Zek Ledej (Foto: MN Press)
Zek Ledej (Foto: MN Press)

Partizan Mozzart Bet zgromio Cedevitu Olimpiju i zakazao finale sa Crvenom zvezdom

Vreme čitanja: 3min | uto. 06.06.23. | 20:55

Nije bilo nikakve drame u majstorici polufinala ABA lige. Crno-beli su maksimalno odradili posao protiv Cedevite Olimpije i tako se plasirali u finale gde već odavno čeka Crvena zvezda

Bilo je teže nego što se očekivalo, mnogo teže, trajalo je duže nego što se bilo ko nadao. Ali posle tri utakmice četvrtfinala i isto toliko u polufinalu, Partizan Mozzart Bet je uradio ono što se očekivalo još i pre početka ove sezone, obezbeđen je plasman u finale regionalnog takmičenja pobedom 90:71. Cedevita u majstorici nije imala šanse, tim Željka Obradovića se konsolidovao u skoku, vrlo brzo stekao dvocifrenu prednost i tako bez ikakve drame dođao do prilike da se bori za trofej, a protivnik, najteži, večiti - Crvena zvezda.

Crveno-beli su u finalu još od 23. maja kada su poslednji put igrali. Ogromna pauza prouzrokovala je i tenzije zbog datuma početka finalne serije, a iz ABA lige su poručiuli da ona počinje narednog ponedeljka, 12. juna. Za razliku od prethodnih plej-of serija, finale se igra na tri pobede. Na prve dve utakmice domaćin je Partizan Mozzart Bet u Areni, potom se treća igra pred navijačima Zvezde u Pioniru, a i četvrta ukoliko bude potrebe. Za eventualnu majstoricu Partizan ima prednost domaćeg terena zbog boljeg učinka u ligaškom delu.

Izabrane vesti

Koliko je druga utakmica polufinala bila loša po crno-bele zbog loše skoka, sada je skoro sve funkcionisalo na vrlo visokom nivou, pre svega zbog energije i pristupa. Izleteo je tim Partizana na parket željan da sve reši na samom startu i sa velikom 12:2 serijom postavili temelje utakmice koja je na kraju rutinski odrađena jer gosti nisu imali priliku da ozbiljnije ugroze domaćina.

Kako je izgledao početak, činilo se da će sve biti rešeno za manje od četiri minuta. Partizan je toliko furiozno krenuo meč, da protivnik nije znao šta ga je snašlo. Tri dalekometna šuta Smailagića, a onda zakucavanje Ledeja i koš Madara. Na semaforu je stajalo 16:2. Ipak, uspela je Cedevita donekle da se razmrda, spusti na kratko razliku, ali posle 10 minuta košarke je na semaforu stajalo 24:16.

Kraj prve deonice je nagovestio da se Cedevita razbudila, a nastavak meča je to samo potvrdio. Partizan je stao, nije bilo više preciznog šuta sa distance, a onda su se pojavili i problemi u odbrani. Kako je vreme odmicalo, gosti iz Ljubljane su se približavali, a sa dve trojke Rebeca, odjednom je viđena prava drama koja je kulminirala nerešenim rezultatom 29:29. Bio je to momenat kad je Željko Obradović reagovao minutom odmora i to je pokrenulo novu seriju, iznosila je ona 11:1 za povratak na komotnih 41:30.

Baš kao što je Cedevita na kraju prve deonice osetila da je u naletu, tako je sada Partizan osetio da može da prelomi meč. Fantastičnom odbranom u kojoj se istakao Kevin Panter ukradenim loptama koje su otvorile putanju ka sjajnom zakucavanjima i emotivnim reakcijama publike u momentu kada su crno-beli imali 16 poena prednost, 52:36.

Iako je ritam meča drastično opao, zbog čestih faulova, Partizan je ovoga puta zadržao koncentraciju. Nije davao priliku Cedeviti da se vrati, pre svega preko skoka. Poznato je već koliko je tim iz Ljubljane dominirao u skoku tokom ove serije, sada je ta prednost u potpunosti bila neustralisana pa je crno-beli tim održavao dvocifrenu prednost i početkom poslednjeg kvartala. Ubrzo je otišla prednost i na preko 20 poena i tada je bilo jasno da je sve rešeno.

Sada kreću pripreme za ono glavno. Večiti derbiji koji će doneti konačan odgovor ko će ove sezone biti šampion. Da li se serija Zvezde nastavlja ili se Partizan vraća na tron posle 10 godina?

- ABA liga (polufinale) - majstorica -

PARTIZAN MOZZART BET - CEDEVITA OLIMPIJA 90:71

(24:16, 17:14, 24:23, 25:18)

Dvorana: Štark Arena (Beograd)

Sudije: Tomislav Hordov, Miloš Koljenšić, Denis Hadžić

Poseta: 14.877

Partizan Mozzart Bet: Ledej 17, Drezgić, Koprivica 2, Panter 6, Smailagić 11, Papapetru, Egzum 11, Naneli 12, Lesor 4, Trifunović 7, Anđušić 11, Madar 9

Crvena zvezda: Rebec 6, Ferel 3, Radović 2, Jeremić 3, Alibegović 11, Murić 10, Mulalić 3, Kosi 2, Matković 10, Gnjidić, Omić 6, Dragić 15



tagovi

KK PartizanABA liga

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara