Reuters
Reuters

Pažnja, pažnja! Nekoliko novih pravila u Evroligi

Vreme čitanja: 1min | pon. 02.10.23. | 18:45

Čelendž više za trenere, ali samo jedan može da se iskoristi u poslednja dva minuta

Kao deo unapređenja košarkaškog pravilnika Evroliga će od predstojeće sezone uvesti nekoliko novih pravila. Najvažnije odnosi se na povećanje broja čelendža za trenere. Uz to, biće i novih situacija koje će sudije moći da pregledaju tokom utakmica, a promenjeno je i pravilo o diskvalifikaciji za igrače i članove osoblja na klupi u slučaju svađa na parketu.

Šefovi stručnih štabova sada će moći da zatraže dva čelendža po meču, s tim da će jedan morati da iskoriste u prvih 38 minuta ili će ga izgubiti. Da bi se utakmice ubrzale, sudije će sada moći da započnu reviziju prekršaja samo u poslednja dva minuta regularnog toka i poslednja dva minuta produžetka. Treneri to i dalje mogu da urade u bilo kom trenutku.

Izabrane vesti

Dve nove situacije moći će da budu proveravane. Da li je faul napravljen prilikom šuta i da li vreme za napad zahteva resetovanje ili ne, u situacijama kada je nejasno da li je lopta dodirnula obruč.

Ubuduće, bilo koji igrač ili osoblje tima koji napusti klupu tokom svađe na terenu, a ne bude aktivno uključen u incident, neće biti diskvalifikovan po automatizmu kao do sada. Ovo znači da će sudije u takvim situacijama pregledati snimak i videti ko je od igrača zaista bio umešan.

Podsetimo, nova sezona u Evroligi počinje u četvrtak 5. oktobra.


tagovi

promena pravilaEvroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara