Košarkaši Srbije (Foto: fiba.basketball)
Košarkaši Srbije (Foto: fiba.basketball)

Perfektna Srbija spremna za Berlin

Vreme čitanja: 5min | pet. 09.09.22. | 08:52

Izabranici Svetislava Pešića pobedom nad Poljskom zaokružili savršen učinak u grupnoj fazi Evrobasketa

Došli u Prag, videli, pobedili i sa punim koferom trijumfa odleteli za Berlin. Orlovi su opravdali ulogu favorita u Grupi D i sa maksimalnim učinkom izborili plasman u eliminacionu fazu. Borbu u glavnom gradu Češke ukrasili su odličnom igrom protiv glavnog konkurenta za čelnu poziciju Poljske i trijumfom od 27 razlike. Na kraju 5/5, uz koš razliku +105 (466:361).

Samo su košarkaške reprezentacije Srbije i Grčke okončale grupnu fazu bez poraza. I to nešto govori. Pritom nije sve išlo kao po loju. Bilo je povreda, zdravstvenih problema, ali su puleni Svetislava Pešića prebrodili sve nedaće i junački izneli breme favorita koje im je dodeljeno i pre početka Evropskog prvenstva.

Izabrane vesti

Kao što je selektor Pešić i najavljivao, Srbija je svaku utakmicu koristila da napreduje. Bilo je uspona i padova na startu protiv Holandije, ali se nijednog trenutka nije dovodila u pitanje pobeda (100:76). Čini se da je igra bila još tečnija u prvom poluvremenu sudara sa Češkom. Usledio je pad u trećoj deonici, ali su naši reprezentativci odigrali najbolje kada se lomilo (81:68).

A onda je na red došla Finska i sve je leglo na svoje mesto. Osetili su Lauri Markanen i drugovi svu moć srpskog tima. Nikola Jokić je dirigovao, ostali plesali po njegovim notama. Odbrana se igrala kao da je medalja na talonu, dok se na protivničkoj polovini lopta savršeno kretala. Epilog - najubedljiviji trijumf u istoriji Srbije na kontinentalnim šampionatima (100:70).


Tako je obezbeđeno mesto u osmini finala, ali naši košarkaši nisu imali nameru da se zaustavljaju. Zbili su redove i kada su zdravstveni problemi od terena odvojili Vanju Marinkovića. Sa devet igrača (praktično osam jer je Dušan Ristić na parketu proveo 90 sekundi) stali na crtu motivisanim Izraelcima i sjajnom Deniju Avdiji - i opet pobedili (89:78). Držali su kontrolu tokom većeg dela utakmice. Dozvolili rivalu da uhvati priključak krajem treće i početkom odlučujuće deonice, ali su u pravi čas pokazali karakter i serijom 14:0 otklonili sve dileme. Dvostruki uzastopni MVP NBA lige je zablistao punim sjajem, dokazao koliko mu je stalo da pobeđuje u dresu sa državnim grbom. Odigrao najbolji meč na turniru kada je bilo najteže, brojao do 29, uz 11 skokova i pet asistencija. Promašio samo dva šuta iz igre i ostvario indeks 46 (drugi najveći na turniru).

Ostalo je da se protiv Poljske zaokruži grupna faza, a reprezentativce Srbije nisu omele ni loše vesti o povredi Nemanje Nedovića. Iako desetkovani, još jednom su odigrali šampionski. Praktično već u prvom poluvremenu rešili pitanje pobednika. Ovoga puta nije bilo ozbiljnijih oscilacija, te je na pravi način stavljena tačka na perfektno izdanje u Pragu (96:69).

"Dve važne stvari smo videli – veliku energiju i odlično ponašanje. Čestitam igračima, pokazali su karakter i fokus na stvari o kojima pričamo i treniramo. Dobra koncentracija, odlične reakcije u odbrani i kada imate ovakav nivo odnosa prema igri, možete da stvarate veliku prednost u napadu. To je razlog što već na poluvremenu imali preko 70 odsto šuta iz igre" , rekao je Pešić posle trijumfa nad Poljacima.

Srbija u Berlin stiže kao tim sa najviše postignutih poena na turniru (466). Prosečno je koš rivala zatrpavala sa 93,2 poena. Takmičenje po grupama okončala i kao selekcija sa najviše asistencija, zajedno sa Češkom (119). Imala i najbolji odnos završnih dodavanja i izgubljenih lopti (2.6). Kakvoj napadačkoj klinici su prisustvovali navijači u Pragu najbolje govori da su Orlovi bili najprecizniji u šutu za dva poena (61 odsto, 111/182), imali drugi najbolji procenat van linije 6,75 (42 odsto, 55/131) - ali na daleko većem uzorku od prvoplasirane Češke (43,6 odsto, 48/110) - uz najbolji timski indeks korisnosti (117,2 u proseku).

Posle pet odigranih mečeva na Evrobasketu, ali i svega što smo videli tokom pripremnog perioda, pa i u okviru kvalifikacija za Mundobasket, jasan je zaključak da je Svetislav Pešić odlično posložio kockice. Svakom igraču pronašao ulogu. Motivisao ekipu i što je najvažnije - pomogao u stvaranju sjajne atmosfere u svlačionici. I to se prenelo na parket. Kada je bilo teško, bili su spremni da stave ruku u vatru jedni za druge. Konstantno se međusobno bodrili. Čitava klupa je bila na nogama za svaki dobar potez. Sve to potvrđuju pobede. Podebljava podatak da nijedna ekipa nije imala više asistencija. Selektor Pešić je za nešto više od mesec dana stvorio tim - i to kakav!

Posle svega što su reprezentativci Srbije uradili u Češkoj zaključak bi mogao da bude da su imali lak zadatak. Da ih je pogledala sreća na žrebu. Ipak, treba sagledati kompletnu sliku. Prisetiti se povreda Nemanje Bjelice, Alekse Avramovića… Potom i Nemanje Nedovića čiji je nastup na Evrobasketu bio pod upitnikom do poslednjeg trenutka. Činjenice da je 11 igrača doputovalo u Prag, jer je Nikola Milutinov imao zdravstvenih problema, te se naknadno priključio i prve minute upisao tek sinoć. Srbija nijedan meč u grupnoj fazi nije odigrala u kompletnom sastavu. A povrh svega, Svetislav Pešić je početkom avgusta okupio potpuno nov tim.

Naporan rad na pripremama se isplatio. Stepenu posvećenosti svih reprezentativaca ekipa Mozzart Sporta bila je svedok u Ljubljani. Teški kontrolni mečevi sa Crnom Gorom, Slovenijom, potom i Italijom i Nemačkom na turniru u Hamburgu pomogli su iskusnom stručnjaku da otkrije sve mane i postepeno ih ukloni. Ekipa je rasla iz dana u dan, iz utakmice u utakmicu. Nizala pobede, ali ostajala skromna. U svaki duel ulazila kao da je odlučujući i sa tim stavom ide napred.

"Mi ne potcenjujemo nijednog protivnika, ostajemo skromni i verujemo u naše mogućnosti", pričao je selektor posle najteže izvojevane pobede na turniru u sudaru sa Izraelcima.

Sledi duel sa Italijom (nedelja, 18.00). Reprezentacijom koja nas je u julu prošle godine sprečila da se plasiramo na Olimpijske igre (95:102 u finalu kvalifikacionog turnira u Beogradu). Orlovi su sa Azurima ukrstili koplja i pre nekoliko sedmica (19. avgust) u okviru pripremnog turnira u Nemačkoj. Vodila se neizvesna borba do poslednjih trenutaka. Sa nekoliko genijalih poteza u korist Srbije prelomio ju je Nikola Jokić (90:86), a tada je Pešićev tim tek dobijao obrise.

Epilog prvog FIBA prozora druge faze kvalifikacija za Mundobasket (pobede protiv Grčke 100:94 i Turske 79:72), kao i grupne faze Evrobasketa ukazuju na konstantan napredak u igri na oba kraja terena i ulivaju optimizam pred završnu etapu puta do medalje.



tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijeNikola JokićSvetislav PešićNikola Milutinov

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara