Svetislav Pešić na treningu Srbije (©Mozzart Sport / Dragana Stjepanović)
Svetislav Pešić na treningu Srbije (©Mozzart Sport / Dragana Stjepanović)

Pešić: Kanada je kompletan paket, potrošićemo noge da bismo joj uzeli dva glavna oružja

Vreme čitanja: 3min | čet. 07.09.23. | 11:31

“Znamo da je Kanada fantastična ekipa, koja igra košarku sa niskim petorkama. Oni samo počinju sa dvojicom visokih igrača, ali posle toga je sve to ’small-ball’ košarka, sa četiri spoljna i jednim unutrašnjim igračem. To oni fantastično rade“

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Manile)

Posle gotovo celodnevnog odmora, srpski košarkaši stigli su pre nevremena u trening halu, Ninoj Akino kako bi na terenu uradili sve potrebne pripreme za polufinale sa Kanadom (RTS, 10.45).

Izabrane vesti

Orlovi su, kako sami kažu, lepo odmorili, što fizički, što mentalno, a selektor Svetislav Pešić ističe važnost predaha koji je ekipa dobila pred još jedan jako izazovan meč.

“Odmor uvek prija ako znate da ga iskoristite“, počeo je Pešić.

Da li ste spremni za meč sa Kanadom?

“To ćemo tek da vidimo. Spremamo se“.

Šta ste videli od Kanade u meču sa Slovenijom?

“Znamo da je Kanada fantastična ekipa, koja igra košarku sa niskim petorkama. Oni samo počinju sa dvojicom visokih igrača, ali posle toga je sve to ’small-ball’ košarka, sa četiri spoljna i jednim unutrašnjim igračem. To oni fantastično rade. To je NBA košarka. Ništa to nije novo, ali je interesantan način na koji ćemo mi da se organizujemo, da podelimo uloge, ko će koga da čuva... Najvažnije od svega je to koliko ćemo njihov napad u tranziciji gde su oni sjajni – da zaustavimo. To su sve odlični igrači, individualci, sa odličnom statistikom u svojim NBA klubovima, dobri napadači i defanzivci“.

Pogodi oba meča Mundobasketa za deo nagradnog fonda od 200.000 dinara

Kanada je kroz ceo turnir pokazala ozbiljan kvalitet - razbila je Francusku 30 razlike, Letoniju još ubedljivije, izbacila sada već bivšeg svetskog šampiona Španiju i nadigrala Sloveniju...

“Kanada je možda od svih ekipa pokazala najbolju odbranu, ili je među najboljima, zato se tu i nalazi. Za razliku od nekih ekipa koje imaju individualni kvalitet, oni igraju odbranu. To sve dodatno otežava pripremu za utakmicu i ono što mi pre svega mislimo i što treba da realizujemo je da se borimo svim silama da im oduzmemo ono što ih najviše karakteriše, a to je tranzicija u napadu i igra jedan na jedan. Individualno veoma jaki, atletski sposobni, veoma dobro kontrolišu loptu. To će nas mnogo koštati u radu nogama, ali ovo je polufinale“.

Zato selektor nema dilemu...

“Igramo sa, po meni, najboljom ekipom na prvenstvu. Nemačka jeste jedina ekipa koja bez poraza ulazi u polufinale, ali ona je pokazala ono što smo svi očekivali. Kanada je opet kompletan paket kada gledamo, odbranu i način igre“, priča Pešić i dodaje:

“Imaju evropskog trenera i tačno se vidi njegov uticaj. Drugačije igraju nego američka reprezentacija, prilagodili su se malo više FIBA pravilima. Bolje nego Amerikanci“.

Dobra vest je da nema ozbiljnijih zdravstvenih problema u timu.

“Dobro smo, malo smo se mentalno i fizički oporavili, imali smo odmor, osim ujutru fitnes. Ima uvek poneka povredica, ali svi smo spremni, raspoloženi smo. Tenzija je korisna, presija nije dobra. Ako ima tenzije u rukama, nogama i glavi, onda to povećava koncentraciju na zadatke i igru. U dobrom sam stanju“.

Koliko će pritisak na ekipu sada biti manji, s obzirom da je Srbija već obezbedila plasman na Olimpijske igre?

“Treba da budeš spreman, zategnut. Mi smo već, ono što sam rekao na konferenciji za novinare, obezbedili plasman na Olimpijske igre i cilj je ispunjen. Ova generacija igrača koji su rođeni 1994. i 1995. godine sada treba da obeleže jedno vreme srpske košarke. To je veliki uspeh i svi se raduju, nadam se da će svima ovo biti dodatna motivacija“.



tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijeMundobasket 2023Svetislav Pešić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara