom meču za Tanderse od 1. februara i susreta sa Hjustonom prikazao fenomenalno izdanje i izrastao u jednog od junaka slavlja domaćina.

Nakon što je Siti Blu završio sezonu u G ligi, Pokuševski se vratio u Oklahoma Siti Tanderse i već na prvom susretu po povratku postao glavna tema košarkaške javnosti.

Izabrane vesti

Supertalentovani Srbin koji je u dresu razvojnog tima odigrao 13 utakmica uz prosečno 7,9 poena, uz 7,3 skoka i 4 asistencije po meču pokazao je da adaptacija na američku košarku protiče idealno, a odlične igre tokom februara bile su povod da dobije nešto konkretniju šansu u članu NBA lige, veću odgovornost, ali i slobodu da se pokaže u najboljem svetlu.

Nekadašnji košarkaš Olimpijakosa priliku protiv Dalasa je dobio od starta utakmice, a fenomenalno veče oslikano kroz 14 poena osam skokova i tri asistencije, srpski košarkaš ukrasio je maestralnom igrom u poslednja dva minuta.

Na poverenje Marka Denjua, krilni košarkaš rođen 2001. godine odgovorio je na najbolji mogući način, a igra u završnici susreta kojom je potpisao pobedu svog tima postala je tema širom košarkaškog sveta. Pokuševski je poslednjih 100 sekundi susreta otvorio rampom Bronsonu, usledila je trojka koju je postigao pola minuta kasnije iz ugla, a sve lađe Dalasa mladi košarkaš potopio je blokadom šuta za tri koji je 11 sekundi pre kraja uputio Finli Smit.

"Od prvog dana samo pokušavam da sitnicama doprinesem timu, radeći prave stvari. Volim da dodam loptu, da pronađem slobodnog saigrača i da igram za tim. Jednostavno, volim da igram loptom za svoje saigrače, da pronađem otvorenog čoveka", rekao je Pokuševski posle pobede nad Dalasom.

Povratak u tim očigledno je doneo neophodno samopouzdanje krilnom košarkašu koji je u četvrtak veče briljirao u svim segmentima igre. Vidno samouveren, srpski biser je bez mnogo razmišljanja i komplikovanja birao prave poteze, bilo da je to asistencija, polaganje na prvi obruč ili šut za tri, a takav pristup zadivio je stratega Oklahome.

"Pokuševski je večeras igrao zaista staloženo. Ofanzivno je izgledao kao momak koji dugo igra u NBA. Samo se prepustio igri. Potezi koje je pravio bili su fenomenalni, bio je u ritmu. Jednostavno je ulazio na polaganje, ali zaista efikasno", rekao je glavni trener Mark Denju.

Vrlo dobrim izdanjem 19-godišnji košarkaš je zadivio i najiskusnije saigrače poput Ala Horforda. Posebno impresivan učinak Srbin je imao u defanzivi, što i ne čudi, s obzirom na to da po broju blokada spada među pet najboljih rukija ove sezone.

"Sjajan je. Igrao je sa mnogo vere u sebe. U odbrani je imao veoma značajan doprinos, osetilo se njegovo prisustvo. Visok je, ima duge ruke i to smeta protivničkim igračima pri šutu. Srećan sam zbog njega. Boravak u G ligi mu je očigledno pomogao. Izašao je pun vere u svoje sposobnosti", rekao je centar Oklahome.

Na Horfordove reči nadovezao se Šaj Gildžus-Aleksander, najefikasniji akter meča sa 32 poena koji je ulogu junaka ipak prepustio tri godine mlađem saigraču.

"Poku se oseća prijatno na terenu. Odlazak u G ligu mu je zaista pomogao. Ovde je njegovo poverenje veliko. Pogotkom za tri poena iz ugla postigao je koš večeri. Momak je koji vredno radi, videćete napredak i rast kod njega tokom cele sezone i narednih godina. Uzbuđen sam zbog njegove budućnosti", rekao je Kanađanin.

Pokuševski je u dosadašnjem delu sezone odigrao 18 utakmica, na terenu je u proseku provodio 18,1 minut uz 3,9 poena, 3,8 skokova, 1,3 asistencije i 1,2 blokade po meču, a novu priliku za dokazivanje imaće već u subotu uveče kad Njujork Niksi gostuju Oklahomi.


tagovi

Oklahoma Siti TanderOklahomaAleksej Pokuševski

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara