Svetislav Pešić (Foto: Starsport)
Svetislav Pešić (Foto: Starsport)

Pešić: Bez odbrane možemo da se slikamo na Svetskom prvenstvu, osnovni cilj je plasman na Olimpijske igre

Vreme čitanja: 8min | pon. 27.02.23. | 22:49

"Sve preko toga, bacaćemo trenerke u vazduh i ljubiti se po tri puta, ako treba i u usta, ali to će biti težak put", rekao je selektor Srbije o ambicijama na planetarnoj smotri

Košarkaši Srbije su pobedom nad Velikom Britanijom u poslednjem kolu kvalifikacija izborili plasman na Svetsko prvenstvo u Japanu, Indoneziji i na Filipinima. Selektor Svetislav Pešić je imao opširno izlaganje na konferenciji za medije posle susreta.

Izabrane vesti

"Velika pobeda, u to nema sumnje. Što se tiče utakmice, dokazalo se da ne može da se dobije utakmica unapred. Bez odbrane, balansa između napada i odbrane teško je kontrolisati svoju sudbinu. Nadam se da će mediji shvatiti koliko je važna odbrana, posebno za naš mentalitet. Možete da vidite u brojkama da ponekad mogu da pomognu, kao što su meni uvek pomagale. Završili smo utakmicu sa 78 odsto za dva i 50 van linije za tri poena. Pogodili smo 14 trojki, to znači da je naš problem, kao i generalno, mentalitet. Gledamo dosta ka NBA, pre svega mladi momci. Može tamo mnogo da se nauči, ali morate da budete pametni i inteligentni da napravite selekciju, da vidite šta možete, a šta ne možete da dobijete. Srpska reprezentacija i srpski igrači se ne menjaju iz godine u godinu, iz generacije u generaciju, pokazali su napadački talenat, ali znao sam bolje od svih na ovoj konferenciji kako je reprezentacija Jugoslavija osvajala medalje. Imali smo i tada mnogo igrača koji su mogli da igraju veoma dobro u napadu, ali bili smo među najboljima u odbrani. Sa takvim balansom, možete da osvajate. To je posebna poruka za mlade, generacije i igrače koji želi da napreduju. Talenat bez rada i bez odbrane, teško može da postoji u evropskoj košarci. Ovo je drugačija košarka od NBA", izneo je opšte utiske odmah na startu selektor.

Smatra da je sve manji broj vrhunskih igrača na koje Srbija može da računa. Istakao ponovo da mora da se pronađe balans između odbrane i napada za ostvarivanje rezultata na velikim takmičenjima, podsetio se i susreta sa Italijom na Evrobasketu...

"Nemamo mi ni na jednoj poziciji previše igrača. Imamo što imamo. Govorio sam, smanjili smo se prilično, kao i potencijal tih vrhunskih igrača, ne samo na poziciji jedan. Odnos prema odbrani može da nam pomogne da budemo kompetitivni sa svim ekipama na Svetskom prvenstvu. Ne bih želeo da pravim ovde trenersku kliniku, ali u napadu ponekad možeš da kontrolišeš rezultat, pa i da dobiješ dva igrača da su u posedu lopte, ostali da pomažu. To u nekom trenutku može da pomogne, pa čak i odlučujućem. U odbrani, ako samo jedna ne igra, jer je napad napredovao... Vidite koliko se smanjila razlika između favorita, ili zemalja košarke i drugih koje dolaze. Neki naši treneri su se smejali, objašnjavali da su u Engleksoj fudbaleri i da ne igrjau košarku, ali to su momci koji su završili univerzitetsku košarku, pa se vratili u Englesku i igraju veoma dobro. Nisu oni kandidati za medalje, ali smanjila se razlika. Pre svega mi u Srbiji moramo da budemo svesni toga, da bi više radili, ulagali... Naš odnos prema odbrani i mentalitet, mada ga tako ne bih nazvao jer je ova zemlja dala mnogo vrhunskih igrača koji su bili izvanredni odbrambeni igrači, ali i napadači ili obrnuto. Na velikom takmičenju nemamo šansu da dobijemo ekipe kao što je Italija, koja nas je dobila, pa smo se svi hvatali za glavu, čak su i ovde prisutni pisali da je to skandal, što nije istina. Izgubili smo od zemlje košarke, Italija ima jedna od najjačih profesionalnih liga. Da smo igrali malo bolju odbranu, naš talenat u napadu bi nas doveo do pobede. Morat eda cenite više igrače koji daju u odbrani. Slavi se 100 godina košarke u Srbiji i cilj je kao i zadnjih 100 godina da se postigne koš. Ali da bi došao do koša, do lopte, ne možeš da dozvoliš da ti uzmu 18 ofanzivnih skokova. Da nismo imali malo pomoći navijača, koji su bili fantastični... Nije to bilo kao kad igraju Zvezda i Partizan, ali videla se pripadnost mladih ljudi", rekao je Pešić i potom ponovo govorio o odbrani, "Odbrana nije samo borbenost i fizika, već znanje, predviđanje situacija, poštovnaje pravila i tako dalje... I za to je potrebno vreme kod svake ekipe, na bilo kom nivou, da bi se napravio kontinuitet na vrhunskom nivou. Bez odbrane možemo da se slikamo na Svetskom prvenstvu, vrlo brzo će biti završeno... "

SA 40 IGRAČA KONTINUITET NE POSTOJI, TO JE APSOLUTNA IMPROVIZACIJA

Smatra da su kvalifikacije bile veliki izazov, što se dokazalo i na primeru Argentine koja kao viceprvak sveta neće igrati u Japanu, Indoneziji i na Filipinima.

"Prvi put se kao trener suočavam sa jednim novim sistemom takmičenja. Dosta stvari koje ne zavise samo od tebe, već od svih drugih... Tu je bilo različitih, pa se pisalo eno ga Pešić pregovarao sa Čovićem, Obradovićem, predsednikom Partizana... Ne, mi ne pregovaramo, već razgovaramo. Nema tu pregovora. Vrlo teška situacija za nas, novi sistem, najduže kvalifikacije. Imali smo preko 40 igrača, tu kontinuitet ne postoji. To je apsolutna improvizacija u pripremama i nemamo vremena. Ne napadam nikog i ne kritikujem, Videli ste sada, pisali 'Pešić je dobio pojačanja iz Evroilge'. Odmah sam pao u nesvest, jer to je valjda gotovo, završeno i ne treba uopšte da igramo. Oni su došli iz jakih utakmica, pa su neki izgubili teško, što je psihološki i mentalno veoma teško. Videli ste kako je Dobrić večeras šutirao i pogodio važne koševe, a prethodno ga nije išlo. Ali on to ima, da pogodi kada treba. Teške su kvalifikacije, videli ste šta su uradili naši prijatelji iz Argentine. Izgubili od ekipe koja nije favorit, a pre toga dobili Kanadu koja će ići na medalju i to bez Laprovitole i Deka, koji su izvanredni igrači. Među najboljima u Evropi na svojim pozicijama. Putovali su 15 sati do Buenos Ajresa, proveli 20 sati u avionu i došli da igrjau utakmicu. Laprovitola je promašio dva ključna bacanja. Dakle, bez priprema, ali oni su kao Evroliga i sve je rešeno. Naravno da nije", govorio je Pešić i onda se nadovezao, "Letonija je jača od Litvanija, iako je Litvanije zemlja košarke. Letonija je u ovom trenutku bolja ekipa, dominantno su osvojili prvo mesto. Taj kontinuitet mi nismo imali, ali bilo je i dobrih stvari. Kao što smo videli tih 40 kandidata, mogućnosti šta bi mogli da urade i ko bi to mogao da se kvalifikuje da igra Svetsko prvenstvo i ako Bog da, da se kvalifikujemo za Olimpijske igre i da na neki način ta generacija da ukupan doprinos za reprezentaciju i srpsku košarku".

Sa spremanjem Mundobasketa kreće se odmah, a prvi zadatak je organizacija priprema.

"Počinjemo od sutra pripreme, pravimo kalendar. Imamo neke pozive za pripremni period, za utakmice i sad moramo da vidmo kako i na koji način da izaberemo protivnike i gde ćemo da igramo. To je prioritet. Potom, iz ove situacije znamo da prema sporazumu između NBA i FIBA, igrači mogu da počnu pripreme 28 dana pre početka Svetskog prvenstva. Ništa se još ne zna, Jokić će možda osvojiti NBA. Dokle će oni da igraju, kako će se sve odvijati, dokle će Bogdanović da stigne... Igrači iz Evorilge su tek sad počeli da igrjau punom snagom, svaka utakmica je plej-of. U svim ligama, najbolji završavaju u trećoj nedelji juna, a mi treba da počnemo da se skupljamo tada. Trudićemo se da u junu mesecu, kada se završi sve, da pozovemo kandidate koji su odavno završili recimo, da budemo nekoliko dana tu, vidimo se, odradimo, neki zajednički trening, damo zadatke pred godišnje odmore. Loša priprema - loši rezultati, to je pravilo. Idemo da izvučemo najbolji i da se dobro pripremimo. To je prioritet."

Šta je cilj Srbije na Svetskom prvenstvu?

"Cilj je pobediti svaku sledeću. Krajnji će biti da se napravi plasman za Olimpijske igre. To je za mene osnovni cilj. Sve preko toga, bacaćemo trenerke u vazduh i ljubiti se po tri puta, ako treba i u usta, ali to će biti težak put. Voleli bi Olimpijske igre, koje se održavaju u Evropi, da generacija koju imamo sa malo iskustva i mladosti, a to su momci 94-95 koji su zajedno rasli i igrali za mlade reprezentacije Srbije, oko njih okupimo nešto mladosti, ali i zadržimo iskusne. Koliko je iskustvo recimo Jovića i njegov odnos značajan govori da bismo možda dobili utakmicu protiv Grka, da je Jović mogao da nastavi. Bez iskustva nema kvaliteta, kao ni bez mladosti i sveže krvi."

GOVORIO SAM DA NIKO NIJE ODSTRANJEN, ISKLJUČEN I PRECRTAN

Dobio je pitanje novinara i o Milošu Teodosiću, da li i dalje računa na plejmejkera Virtus Bolonje koji je otpao sa spiska za Evrobasket sedam dana nakon početka priprema.

"Tada sam govorio da niko nije odstranjen, isključen i precrtan. Ekipa se sastavlja od igrača koji mogu da zadovolje kriterijume. Da napravimo neki kontinuitet. Već imamo u planu koji će to biti igrači, dugačka je sezona, videćemo šta će se dešavati. Ne bih voleo da se postavljaju pitanja koja su u svrhu samopromocije, već postavljena i odgovorena. To je završeno, sa tim pitanjima. Pripremite se malo bolje za pres konferenciju, imate 40 igrača koji su prošli kroz kvalifikacije".

Dotakao se i želje igrača da brane boje državnog tima, ali i situacije koja se po tom pitanju značajno promenila u evropskoj i svetskoj košarci.Ž

"Da li igrači žele da igraju za reprezentaciju? Da, apsolutno. Ali više nije kao pre 20-30 godina kada je bilo drugačije, i igranje za reprezentaciju ti je omogućavalo da možeš da ostvariš svoje ciljeve, igraš u najboljim klubovima u Evropi, NBA. Danas se u NBA ide, a da ne moraš da igraš za reprezentaciju. Ranije je bila sitaucija, kao danas u fudbalu, da klubovi moraju da ti omoguće da se igra za reprezentaciju, to je zakon. Nema popuštanja, svi moraju da se pojave, oni koji nisu fizički spremni, bolesni i povređeni, a i oni u toku sezone, dođu, pa ih lekarski tim reprezentacije pregleda i donese odluku, a na klupski doktor. Tako je u fudbalu, a tako je bilo i u košarci. Sad u košarci to ne postoji. Prioritet je klub i klupsko takmičenje, a to nisam napravio ja, kao ni klubovi. To je za zemlje koje nisu favoriti - super. Imaju kontinuitet, njihovi igrači ne igraju NBA, ne igraju Evroligu, ali igraju u ostalim evropskim klupovima i uvek su slobodni da igraju za reprezuentaciju. Prošle godine smo imali igrače Partizana koji su igrali i dali doprinos. Ali to je bio Evrokup, bila je pauza i svi su mogli, Sada je apsolutno druga situacija. Partizan igrao vrlo važnu utakmicu protiv Fenerbahčea, a onda nemaš ni duše da insistiraš ili da tražiš, iako su to bili super razgovori. Čim se završili utakmice, Zvezda i Partizan su pustili sve igrače, ali ne zavisi od nas i klubova, već od ovih koji nose odgovornost za budućnost košarke u Evropi", zaključio je Svetislav Pešić.


tagovi

Svetislav Pešićkošarkaška reprezentacija SrbijeSrbija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara